Jaroslav Kalina
4. dubna 2024 • 11:42

Šílený start bitvy Rangers s Devils: hromadná bitka, osm hráčů do sprch

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká připomínka starých časů. V současné NHL už se moc nevidí, ani nenosí, aby se hokejisté na ledě do sebe v jednu chvíli všichni pustili. V Madison Square Garden ale podobná podívaná odšpuntovala středeční zápas mezi New York Rangers a New Jersey (4:3). Vyjma brankářů se deset hráčů na hřišti okamžitě po úvodním buly začalo rvát a sudí mohli začít dávat dohromady stoh trestů. Hned osm z bijců šlo předčasně do kabin s trestem do konce utkání. Něco podobného se stalo naposledy před 12 lety, paradoxně také v souboji rivalů o řeku Hudson.



Dvě sekundy. Přesně tolik herního času stačilo k rozpoutání hromadné řežby na hřišti New York Rangers. Očekávalo se, že dojde k bitce, jen ne v tak šíleném rozměru. Už ve chvíli, kdy se v zahajovacích sestavách obou týmů objevila jména Matthew Rempe a Kurtis MacDermid, nejen fanoušci tušili, že se něco semele. První ze zmíněných hráčů, útočník Blueshirts, totiž 11. března pořádně rozzuřil Devils, když v zápase (3:1 pro Rangers) loktem ošklivě zasáhl beka Jonase Siegenthalera a po odporném faulu se odmítl bít.

Když se tedy ve středu Rempe, který za předchozí faul dostal stopku na čtyři zápasy, při úvodním vhazování objevil na ledě vedle obránce Kurtise MacDermida, který byl pravděpodobně nasazen do startující pětky právě kvůli mstě, bylo všem jasné, že se poperou. „Po takovém zásahu je samozřejmé, že byste měli nějakým způsobem odpovědět na výzvu a chovat se jako chlap,“ řekl bek Devils na Rempeho adresu už po duelu na začátku března.

Na tváři a gestikulaci jednadvacetiletého čahouna z Rangers bylo patrné, že je připraven na boj, kterému taky došlo v čase 0:02. Šarvátka ale vylétla do obřích rozměrů. Zatímco oba soupeři už se shozenými rukavicemi kroužili naproti sobě, jejich spoluhráči se přidali a začali se prát.

Rempe s MacDermidem vlastně ani nebyli první, kdo se do sebe pustil. Byť jim byla věnována největší pozornost, přeci jen srdnatě bojovali přes minutu, nejrychlejšími rváči se stali Jimmy Vesey a Curtis Lazar. Svoji rychlostí si oba „vysloužili“ pokračování v zápase. Podle pravidel totiž první bijci nafasují „pouze“ pět minut za rvačku a po uplynutí trestu mohou hrát dál. Zbylé dvojičky čekal nemilosrdný trest.

Za Rangers Trouba, Miller, Goodrow a již změněný Rempe, který po vyrovnané bitce hecoval fanoušky, se společně s hráči Devils MacDermidem, Tierneym, Marinem a Bahlem po nařízení sudích předčasně klidili do sprch. Zbytek zápasu musely oba týmy odehrát se třemi formacemi.

Hromadná rvačka viditelně všechny zaskočila, nicméně vzhledem k tomu, v jakém složení nastoupili startující pětky, je docela možné, že podobná potyčka byla v plánu. „Neměl jsem tušení, že se to stane. Byla to jen taková momentální záležitost,“ tvrdil MacDermid po zápase s šíleným úvodem.

Že se celý incident zvrtne k bitce všech hráčů v poli, neměl tušení ani trenér Rangers Peter Laviolette. Své svěřence ale nepokáral. „Naši kluci reagovali na to, co se dělo na ledě. Myslím, že odvedli fantastickou práci. Všech pět z nich,“ řekl devětapadesátiletý kouč.

Aby šarvátek, tryskajících emocí a rozdaných trestů nebylo málo, za necelých pět minut Rangers proti Devils ještě jednou shazovali rukavice. Poté, co domácí forvard Will Cuylle nebezpečně narazil na hrazení Brendana Smitha, začal parťáka mstít Dawson Mercer, který za vyvolání bitky dostal ještě osobní flastr.

Velcí rivalové v bitvě o řeku Hudson, která protéká mezi New Yorkem a New Jersey, dali divokým startem vzpomenout na podobně bláznivé střety z minulosti. K takřka identické situaci došlo 19. března 2012 také v Madison Square Garden, kde se hráči Rangers s Devils také pustili hromadně do sebe po vhození puku.

Nynější rvačka na úvod víceméně zastínila zbytek středečního zápasu, ve kterém přitom obě mužstva hrála o hodně. Rangers, kteří už mají jistý postup do play off NHL, si upevňovali vedení ve Východní konferenci. Devils pro změnu živili poslední naděje na účast v bojích o Stanley Cup, v nichž si po prohře už takřka jistě nezahrají.

New Jersey bylo přitom v zápase blízko k výhře. I když Devils po první třetině prohrávali 0:2, ve druhé dvacetiminutovce se jim i díky gólu českého útočníka Ondřeje Paláta podařil rychlý obrat. Ve třetím dějství už se však do domácího utkání vrátila parta z Manhattanu, která duel s šíleným startem definitivně otočila na svou stranu po využití přesilovky Chrisem Kreiderem v 56. minutě.

Góly

Domácí: 09:22. Panarin, 18:03. Lafrenière, 45:32. Kakko, 55:03. Kreider

Hosté: 22:11. Palát, 29:53. B. Smith, 31:24. Hischier

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Quick) – Fox, R. Lindgren, Trouba (C), K. Miller, Schneider, E. Gustafsson – Roslovic, Zibanejad, Kreider (A) – Lafrenière, Trocheck, Panarin – Kakko, Wennberg, Cuylle – Rempe, Goodrow (A), Vesey.

Hosté: Kähkönen (Allen) – B. Smith, L. Hughes, Marino, Bahl, Nemec, Siegenthaler – Bratt, Hischier (C), Meier – Holtz, Haula, J. Hughes (A) – Mercer, Nosek, Palát (A) – Lazar, Tierney, MacDermid.

Rozhodčí

Hebert, Dwyer – Cormier, Deschamps

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

New York Rangers Vše o klubu ZDE

New Jersey Devils Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud