Adam Lacek
2. ledna 2018 • 04:58

Finská hrozba: Na Čechy jde i Nečasův kamarád z NHL či lídr Jokeritu

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Finská dvacítka má ve svém středu hned několik hvězdných hráčůFinská dvacítka má ve svém středu hned několik hvězdných hráčůFOTO: Koláž iSport.cz

    Nejproduktivnější hráč Jokeritu či trojka draftu. Ačkoliv český tým má ve svém středu řadu hvězd, dnešní čtvrtfinálový soupeř z Finska jich může nabídnout ještě více. Pešánův výběr by si měl dát pozor především na útočný klenot Eeliho Tolvanena, který je v 18 letech nejproduktivnějším hráčem Jokeritu Helsinky v KHL. Obrovskou sílu skrývají Finové i v obraně, která je podle zámořských expertů vůbec nejlepší na turnaji. Na zajímavé setkání se může těšit Martin Nečas, který poměří síly s kamarádem Jannem Kuokkanenem, se kterým na začátku sezony bydlel na hotelovém pokoji. Podívejte se na největší finské hvězdy.

  • Janne Kuokkanen

    Pozice: útočník
    Bilance v turnaji: 4 zápasy, 1 bod (0+1)
    Klub: Charlotte Checkers (AHL)
    Bilance v sezoně: 19 zápasů, 14 bodů (3+11)

    Janne Kuokkanen je stejně jako Martin Nečas nadějí Caroliny, sblížili se na předsezonním kempuFoto Profimedia.cz

    Kamarád Martina Nečase. Oba draftovala Carolina, sblížili se na kempu před aktuální sezonou, kde dokonce bydleli v jednom hotelovém pokoji. V říjnu se cesty obou prozatím rozdělily. Zatímco Nečase poslala organizace rozvíjet dovednosti zpátky do Komety Brno, Kuokkanen zůstal na farmě v Charlotte v AHL.

    Finský útočník si na začátku sezony připsal čtyři starty v NHL, ve kterých ale nedokázal bodovat. Poté byl přesunut na farmu, kde boduje pravidelně. V 19 zápasech vstřelil tři góly a přidal 11 asistencí. Na svém druhém juniorském šampionátu se mu zatím příliš nedaří. Ačkoliv dostává hodně prostoru (v průměru odehraje 19:09 minut), sebral jen jednu asistenci.

  • Eeli Tolvanen

    Pozice: útočník
    Bilance v turnaji: 4 zápasy, 5 bodů (1+4)
    Klub: Jokerit Helsinky (KHL)
    Bilance v sezoně: 39 zápasů, 32 bodů (17+15)

    Eeli Tolvanen je aktuálně nejproduktivnějším hráčem Jokeritu Helsinky v KHLFoto Profimedia.cz

    Budoucí superhvězda. Pokud se Tolvanen bude rok od roku zlepšovat jako dosud, může se připojit k dalším finským kometám zářícím v NHL. Útočník s vynikající střelou v aktuální sezoně válí v KHL za Jokerit Helsinky. V 39 zápasech nasbíral 32 bodů a je nejproduktivnějším hráčem jednoho z nejlepších týmů v soutěži. A to v několika posledních utkáních kvůli juniorskému šampionátu chyběl.

    Ještě v létě přitom Tolvanen nebyl považovaný za prvotřídní útočný klenot. Ano, Nashville si ho vybral v prvním kole draftu, ale až z 30. místa. Už na loňském mistrovství dvacetiletých měl průměr bodu na zápas, letos je na tom ještě lépe. Má za sebou i debut v seniorské reprezentaci. Na listopadovém Karjala Cupu dokonce vstřelil i dva góly. V 18 letech tak může živit naději i na únorové olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu.

  • Miro Heiskanen

    Pozice: obránce
    Bilance v turnaji: 4 zápasy, 2 body (0+2)
    Klub: IFK Helsinky (SM-Liiga)
    Bilance v sezoně: 20 zápasů, 14 bodů (9+5)

    Miro Heiskanen má za sebou už i úspěšný debut za seniorskou reprezentaciFoto Profimedia.cz

    Zvládá útočit i bránit. Heiskanenovy obranné schopnosti nejvíce ocenili v Dallasu, který z něj v létě udělal trojku draftu. Ve sbírce má zlato a stříbro z šampionátů do 18 let. Především k loňskému druhému místu výrazně pomohl, když v sedmi zápasech nasbíral 12 bodů (2+10). Jako prvoročák hrál na mistrovství světa do 20 let už loni a pokud už nebude nastupovat v NHL, teoreticky může hrát i za rok.

    Už v minulé sezoně pravidelně nastupoval v nejvyšší finské soutěži za IFK Helsinky, včetně play off si připsal 45 startů. Ve 20 zápasech aktuálního ročníku zvládl nastřílet na obránce neuvěřitelných devět branek! K tomu přidal pět asistencí. Stejně jako Tolvanen má za sebou už debut za seniorskou reprezentaci, kde se také činil. Ve třech zápasech na listopadovém Karjala Cupu vstřelil dvě branky.

  • Olli Juolevi

    Pozice: obránce
    Bilance v turnaji: 4 zápasy, 2 body (0+2)
    Klub: TPS Turku (SM-Liiga)
    Bilance v sezoně: 20 zápasů, 14 bodů (5+9)

    Olli Juolevi patřil mezi hlavní pilíře zlaté dvacítky z roku 2016Foto Profimedia.cz

    Na juniorském šampionátu zářil už před dvěma lety, když mu bylo teprve 17 let a nastupoval s košíkem přes obličej. Po boku Patrika Laineho, Sebastiana Aha či Jesse Puljujärviho ovšem Juolevi výrazně pomohl ke zlatým medailím na domácím ledě. V sedmi zápasech nasbíral devět asistencí a dostal se i do All Star týmu turnaje.

    V létě poté byl draftován Vancouverem jako celková pětka a nejvýše postavený obránce. Na minulém mistrovství světa do 20 let vedl tým jako kapitán. Finové se ovšem museli obejít bez několika hvězdných hráčů a nakonec se zachraňovali až v zápasech o udržení. Po dvou sezonách strávených v OHL Juolevi letos nastupuje za IFK Helsinky, kde si vede více než slušně.

  • Kristian Vesalainen

    Pozice: útočník
    Bilance v turnaji: 4 zápasy, 3 body (1+2)
    Klub: Hämeenlinna (SM-Liiga)
    Bilance v sezoně: 26 zápasů, 19 bodů (8+11)

    Kristian Vesalainen válí za finskou Hämeenlinnu, která je ovšem posledníFoto Profimedia.cz

    Nejproduktivnější a nejužitečnější hráč posledního mistrovství světa do 18 let. Vesalainen je stejný ročník narození jako Heiskanen a Tolvanen. V 18 letech má už pěknou sbírku úspěchů. Kromě zlaté a stříbrné medaile z šampionátů do 18 let vyhrál i švédskou ligu a Ligu mistrů, jelikož poslední dva ročníky nastupoval ve Frölundě.

    Obrovitý útočník, který měří 192 centimetrů a váží 96 kilogramů, byl podobně jako Tolvanen draftován v závěru prvního kola, z 24. místa si ho vybral Winnipeg, kde by Vesalainen v budoucnu mohl utvořit finské útočné duo s o rok starším Patrikem Lainem. V aktuálním ročníku nastupuje ve finské nejvyšší soutěži za Hämeenlinnu, kde patří mezi nejproduktivnější hráče. Jeho tým je ale poslední.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud