Martin Molčík
18. února 2024 • 04:50

TOP momenty Jágra v Pittsburghu: 60 minut, sólo i záchrana města gólem

Autor: Martin Molčík, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V dresu Pittsburghu strávil 11 sezony, odehrál 806 zápasů, ve kterých zapsal 1079 bodů (439+640) a dvakrát vyhrál Stanley Cup. Už brzy se Jaromír Jágr dočká obrovské pocty. Dres s jeho jménem klub vyvěsí pod strop PPG Paints Areny. „Chápu, že je to velká událost, ale já takové věci úplně nemiluju,“ řekl v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz. A jaké jsou jeho nejpamátnější momenty ve službách Penguins? Nebylo jich zrovna málo…

  • 2x šampion NHL

    Do nejslavnější hokejové ligy světa vstoupil v sezoně 1990/91. A ani on sám netušil, jak budou první dva strávené roky za mořem úspěšné. Po boku Maria Lemieuxe a dalších hokejových velikánů totiž dokázal vyhrát v obou případech Stanley Cup. Při prvním triumfu se stal v 19 letech nejmladším střelcem finálové série NHL a o rok později už byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů. Další prsten pro šampióny už ve zbytku bohaté kariéry nezískal.

  • Sólo ve finále Stanley Cupu

    Jágr vlétl do NHL jako uragán. Hned v prvních dvou sezonách opanoval s Pittsburghem nejlepší ligu světa. Ve finále 1992 pak přispěl i parádním sólem, kdy se rychlými kličkami a prohazovačkami protáhl až před brankáře Chicaga Eda Belfoura. „Zastavil jsem u mantinelu. Obránce Suter na mě vyrazil. Nemohl jsem dopředu ani dozadu, a tak zbývala jediná možnost. Prohodit mu puk mezi nohama a ze strany ho objet,“ vzpomínal Jágr na veledůležitou trefu.

    Blahopřání Jágrovi k vyřazení dresu. Dal sis na čas, zavtipkoval Eliáš
    Video se připravuje ...

  • Téměř 60 minut na ledě

    Ne, není to nesmysl. Nejproduktivnější Evropan NHL byl totiž i součástí nejdelšího utkání v novodobé historii nejlepší ligy světa. Konkrétně se jednalo o konferenční bitvu rivalů mezi Pittsburghem a Philadelphií. Zápas odstartoval v půl osmé večer a skončil až před třetí hodinou ranní. Bohužel pro legendární osmašedesátku se smutným koncem. Hokejový maraton ukončil Keith Primeau z Flyers. Jágr si z bitvy odnesl alespoň nejdelší ice time v kariéře. Odehrál totiž nepředstavitelných 59 minut a 8 sekund. Bodovat však nedokázal.

  • Jágr zachránil Pittsburgh

    Gól, o kterém mnozí z vás možná ani neví. Nerozhodl totiž finále Stanley Cupu, přesto ho majitel kladenských rytířů označuje za jeden ze svých nejdůležitějších v kariéře. V roce 1999 byl klub na dně a před play off vyhlásil bankrot. Aby se NHL v Pittsburghu udržela, musel tým přejít přes první kolo. Proti stálo New Jersey s  Patrikem Eliášem a vedlo 3:2 na zápasy. V šestém utkání na domácím ledě museli Pens vyhrát. A nakonec se jim to podařilo i díky Jágrovi, který nejdřív poslal duel do prodloužení a v něm druhou trefou rozhodl.

    Legenda 68! Fenomenální trefy Jaromíra Jágra za Pittsburgh
    Video se připravuje ...

  • 1000. bod v NHL

    Bylo 31. prosince roku 2000, kdy Jaromír Jágr překonal hranici tisíce bodů v NHL. Podařilo se mu to ve 26. minutě v souboji s Ottawou. Nebyl to ovšem jediný bodový zápis, který v duelu zaznamenal. Do střeleckých statistik se totiž dokázal zapsat ještě jednou, a to když mu podruhé asistoval legendární Mario Lemieux. „Jsem rád, že jsem tisícího bodu dosáhl. Hlavně kvůli Mariovi. Hraje prostě fantasticky a náš tým je s ním o mnoho nebezpečnější než dříve,“ řekl tehdy po zápase Jágr.

  • Osm individuálních trofejí

    V dresu Pens prožil druhý nejproduktivnější hráč historie NHL nejúspěšnější léta. A to jak po týmové, tak i individuální stránce. Hned pětkrát opanoval produktivitu NHL a v sezoně 1998/99 obdržel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. K tomu si připočtěte ještě dvakrát cenu Teda Lindsayho, kdy sami hráči vybírají mezi sebou nejlepšího borce, a zjistíte, že jste na čísle osm. V žádném jiném týmu už se mu nikdy nepodařilo dosáhnout na takové mety.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud