27. května 2022 • 10:00

Pešán má nové angažmá. Odchází do Švýcarska, povede poslední tým

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Filip Pešán má nové angažmá, nakonec opravdu odchází do Švýcarska. Nepovede ale Lausanne, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, ale HC Ajoie, poslední tým v uplynulém ročníku švýcarské National League. Bývalý trenér Liberce a české reprezentace podepsal smlouvu na dva roky. „Budu každý den velmi tvrdě pracovat, aby byl tým úspěšný,“ vyjádřil se pro klubový web.



Pešán se vrací na klubovou úroveň po třech letech a čeká jej premiérové zahraniční angažmá. V české extralize vedl dosud výhradně Liberec a v roce 2016 s ním získal historický titul.

„Jsem vděčný za příležitost a mám obrovskou motivaci. Budu každý den tvrdě pracovat, aby byl tým úspěšný. Moje filozofie a nadšení pro trenérskou práci se nikdy nezměnily. Chci to přenést na hráče. Tým má potenciál a já mu věřím. Těším se na setkání s hráči a realizačním týmem. Nemůžu se dočkat začátku sezony,“ řekl klubovému webu Pešán.

Pešán, který vedl i reprezentační týmy do 19 a do 20 let, je teprve čtvrtým českým koučem ve švýcarské nejvyšší soutěži. A prvním od roku 2009, kdy působil Rostislav Čada v Ambri-Piottě. Jedním z jeho asistentů by měl být bývalý finský obránce a účastník 15 světových šampionátů Petteri Nummelin.

„Jsme pyšní, že jsme získali Filipa Pešána do našeho trenérského týmu. Věříme, že Filip má schopnosti pozvednout náš tým. Přináší moderní trendy a nový dynamický vítr do týmu. Jeho zkušenosti s různými mládežnickými týmy jsou příslibem, že využije maximálně potenciálu našich mladých hráčů, které máme v týmu,“ uvedl sportovní manažer Julien Vauclair, který Ajoie vedl jako dočasný hlavní kouč od 7. února s trenérem juniorky Frédéricem Rothenem po odstoupení Kanaďana Garyho Sheehana.

Filip Pešán v hledišti Nokia Areny během duelu Česka s Norskem
Filip Pešán v hledišti Nokia Areny během duelu Česka s Norskem

Národní tým vedl Pešán od sezony 2020/21, kdy jej převzal po Miloši Říhovi starším. Odvolán byl výkonným výborem Českého svazu ledního hokeje po únorových olympijských hrách v Pekingu, kde Češi prohráli v předkole play off 2:4 se Švýcarskem a poprvé v historii na velké mezinárodní akci nepostoupili do čtvrtfinále.

Loni na světovém šampionátu v Rize Pešánův tým vypadl v boji o semifinále po porážce s pozdějšími vicemistry světa Finy 0:1. Pešána v březnu u reprezentace nahradil Fin Kari Jalonen a na probíhajícím MS v Tampere a Helsinkách postoupil s týmem mezi nejlepší čtyři.

Šéftrenérem svazu byl Pešán od roku 2019, kdy skončil v pozici kouče Liberce. U Bílých Tygrů, které v letech 2017 a 2019 dovedl také ke stříbru, ještě jednu sezonu působil jako sportovní manažer.

Ajoie se loni vrátilo do nejvyšší švýcarské soutěže po 28 letech a skončilo v nesestupovém ročníku na posledním 13. místě. Po postupu Klotenu bude mít liga čtrnáct účastníků. Mezi elitou hrálo Ajoie do loňska jen v ročnících 1988/89, 1989/90 a 1992/93.

Vstoupit do diskuse
0