Pavel Bárta
3. ledna 2023 • 09:00

Co dostalo Čechy do semifinále: tank MM 16, zvonec i Kulich místo čepice

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
6
  • Video se připravuje ...

    Čím hůř začali, tím líp skončili. Čtvrtfinále proti Švýcarsku po úvodním šoku z rychle inkasovaného gólu skončilo krasojízdou. Suverénní, dominantní výkon celého týmu, k výsledku 9:1 výrazně přispěl probuzený střelec Jiří Kulich i Marcel Marcel, který se dosud netrefil vůbec. Přinášíme pět důležitých důvodů, které přiblížili dvacítku medailovému snu a posunuly ji do semifinále, které se hraje ve středu.

  • Seknutí přišlo včas

    Před čtvrtfinále asistent trenéra Jiří Kalous oprávněně varoval: „Jedna chyba nás může poslat domů.“ Švýcaři v turnaji nejnebezpečnější z rychlých protiútoků. Po 22 sekundách to přišlo. První situace, skákavý puk, rychlý výpad a zásah. Tým se však nesesypal. Naopak soupeře seknul včas přes prsty. Svižně a ne jednou, jejich fanoušci nestačili ani vytasit kravské zvonce. Pohotová rána Kulicha, obrat v oslabení, pak další trefa ze skrumáže. Vedení po první třetině 3:1 položilo základ české krasojízdě. Švýcarům brzy zazvonil konec.

    Eduard Šalé sleduje švýcarskou radost Eduard Šalé sleduje švýcarskou radostFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

  • Tank MM 16

    Ve čtvrtfinále se třikrát prosadil útok složený ze tří věží Měchura – Marcel – Hauser, vesměs chlapáků vysokých přes 190 centimetrů. Neumějí jen bourat, svůj důraz a tah na bránu uplatňují i v koncovce. Marcel Marcel ale víc připomínal tank. Do čtvrtfinále se střelecky neprosadil. Tedy jednou už ano, jenže jeho dorážku proti Rakousku rozhodčí po poradě u videa neuznali. Ve čtvrtfinále se při oslabení z brejku zařídil obrat. Před další Hauserovou trefou tank MM 16 udělal binec v brankovišti a pak přidal ještě osmý český gól.

    Česká radost z trefy Marcela Marcela proti Švýcarsku Česká radost z trefy Marcela Marcela proti ŠvýcarskuFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

  • Jednou ty, podruhé já

    Čtyři rovnocenné, nebezpečné lajny, každá je schopná udeřit. Každý zápas v tak krátkém čase je znát. Ale trenéři si můžou dovolit ten luxus, že rozloží síly, aniž by trnuli, co se zase stane. Tahle výhoda se začala projevovat. Švýcary táhlo několik jedinců, v českých dresech dostávají víceméně stejný prostor všichni. Nikdo se nesnaží se trumfnout druhého. Jednou, ty, podruhé já. O osobní lesk tady jde až ve druhé řadě. Výsledky utvrzují, že k úspěchu vede týmový duch, kdy každý zná svou roli a plní, co má.

    PRVNÍ DOJEM: Tank Marcel a útok na zlato? Juniorské Nagano je blízko
    Video se připravuje ...

  • Kulich místo čepic

    Od Jiřího Kulicha se čekají hlavně góly. Dal hattrick ve druhém střetnutí proti Rakousku, pak se zase odmlčel. Znovu se našel v pravou chvíli, puky mu opět sedaly na čepel, jak se patří. První gólovou šanci pro něj vypracoval Stanislav Svozil, na druhou nabil Eduard Šalé, jenž se vrátil do první formace. Sám mu to pak nahrávkou na gól oplatil. Měl ještě další šance. I když třetí zásek nepřidal a na led nelétaly čepice, i bez nich Kulich bohatě stačil. Chytil se v nejlepší čas, zavelel k obratu.

    Jiří Kulich během souboje se Švýcarskem Jiří Kulich během souboje se ŠvýcarskemFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

  • Oslabení a tanec v ohni

    Duel se Švédskem nevyhrála dvacítka možná i proto, že u brankoviště chyběl větší důraz. V prodloužení po Jiříčkově pokusu puk skotačil po čáře, ale tančit v ohni se nikdo moc neodvážil a nedorazil ho. Proti Švýcarsku to ovšem vypadalo jinak. A hned naskakovalo skóre. Ještě v přípravě prohráli Češi se Švýcarskem góly z přesilovek. Ve čtvrtfinále měli sami jednou a v posledních sekundách výhodu využili. Zato hráli čtyřikrát v oslabení, což bylo trochu moc. Bylo důležité, že všechno ubránili, hlavně ve chvílích kdy se mohlo utkání ještě zvrtnout.

    Čeští mladíci se radují z trefy proti Švýcarsku Čeští mladíci se radují z trefy proti ŠvýcarskuFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud