Pavel Bárta
7. listopadu 2023 • 17:43

Uteče Smejkal z Ottawy? Místo NHL živoří na farmě, vyhlíží ho ve Švédsku

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před sezonou patřil k posledním škrtům v sestavě Ottawa Senators. Teď živoří na farmě v AHL. Jiří Smejkal se údajně chce vrátit do Evropy. Začal s tím ottawský reportér TSN Shawn Simpson, přidali se další. Pokud je to pravda, nejpravděšpodobnější možností bude pro českého útočníka Oskarshamn, kde zářil v minulém ročníku a který na něj má práva pro švédskou SHL.



Po úspěšné sezoně v Oskarshamnu, kde ve 49 utkáních nastřílel 23 gólů a připsal si 43 bodů, podepsal Smejkal dvoucestný kontrakt s Ottawou. Účastník posledních tří mistrovství světa a bronzový medailista ze šampionátu v Tampere 2022 měl slušnou přípravu a střílel góly. Do NHL se však v poslední chvíli neprosadil. Senators ho poslali do záložního celku v Bellevillu. V AHL nastoupil do pěti z osmi utkání, zaznamenal dva body (1+1). Ve statistice plus/minus se propadl na -8.

„Slyšel jsem, že se snaží o návrat do Evropy," napsal na síti X kanadský novinář Simpson, jenž vidí do zákulisí Senators. „Na farmě si vydělá jen 82 500 tisíc dolarů a za moře se nevracel proto, aby hrál v AHL,“ dodal. V NHL by podle smlouvy dostal Smejkal roční plat 870 tisíc dolarů (19,8 milionů korun). V záložním celku si vydělá desetkrát míň. Vzhledem k vyšším daním a životním nákladům v Kanadě dostává reálně nižší přijem, než by měl v Evropě. 

Někomu přijde návrat českého univerzála jako zvláštní fáma. Podobných případů už byly tucty. Podle velmi dobře informovaného insidera Elliotta Friedmana je Smejkal stále odhodlán zůstat v Severní Americe. „Věřte, že je jeho přáním pokračovat v NHL,“ tweetoval. „Nedivím se mu. Mám pocit, že mu slíbili místo v sestavě, a když měl dobrou předsezonní přípravu a pak ho poslali dolů, byl asi naštvaný,“ doplnil.

Ne, že by Smejkal před sezonou řádil, ale v kempu upoutal pozornost a patřil k nejzajímavějším novým tvářím. V AHL se zatím trápí. Může mu trvat, než si pořádně zvykne na tamní hokej. Během sezony mu dopřejí třeba i nějaký čas v NHL. Vzdávat se po měsíci by mohlo být unáhlené. 

V Senators se mezitím vyměnilo vedení, generálního manažera Pierra Doriona, který Smejkala najímal, vystřídal Steve Staios. Smejkalovo prásknutí dveřmi by možná vrhlo stín na něj, ale i na organizaci Senators. Mezi ostatními evropskými hráči by se mohlo rozkřiknout, že se v klubu s volnými hráči z našeho kontinentu špatně zachází. Pro tým byli žádoucí, vybrali si je a věřili, že dostanou šanci. Jenže poté, co ukázali, že si zaslouží dostat příležitost, šoupli je do AHL. Přitom do zámoří nepřišli kvůli tomu, aby brali menší peníze a trmáceli se na zápasy při nekonečných štrekách autobusem. 

„Smejkal možná není tak důležitým článkem, který by Senators zajistil Pohár. Ale způsob, jakým se mu dvořili, přesvědčovali ho, aby podepsal smlouvu, a pak ho obratem vyhodili, přestože byl na ledě lepší než polovina současného kádru, je jen dalším zářezem do pažby špatně vedené organizace,“ napsal v reakci mna Simpsonovo tvrzení o Smejkalovi jeden z účastníků diskuse na sociální síti.

Pokud by se Smejkal s Ottawou opravdu dohodl na předčasném ukončení smlouvy, podle všeho by se mohl vrátit do Oskarshamnu, který na něj drží práva. „Pokud nechce hrát v AHL, pak mu nezbývá, než hrát u nás,“ prohlásil už začátkem podzimu sportovní ředitel Thomas Fröberg.

Oskarshamn, kde už působí Marek Langhammer, Lukáš Jašek a Hynek Zohorna, je v SHL na posledním místě se ziskem 13 bodů v 16 zápasech a čtyřbodovou ztrátou na HV 71. V sobotu padl 1:9 s rivalem z Växjö. Smejkal by mu jistě pomohl.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud