Pavel Bárta
Premium
9. srpna 2023 • 17:59

Den, kdy Gretzky otřásl zemí. Odchod čísla 99 do LA změnil hokejový svět

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výměna Erika Karlssona ze San Jose do Pittsburghu se stala největší přestupovou bombou letošního léta v NHL. Ale byl to jen odvar proti tomu, když 9. srpna 1988 Edmonton Oilers poslali Wayna Gretzkyho do LA Kings. Odchod čísla 99 do Hollywoodu otřásl zemí, hokejový svět už nikdy nebyl jako dřív. The Trade, jak bývá dodnes vzpomínán, změnil pořádky a vývoj celého severoamerického hokeje.



Tři kluby NHL jen v Kalifornii, dva na Floridě. Auston Matthews coby hokejová hvězda původem z Arizony. Celebrity v hledišti a hokejisté celebritami. Stejně jako konec nedotknutelnosti. Vyměnit modlu jako Wayne Gretzky ? Koho by to napadlo. Málokdo si připouštěl, že se něco takového může stát. V srpnu 1988 se ukázalo, že možné je všechno. Pokud lze zobchodovat někoho jako The Great One, dá se kupčit s každým.

Do Los Angeles s Gretzkym zamířil další centr Mike Krushelnyski a bodyguard Marty McSorley. Edmonton žádal jako náhradu Luca Robitailla, ale dostal místo něj středního útočníka Jimmyho Carsona, který o sezonu dřív nastřílel 55 gólů, Martina Gelinase a volby v prvním kole draftu. V roce 1991 se jí stal Martin Ručinský . K tomu Oilers inkasovali 15 milionů dolarů na dřevo.

Kanada ztratila vládu

Gretzky byl tehdy ve 27 letech na vrcholu. Edmontonu právě pomohl ke čtvrtému triumfu ve Stanley Cupu a podruhé získal Conn Smythe Trophy coby MVP play off. Do té doby se stal sedmkrát nejproduktivnějším a osmkrát nejužitečnějším hráčem NHL. Držel jednačtyřicet individuálních rekordů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud