Patrik Czepiec
20. října 2023 • 13:00

Nechtěný Vrána se hrabe ze dna. Ale pozor! Drama v Detroitu nepřišlo hned

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zřítil se do propasti. Útočník Jakub Vrána zažil v minulé sezoně krutý pád. Jeho slušně rozjetá štace v Detroitu se obrátila v horor a Čech začal namísto hokejových problémů řešit ty osobní. Vloni v říjnu musel dokonce nastoupit do asistenčního programu NHL, který pomáhá hráčům v těžkých životních situacích. Přes farmu Red Wings se pak v březnu dostal do St. Louis, kde se hrabe zpět na světlo. V pátek byl u obou gólů Blues při prohře s Arizonou (2:6).



Vrána si proti Coyotes připsal šestnáctý, respektive sedmnáctý bod v rámci svého krátkého pobytu na nové adrese. Ten zatím čítá 23 zápasů. Restart jako hrom!

Přesto by se vítěz Stanley Cupu z roku 2018 s Washingtonem neměl nechat brzkými úspěchy uchlácholit. Po přestupu z hlavního města USA do Detroitu ukázal ještě brutálnější odpich: 23 klání, 20 zářezů. Red Wings si mnuli ruce.

Jenže zranění ramene před dvěma lety a pozdější potíže mimo mantinely způsobily, že nebezpečný střelec upadl v nemilost. Pokles do AHL, umístění na listinu nechráněných hráčů, nakonec výměna za sedmé kolo draftu a farmáře Dylana McLaughlina.

„Potom už vůbec nešlo o hokej. To bylo i znát, jakmile mě vytrejdovali a jak se zachovalo St. Louis. Super kluci, trenér, výborný generální manažer. Měli jsme spolu pohovor, dostal jsem novou šanci, byl zase natěšený,“ prozradil Vrána v létě v otevřené zpovědi pro deník Sport a iSport.cz.

Rošáda mu prospěla. Za Blues stihnul v předchozí základní části 20 startů, dostal více prostoru a nastupoval i v přesilových hrách. Jeho průměrný pobyt na hřišti se zvýšil z 12 minut a 5 sekund u předchozího zaměstnavatele na solidní hodnotu 15:10.

Vzhledem ke žhavé fazóně se stihl propracovat do kolonky nejlepších zakončovatelů v přepočtu na hodinu hry (1,81 gólu). Mezi útočníky, kteří v lize nastupovali pravidelně, mu v tomto ohledu patřilo osmé místo před Leonem Draisaitlem z Edmontonu i bývalým kolegou Alexem Ovečkinem.

Přesto trenér St. Louis Craig Berube viděl prostor pro Vránovo zlepšení. „Má rychlost, dobrou střelu. Když oba faktory spojí, dokáže najít cestu ke gólům. Aby jich dával ještě víc, musí se tlačit na střed, to je klíčové,“ radil kouč v letní přestávce skrze stránku Stltoday.com.

Rodák z Prahy ho v noci ze čtvrtka na pátek poslechl a ve 38. minutě zápasu s Coyotes snížil na 1:2 přesně podle předepsaného receptu. „Scandella udržel puk v pásmu, byl jsem volný, tak jsem si řekl, že půjdu rovnou do brány a vystřelím,“ rozebíral Vrána svůj zásah, přestože s výkonem při porážce 2:6 nebyl spokojený. „Abych řekl pravdu, soupeř byl rychlejší ve všech situacích.“

Ospalé Blues už neprobudila ani Vránova nahrávka na gól Sammyho Blaise, který upravoval stav na 2:5 z pohledu domácích. S českým kumpánem našel ve třetím útoku vzájemné pochopení. Pomáhá jim v tom i zkušený centr Kevin Hayes. Proti Arizoně společně vyprodukovali několik dalších nebezpečných ataků, Vrána hrozil i v rámci druhé přesilovkové letky. Přestože jeho tým krutě narazil, sedmadvacetiletý křídelník zakončil večer s dvěma plusovými body na svém kontě.

V St. Louis nyní doufají, že se Vrána dokáže vyvarovat detroitskému scénáři. Ideální hokejový věk ho předurčuje k tomu, aby ještě zkusil vyletět mezi ofenzivní špičku NHL. Jeho gólovým maximem zůstává 25 tref ze sezony 2019/20, kdy ještě válel za Capitals.

Od té doby uplynulo hodně vody. „Vrána dokáže přinést branky. A já mu přeju, aby se do toho znovu dostal,“ doufal trenér Red Wings Derek Lalonde, který sledoval nečekaný úpadek českého útočníka, ve vyjádření pro Detroit Free Press.

„Cítím se v organizaci Blues skvěle. Věřím, že jsem v nejlepší formě, všechno jde velmi dobře. Na konci poslední sezony se nám nepodařilo udělat výsledky, jaké bychom chtěli, ale je to pro nás nový start, jsme hladoví,“ nechal se Vrána slyšet těsně před zahájením ročníku.

Sám se snaží ukojit svou „nenažranost“ po osobním vzmachu. Zbývá mu závěrečný rok z tříletého kontraktu na 5,25 milionu dolarů (112,4 milionu korun), který podepsal ještě v Detroitu. V NHL neřekl poslední slovo. 

Góly

Domácí: 27:02. Vrána, 43:16. Blais

Hosté: 14:42. Bjugstad, 22:34. Keller, 27:44. Carcone, 33:56. Schmaltz, 42:09. Zucker, 56:59. Durzi

Sestavy

Domácí: Hofer (Binnington) – Parayko, Leddy, Faulk (A), Krug, Tucker, Scandella – Kyrou, Thomas (A), Saad – Kapanen, B. Schenn (C), Toropčenko – Blais, Hayes, Vrána – Neighbours, Sundqvist, Alexandrov.

Hosté: Ingram (Vejmelka) – Durzi, Moser, Dumba, Dermott, Stecher, Välimäki – Schmaltz (A), Hayton, Keller (A) – Maccelli, Cooley, Zucker – Carcone, Bjugstad, Crouse (A) – O'Brien, McBain, Kerfoot.

Rozhodčí

McCauley, Chmielewski – Gibbons, Jackson

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18 096 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud