22. února 2024 • 15:20

ANALÝZA: Jak se (ne)vede českým brankářům v NHL. Kdo si zaslouží MS?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
3
  • David Rittich je jedním z českých gólmanů v NHL. Jak se jim daří?David Rittich je jedním z českých gólmanů v NHL. Jak se jim daří?FOTO: Koláž iSport.cz

    Česká brankářská škola bývala hokejovou chloubou země. Za poslední roky to ovšem už tolik neplatí a tato sezona se dá označit za propadák. Z mužů, kteří čapou v NHL, zažívají povedený ročník pouze Petr Mrázek z Chicaga s náhradníkem Los Angeles Davidem Rittichem. Zato hned čtveřice borců v masce patří mezi nejslabší gólmany sezony.

  • Jiří Patera (Vegas Golden Knights)

    Vinou zranění Adina Hilla dostal čtyřiadvacetiletý brankář šanci v pěti utkáních. A trenéry bohužel nepřesvědčil. Za svá záda pustil 2,5 branky navíc oproti očekávání. Přestože patří Golden Knights mezi nejlepší týmy ligy, s Paterou v zádech zapsali pouze jedno vítězství. Pokud chce dostat další zápasy v NHL, musí máknout.

    Poznámka: Malý vzorek odchytaných zápasů pro tvorbu pokročilých dat.

    Český gólman Jiří Patera patří k perspektivním mladíkům Český gólman Jiří Patera patří k perspektivním mladíkůmFoto Reuters

  • Vítek Vaněček (New Jersey Devils)

    V minulém ročníku jsme brzdili nadšení z Vaněčkových výkonů. Ano, sbíral výhry, což je ale především týmová statistika, nikoliv brankářská. Osmadvacetiletý gólman nikdy nepotvrdil, že by mohl být stabilní jedničkou pro tým, který má kádr na boj o Stanleyův pohár. Tato základní část to bohužel jen potvrzuje. Za svá záda Vaněček pustil už 11,2 gólu oproti očekávání. Pouze tři jiní brankáři (Söderblom, Johansson, Korpisalo) vykazují horší hodnoty. Není divu, že Devils se poohlížejí po novém brankáři.

  • Dan Vladař (Calgary Flames)

    Flames od něj čekali určitě více, když ho v létě 2021 získali z Bostonu za 3. kolo draftu. Šestadvacetiletý náhradník ovšem za poslední dvě sezony bohužel ani nenaznačil, že by jednou mohl být brankářem číslo jedna v NHL. V dosavadním ročníku nastoupil do 17 utkání a za svá záda pustil 7,1 gólu navíc oproti očekávání - 61. místo z devětašedesáti. Spekuluje se však, že by Calgary mohlo vytrejdovat Jacoba Markströma. To by znamenalo velkou a zřejmě poslední šanci pro Vladaře ukázat Flames, že se na něj můžou spolehnout.

  • Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)

    Sezony jako na houpačce. V sezoně 2021/22 pustil za svá záda 23,2 gólu navíc oproti očekávání a byl třetím nejslabším brankářem sezony. V uplynulém ročníku naopak vykázal pozitivní hodnotu 11,1 a obsadil 14. místo mezi 79 brankáři. A tento ročník opět úpadek. S číslem -5,4 byste ho nalezli na 58. příčce z 69 gólmanů NHL. Zatímco v minulém ročníku o Vejmelku projevilo zájem několik týmů, nyní už tak horkým zbožím není. I tak je reálná šance, že by mohl být vytrejdován. Místo jedničky v Arizoně si totiž vybojoval Connor Ingram.

  • Lukáš Dostál (Anaheim Ducks)

    Měl výborný vstup do sezony. Ještě na začátku listopadu patřil mezi nejlepší třetinu brankářů ligy. Od té doby ovšem přišel výrazný pokles formy. Doposud naskočil do 26 utkání a pustil za svá záda 4,7 branek navíc oproti očekávání. Mezi 69 brankáři NHL, kteří odchytali minimálně 10 utkání, mu patří 53. místo. Mohli byste namítat, že chytá za špatnou obranou. Jenže statistika chycené góly nad očekávání sílu týmu eliminuje, a parťák John Gibson se chlubí pozitivní hodnotou 4,2 (26. místo).

  • Petr Mrázek (Chicago Blackhawks)

    Dvaatřicetiletému gólmanovi se minulé roky vyčítala nekonzistentnost. Od roku 2017 se taky nikde neudržel delší dobu a Chicago je už jeho pátým chlebodárcem. Zdá se ale, že právě u Blackhawks našel své místo, svůj domov. Nastoupil už do 39 utkání a jednoznačně je nejlepším českým gólmanem dosavadní sezony. Chytil 6,5 gólu navíc oproti očekávání a patří mu 20. místo mezi 69 gólmany NHL. Nebylo divu, že o jeho služby měly zájem jiné týmy. Chicago ovšem neponechalo nic náhodě a před pár týdny prodloužilo s Mrázkem smlouvu do roku 2026. Pokud si někdo zaslouží nominaci na blížící se mistrovství světa, pak je to rozhodně Petr Mrázek.

  • David Rittich (Los Angeles Kings)

    Překvapení. Předešlé tři sezony to nebylo ono. Vystřídal čtyři kluby, nikde nepřesvědčil. Nebylo šokem, když v létě 2023 obdržel nabídky pouze na dvoucestný kontrakt. Plácl si s Kings na jeden rok, vybral dobře. Vinou zranění Pheonixe Copleyho byl povolán nahoru a svou šanci nemohl lépe využít. V dosavadních 15 utkáních zamezil hned 10,5 brance navíc oproti očekávání a mezi 69 gólmany ligy mu patří 11. místo. Pokud Los Angeles nepřivede jiného brankáře před uzávěrkou přestupů, je velká šance, že Rittich bude jedničkou Kings v blížícím se play off.

  • Celkové pořadí v NHL

     

    Pořadí Brankář Klub Chycené góly nad očekávání
    1 C. Hellebuyck Winnipeg Jets +26,6
    11 D. Rittich Los Angeles Kings +10,5
    20 P. Mrázek Chicago Blackhawks +6,5
    53 L. Dostál Anaheim Ducks -4,7
    58 K. Vejmelka Arizona Coyotes -5,4
    61 D. Vladař Calgary Flames -7,1
    66 V. Vaněček New Jersey Devils -11,2
    69 J. Korpisalo Ottawa Senators -15,7
Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud