15. prosince 2016 • 15:40

Průhledné mantinely! Winter Classic ve Finsku nabídne zajímavý pohled

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak zpříjemnit fanouškům zážitek ze zápasu pod širým nebem? Ve Finsku na to jdou nevšedním způsobem. Do vytvořené arény namontovali na přání diváků průhledné mantinely, přes které je vidět z obou stran. Venkovní klání se v Tampere odehrají v pátek a sobotu.



V Česku se v této sezoně show pod otevřeným nebem neuskuteční, ve Finsku po dvou letech ano. V Tampere během několika týdnů vyrostla hokejová aréna. Ledová plocha navíc nabídne jeden neobvyklý pohled, fanoušci budou sledovat souboje přes průzračné mantinely.

Diváci se budou rozhodně bavit, hráči už asi tolik ne. Na podobnou věc nejsou vůbec zvyklí, může je to hodně mást. „Předchozí zápasy pod širým nebem měly vždy skvělou atmosféru, ale lidé byli od plochy daleko. Zde tento problém není, protože jsme vystavěli průhledné mantinely,“ vysvětlil použití zajímavého prvku do hry Esa Honkalehto, generální ředitel Ilves Tampere, na stránkách ligy.

VIDEO: Přes mantinel je vidět z obou stran

Ilves pořádá oba duely Winter Classic. V pátek se v dočasné aréně pro 12800 diváků odehraje městské derby s Tapparou, ve které působí mladý český brankář Dominik Hrachovina. Druhý den tradiční klub změří síly s IFK Helsinky.

S pohledem přes mantinel mají zkušenosti už ve Švýcarsku. V lednu 2014 se s průsvitným hrazením odehrál zápas Ženeva -Lausanne před téměř 30 tisícovým kotlem na fotbalovém stadionu.

V zámoří jsou zápasy pod otevřeným nebem zaběhlou tradicí. NHL každoročně pořádá Winter Classic a pro obrovský úspěch se začaly konat i další venkovní akce v průběhu sezony. V tomto ročníku jsou na programu hned čtyři utkání. Vedení nejslavnější ligy totiž ze show čerpá ohromné zisky.

Evropské soutěže se v posledních letech o podobné akce snaží, na NHL ale nemají nárok. V Česku se první zápas odehrál v lednu 2011 v Pardubicích. Další dvě utkání pořádalo na začátku tohoto roku Brno, kde padl rekord návštěvnosti extraligy (21500 diváků).

Jedním z nejzajímavějších míst, kde se hrálo pod širým nebem, je rozhodně římský amfiteátr v chorvatské Pule. V září 2012 zde odehrál dva zápasy EBEL ligy Medveščak Záhřeb.

Vstoupit do diskuse
0