30. října 2023 • 06:50

Vaněček vychytal výhru, Sharks opět padli. Hemský se vrátil na stadion

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Vítek Vaněček pomohl v NHL hokejistům New Jersey 31 zákroky k výhře 4:3 nad Minnesotou a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. San Jose, za které nastoupili Tomáš Hertl, Filip Zadina a Jan Rutta, podlehlo ve Washingtonu 1:3 a prohrálo i devátý zápas v sezoně. V utkání pod širým nebem zdolal Edmonton před 55 411 diváky Calgary 5:2.



Hlavním hrdinou New Jersey byl se třemi body Jesper Bratt (2+1), který vstřelil v sedmé minutě první gól zápasu. Minnesota ale skóre otočila. Za domácí obranu se probil Pat Maroon a překonal Vaněčka střelou nad vyrážečku. V úvodu druhé třetiny využil přesilovou hru Ryan Hartman, který po šťastném odrazu zakončil akci do prázdné branky.

New Jersey překlopilo výsledek na 4:2 v pasáži od 27. do 37. minuty trefami Tylera Toffoliho, Erika Hauly a Bratta. Vaněček inkasoval ještě v čase 55:17, kdy se prosadil z předbrankového prostoru Jake Middleton. Víc český gólman nedovolil a vychytal čtvrtou výhru v pátém startu sezony od úvodní minuty.

Nejvíce práce měl Vaněček ve druhé třetině, v níž chytil 16 ze 17 střel. Většinu zneškodnil v přesilových hrách soupeře, po kterých zůstal stav 3:2. „Bylo to těžké pro mě, ale i pro spoluhráče. Hodně střel zblokovali, to bylo jako vždy ohromně důležité. Jsem šťastný, že jsme to zvládli,“ uvedl Vaněček.

San Jose, které v předchozích dvou zápasech neskórovalo, poslal ve 12. minutě do vedení Luke Kunin. Gólman Mackenzie Blackwood, který kryl v zápase 39 střel, odolával až do začátku poslední třetiny. Nejprve jej překonal Dylan Strome, v 56. minutě Tom Wilson a vítězství Washingtonu zpečetil gólem do prázdné branky Jevgenij Kuzněcov.

Hemského návrat na místo činu

Bitva o Albertu se hrála na Commonwealth Stadium, kde se před dvaceti lety konal i první zápas základní části NHL pod širým nebem. V roce 2003 si jej zahrál Edmonton s Montrealem a oba tyto týmy zastupovali v neděli tři hráči z tehdejších kádrů, kteří vhodili před utkáním čestné buly. Mezi nimi i Aleš Hemský.

Součástí zahajovacího ceremoniálu byla i minuta ticha za Adama Johnsona, který v sobotu zemřel v Británii na následky řezné rány po zásahu bruslí do krku. Hráč Nottinghamu odehrál pár utkání i v NHL.

Zápas v Edmontonu se odehrál v ideálním počasí - nepršelo, nesněžilo a ani nemrzlo. Teplota se pohybovala okolo nuly. „Podmínky byly skvělé, celý víkend byl skvělý a speciální,“ uvedl útočník Calgary Blake Coleman.

Show pod širým nebem. Edmonton před 55 tisíci fanoušků rozdrtil Calgary 5:2
Video se připravuje ...

Edmonton povzbudil návrat Connora McDavida po zranění, ale nejlepším hráčem večera byl vyhlášen Zach Hyman (1+1), který v desáté minutě zvýšil na 2:0. Calgary, v jehož dresu plnil roli náhradního gólmana Daniel Vladař, vstřelilo oba góly v přesilových hrách, kterými snížili Nazem Kadri na 1:2 a A.J. Greer na 2:3. Čtvrtou branku Oilers vstřelil Vincent Desharnais, který skóroval v NHL poprvé.

„Myslím, že jsme se vrátili k základům, jak by naše hra měla vypadat a jak potřebujeme hrát,“ prohlásil Evander Kane, který gólem do prázdné branky zpečetil výhru a v zápase nasbíral tři body (1+2). „Velmi dobře jsme bruslili, hráli jsme agresivně. A góly, které jsme vstřelili, padaly z předbrankového prostoru. To všechno je recept na úspěch,“ podotkl.

V Edmontonu věří, že je zápas nakopne, protože stejně jako Calgary jsou za očekáváním. Na kontě mají oba kanadské týmu shodně pět bodů, horší je v NHL pouze San Jose.

Góly

Domácí: 10:32. Peterka, 21:39. Mittelstadt, 28:16. Jost, 56:52. Dahlin

Hosté:

Sestavy

Domácí: Luukkonen (Cooley) – Samuelsson, Dahlin (A), Jokiharju, Power, Bryson, E. Johnson – Benson, T. Thompson, Greenway – Peterka, Mittelstadt, J. Skinner – Tuch, Cozens, Jost – Okposo (C), Krebs, Girgensons (A).

Hosté: Georgijev (Prosvetov) – Makar (A), Toews, Girard, Byram, Manson, J. Johnson – Ničuškin, MacKinnon (A), Lehkonen – Rantanen (A), R. Johansen, Drouin – Tatar, Colton, Wood – L. O'Connor, F. Olofsson, Cogliano.

Rozhodčí

J Luxmore, G. Skilliter – J. Tobias, C. Apperson

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Návštěva

15 717 diváků

Góly

Domácí: 06:13. Bratt, 26:10. Toffoli, 26:54. Haula, 36:39. Bratt

Hosté: 14:53. Maroon, 22:31. Hartman, 55:17. Middleton

Sestavy

Domácí: Vaněček (Schmid) – Siegenthaler, Hamilton, Bahl, Marino, L. Hughes, B. Smith – Toffoli, J. Hughes, Meier – Palát, M. McLeod, Bratt – Mercer, Haula, Lazar – Holtz, Tierney, Bastian.

Hosté: M. Fleury (Gustavsson) – Brodin, Faber, Middleton, Addison, Mermis, Merrill, Hunt – Kaprizov, Hartman, Zuccarello – M. Johansson, Eriksson Ek, Maroon – M. Foligno, Rossi, Lettieri – Dewar, Duhaime.

Rozhodčí

Brenk, Kozari – Knorr, Berg

Stadion

Prudential Center, Newark

Návštěva

16 514 diváků

Góly

Domácí: 42:18. D. Strome, 55:15. Wilson, 59:02. Kuzněcov

Hosté: 11:40. Kunin

Sestavy

Domácí: Kuemper (C. Lindgren) – Carlson (A), Fehérváry, T. van Riemsdyk, Sandin, Jensen, Häman Aktell – Wilson, D. Strome, Ovečkin (C) – Oshie, Kuzněcov, McMichael – Phillips, Bäckström (A), Mantha – Protas, Lapierre, Malenstyn.

Hosté: Blackwood (Kähkönen) – Burroughs, M. Vlasic, Rutta, Ferraro (A), Benning, Emberson – Duclair, Hertl (A), Zetterlund – Kunin, Granlund, Eklund – Hoffman, Sturm, G. Smith – Labanc, Carpenter, Zadina.

Rozhodčí

McCauley, Lambert – Marquis, Mills

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

15 856 diváků

Góly

Domácí: 04:19. Kulak, 09:38. Hyman, 16:06. Bouchard, 46:16. Desharnais, 59:14. Kane

Hosté: 14:55. Kadri, 31:28. Greer

Sestavy

Domácí: S. Skinner (Campbell) – Nurse, Ceci, Ekholm, Broberg, Kulak, Bouchard, Desharnais – Draisaitl, McDavid, Foegele – Kane, Nugent-Hopkins, Hyman – Holloway, R. McLeod, C. Brown – Erne, Janmark, Ryan.

Hosté: Markström (Vladař) – Hanifin, Weegar, Solovjov, C. Tanev, Zadorov, Gilbert – Huberdeau, Kadri, Coronato – Hunt, E. Lindholm, Dubé – Mangiapane, Backlund, Coleman – Greer, Šarangovič, Duehr.

Rozhodčí

Rank, Furlatt – Smith, Toomey

Stadion

Commonwealth Stadium, Edmonton (Heritage Classic)

Návštěva

55 411 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud