František Suchan
3. června 2009 • 14:40

Detroit: lidé bez práce, tak chodí na hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle město bylo středobodem Spojených států. Chloubou. Symbolem úspěchu. Detroit celé 20. století vzkvétal díky automobilovému průmyslu. Ale s tím je konec. General Motors vyhlásil bankrot, lidem moc radostí nezbývá. Tak alespoň chodí na hokej.



Byla to největší automobilka USA a oblast se tak propadá do hluboké deprese.

Jestli jste Detroit navštívili před nějakými třemi, čtyřmi lety, teď byste ho nepoznali. Z dříve rušného centra je obyčejný plácek. Míň lidí najdete nejen v ulicích, ale i barech, restauracích... Zkrátka všude. Jen na hokeji ne.

Joe Louis Arena jako by byla zábleskem ideálního světa v centru apokalypsy.
20 066 diváků. Nejvyšší možná kapacita místního hokejového stánku. Celé play off i většinu základní části klub vykáže tenhle údaj. Lidé se prostě chtějí bavit. Když už jim nic jiného nezbývá.

A kam zajít jinam než na Red Wings, nejúspěšnější klub NHL posledních dvou dekád. Zatímco místní basketbal, baseball i americký fotbal sbírají úspěchy ojediněle nebo vůbec, hokejisté míří za svým pátým Stanley Cupem za posledních dvanáct let.

Fandit jim, to je silnější i než krize a strach o zaměstnání.

General Motors v Detroitu. General Motors v Detroitu.Foto ČTK/AP

„Jestliže dokážeme předat lidem trochu radosti, jsme za to šťastní,“ přiznal Henrik Zetterberg, švédská hvězda mužstva. „Uděláme všechno pro to, abychom zase Stanley Cup získali.“

Naposledy se to povedlo loni. A to zpustlé ulice ožily obřím červenobílým karnevalem desítek tisíc fanoušků. Už tehdy automobilky propouštěly, ale strasti všedního dne byly na chvíli zapomenuty.

Ale nemyslete si, ani hokej se nevyhnul obřímu propadu. Přišel už před dvěma lety, na začátku minulé sezony. Tehdy na úvodní zápas ročníku proti Anaheimu, úřadujícím šampionům, přišlo jen 17 610 diváků.

Bylo to po téměř deseti letech, 396 domácích duelech první nevyprodané utkání. Bylo jasné, že je něco špatně. Začalo se říkat, že klub si svých věrných příznivců neváží a bere jejich podporu jako samozřejmost i v těžkých časech. K tomu tradiční názory, že místní náročné publikum nebaví obyčejné bitvy s Columbusem, Nashvillem a St. Louis, podprůměrnými divizními rivaly.

Návštěvnost se přece jen v průběhu dalšího úspěšného tažení zvedla. I tak ale často zůstávalo v ochozech nezvykle mnoho prázdných míst. 18 871, tak nakonec vypadal průměrný počet fandů na tribunách. V této sezoně, kdy ve světě naplno propukla ekonomická krize a Detroit jako centrum automobilového průmyslu zasáhla přímo ničivě, průměrná návštěvnost zase pomalu stoupala. Jen 12 utkání v základní části nebylo vyprodaných. Průměr se vylepšil na 19 865. O tisíc víc než loni.

Johan Franzén a Henrik Zetterberg oslavují gól Detroitu. Johan Franzén a Henrik Zetterberg oslavují gól Detroitu.Foto ČTK/AP

Lidé v oblasti neúspěchu a propadu chodí obdivovat ty, kteří jsou ve svém oboru maximálně úspěšní. „Co jiného by v Detroitu lidem dělalo radost než Red Wings?“ citovala agentura Reuters místního dělníka z továrny na auta. Aktuálně nezaměstnaného.

Tedy se stejným osudem, jaký má 24 procent místních. Ti se nemůžou jen tak odstěhovat, protože neprodají dům. Nikdo ho od nich nekoupí. A tak jen čekají, jak všechno dopadne.

Z místní trojky slavných podniků se Ford ještě docela drží, ale Chrysler už na začátku května vyhlásil bankrot. V pondělí jej napodobila GM, dlouholetá světová jednička automobilového průmyslu, pod niž spadají značky jako Opel, Hummer, Saab, Chevrolet...

Jde o vůbec největší krach průmyslové firmy v historii USA.

Přesto se jen o pár stovek metrů odsud po břehu řeky nesou halou oslavné chorály a slaví se. Red Wings jsou jedinou nadějí zhrzeného města.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud