14. srpna 2022 • 09:50

Fantom Suchánek: Můj nejtěžší, ale i nejzábavnější zápas v kariéře

Autor: ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal pět gólů, přesto byl zvolen hvězdou zápasu. Dalších 52 kanadských střel dokázal pochytat. Brankáře české hokejové reprezentace Tomáše Suchánka chválili trenér i spoluhráči. Zápas českého týmu poprvé navštívilo více než tisíc diváků, celkem jich bylo 5135. A ti si výhru svého domácího týmu užili.



Po zápase však zatleskali i Suchánkovi, který byl zvolen nejlepším hráčem českého týmu. Sice pětkrát inkasoval, spoustu dalších potenciálních gólů však chytil. „Stály proti nám budoucí hvězdy NHL, takže jsem si to chtěl užít a chytit každý puk,“ neskrýval Suchánek respekt k soupeři.

Proti Kanadě se do branky postavil v mládežnické kariéře už popáté. Odčinit chtěl hlavně poslední vzájemný zápas, kdy střídal už po sedmi minutách a třech inkasovaných gólech. To bylo loni na mistrovství světa do 18 let v americkém Dallasu.

Za Kanadu nastoupily i její dvě největší útočné hvězdy kapitán Mason McTavish a mladík Connor Bedard. „Říkal jsem si, že alespoň jednoho z nich musím vychytat. McTavish se sice trefil dvakrát, ale aspoň Bedardovi jsem nic nepustil,“ sdělil s úsměvem Suchánek. Proti McTavishovi už nastoupil do branky dvakrát a v obou případech ho vychytal, teď tedy povedená série skončila.

Na Suchánka letělo dohromady 57 střel, z nichž inkasoval pět gólů. „Myslím, že to byl nejtěžší zápas kariéry, zrovna proti Kanadě. Ale byl to asi i můj nejzábavnější zápas,“ překvapil Suchánek, jenž vyzdvihl diváckou návštěvu.

Předtím na duel se Slovenskem přišlo 430 diváků a s Finskem přesně o sto více. Údaje o jejich počtu navíc, stejně jako u některých dalších zápasů, po dohrání chyběly a organizátoři je doplnili až později. „Mám rád, když přijde hodně lidí, celý zápas skandovali a fandili, užil jsem si to,“ popsal a poděkoval divákům za závěrečný potlesk.

Suchánek nastoupil na šampionátu poprvé. Proč nechytal Jan Bednář, který startoval v obou dosavadních zápasech, nevěděl. „Den před zápasem za mnou přišel trenér brankářů Ondřej Pavelec a řekl mi, ať se připravím. Turnaj je krátký a každý si potřebuje odpočinout,“ zamyslel se nad Bednářovou absencí.

Přerovský odchovanec má za sebou duel, na který asi nikdy nezapomene. Ale bohužel nezapomene ani na jeden z inkasovaných gólů. Konkrétně ten vítězný, kdy ho Kent Johnson překvapil lakrosovým trikem - za brankou si nabral puk na čepel a kolem tyčky hodil přes brankářovo rameno.

Kanadský útočník se tak velmi pravděpodobně postaral o nejkrásnější trefu celého mistrovství. „Chytá se to hodně těžko. V podstatě musíte doufat, že vás to trefí. Snad budu mít příště víc štěstí já," dodal Suchánek.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud