29. dubna 2019 • 17:49

Úspěch trenéra Grosse: Mannheim dovedl k titulu suverénní jízdou

Autor: tps
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývaly doby, kdy čeští (a slovenští) trenéři patřili v Německu k nejžádanějšímu zboží a sbírali jeden úspěch za druhým. Po roce 1990 ale jako když utne. Přišla éra zámořských koučů. Nelichotivou bilanci změnil až v pátek Pavel Gross, bývalý český reprezentant a hráč Sparty, který v DEL vybojoval titul s Mannheimem. A jakým způsobem! 



Německá soutěž DEL prožila finále plné milníků. Po třech letech skončila nadvláda Mnichova, klubu bohatě sponzorovaného koncernem Red Bull. Postaral se o to mannheimský trenér Pavel Gross, který po třech předchozích finálových porážkách (2011, 2016 a 2017) poprvé slaví titul. Série byla i jeho osobním soubojem s Donem Jacksonem. Ve finále se utkali potřetí a předtím dvakrát uspěl Američan, to když Gross byl ještě koučem Wolfsburgu. 

„Jsem pyšný na svůj tým. Za naším titulem je spousta tvrdé práce – možná víc, než se některým lidem může zdát,“ řekl Gross po závěrečném utkání. 

Padesátiletý rodák z Ústí nad Labem teď slyší chválu ze všech stran. V Mannheimu začal pracovat loni v létě a společně s novým sportovním manažerem Janem-Axelem Alavaarou překopali pořádky v klubu. Přišlo deset nových hráčů, přesto mužstvo bylo okamžitě úspěšné. Základní část ovládlo způsobem, jakým se to nikomu v historii DEL nepodařilo. 

Grossova parta vykázala průměr 2,23 bodu na zápas! Celkově tedy 116. Jediným vážným soupeřem byl právě Mnichov (109), vždyť třetí Augsburg zaostal za Mannheimem o třicet bodů. Bilance je o to cennější, že „die Adler“ neměli tým postavený na výrazných individualitách či dominanci jedné lajny. I když vstřelili nejvíc gólů, v elitní desítce kanadského bodování se neumístil jediný jejich hráč. 

Spanilá jízda pokračovala i v play off. Mannheim ztratil pouhé dva zápasy (navíc až v prodloužení) a finálovou sérii nad Mnichovem, suverénem předchozích sezon a semifinalistou letošní Ligy mistrů, vyhrál poměrem 4:1. „Pavel pracuje velmi pečlivě, se spoustou disciplíny a dává si záležet na každém detailu,“ ocenil trenérovu práci šéf klubu Daniel Hopp. 

Gross v Německu žije od roku 1990, kdy přestoupil ze Sparty do Freiburgu, a hned získal i tamní pas. Ještě jako junior reprezentoval Československo na MS 1988. Mezi dospělými dostal šanci pouze jednou, když ho v listopadu 1995 trenér Luděk Bukač povolal na tři utkání Německého poháru. Gross hrál ve čtvrtém útoku vedle Vladimíra Vůjtka a Jana Hlaváče, gólově se neprosadil a tím jeho kariéra v národním týmu skončila. 

Nyní se stal prvním českým koučem od roku 1990, který v Německu oslavil prvenství. Před ním se jako poslední radoval posrpnový emigrant Petr Hejma s Düsseldorfem. Ten však mužstvo převzal v únoru z pozice asistenta a vedl ho pouze v play off, potom kariéru ukončil. Shodně dvakrát ještě v někdejší bundeslize uspěli Vladimír Bouzek, Karel Gut a Pavel Wohl. 

Na rozdíl od nich tří Gross nikdy nevedl reprezentaci. Dočká se i této pocty? A ve které zemi? 

Vstoupit do diskuse
0