26. dubna 2018 • 18:49

Česká SENZACE! Osmnáctka na MS sundala Kanadu a zahraje si o medaile

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovská bomba! To se teda nečekalo. Česká hokejová reprezentace do 18 let porazila ve čtvrtfinále mistrovství světa Kanadu 2:1 a zahraje si o medaile. O překvapivém postupu českých mladíků rozhodli svými góly Matěj Blümel a Petr Čajka. Výborný výkon podal brankář Lukáš Dostál, který pochytal 33 střel. Ze skupiny přitom Češi postoupili až ze 4. místa, když porazili jen Francii. V semifinále se český tým střetne s USA.



Čeští hokejisté do 18 let se postarali ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 18 let o obrovské překvapení, když po výhře 2:1 vyřadili favorizovanou Kanadu. Rozhodl gól Petra Čajky z 51. minuty. V semifinále narazí Češi na tým USA, jenž ve čtvrtfinále porazil 5:1 domácí Rusko.

Svěřenci kouče Davida Bruka, kteří si proklestili cestu do vyřazovacích bojů ze základní skupiny B až z poslední postupové čtvrté příčky, se po celý zápas opírali o vynikající výkon brankáře Dostála. Sami ale byli aktivní i směrem dopředu a první třetinu vyhráli na střely mezi tyče jasně 14:7.

Dostál se poprvé vyznamenal v sedmé minutě proti Foudymu, následně čeští mladíci nevyužili první přesilovku, ale nedlouho po jejím skončení otevřel v polovině 12. minuty po přečíslení dvou na jednoho skóre Blümel. Další přesilovka v českém podání přišla vniveč, ještě před přestávkou pak Dostála zachránila tyč při zakončení McBaina.

Ve druhém dějství se Dostál vyznamenal proti Velenovi, před polovinou utkání pak pro Brukův tým přišly hodně krušné chvilky při vyloučeních Zábranského a Blümela, jejichž tresty na sebe prakticky navazovaly. Stav se však nezměnil ani o něco později po střele McBaina, jenž znovu orazítkoval pouze brankovou konstrukci.

Takřka přesně v polovině třetí části přišel důležitý moment, po němž přes šest a půl tisíce diváků začínalo tušit, že je blízko k senzaci. Čajka, jenž asistoval u vedoucí trefy, dostal puk nad kruhy, měl před sebou sice tři soupeře, přesto si ale našel prostor k zakončení a Rodrigue inkasoval podruhé.

Zámořský favorit, který vyhrál všechna čtyři utkání základní skupiny, pak přečkal bez další úhony oslabení a nadechl se k náporu, který umocnilo snížení Dellandrey z 54. minuty. O chvilku později napálil McShane tyč. Rozhodnout mohli Střondala a při power play Kanady Pekař, ale stav se přes možnosti i na druhé straně hřiště už nezměnil.

Češi tak mají možnost dosáhnout na první cenný kov od stříbra z roku 2014 z šampionátu ve Finsku. O jistotu medaile se utkají v semifinále s Američany, kteří díky třetí třetině (4:0) přehráli Rusko jasně 5:1. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Finsko. Švédové deklasovali Slováky 6:1, Finsko si přesvědčivě poradilo s Běloruskem 5:2.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let – čtvrtfinále:

Kanada - ČR 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Dellandrea (McShane, Tychonick) - 12. Blümel (Čajka, Pekař), 51. Čajka (Pekař, Blümel). Rozhodčí: Mollard (Švýc.), Vikman - Nikulainen (oba Fin.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 6530.

Sestava ČR: Dostál - Zábranský, Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek - Lauko, Jeník, Kvasnica - Pekař, Čajka, Blümel - Gajarský, Střondala, Plášek - Sklenář, Kropáček, Pytlík. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.

Rusko - USA 1:5 (0:1, 1:0, 0:4)
Branky: 23. Ischakov - 9. Caufield, 53. Farabee, 58. Wahlstrom, 59. Wise, 60. Hughes.

Švédsko - Slovensko 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky: 40. a 58. Berggren, 6. Westfält, 30. Pasic, 35. D. Gustafsson, 46. Wernblom - 38. Dlugoš.

Finsko - Bělorusko 5:2 (3:0, 2:1, 0:1)
Branky: 2. L. Aaltonen, 11. Kakko, 15. Moilanen, 28. Nousiainen, 36. Nordgren - 22. Alistrov, 42. Usov.

O udržení - 1. zápas:

Švýcarsko - Francie 5:2 (1:1, 4:0, 0:1)
Branky: 3. Kohler, 24. Tanner, 29. Barandun, 32. Patry, 40. Sopa - 4. Quattrone, 48. Allais.

Další program:

Sobota 28. dubna:
10:30 o udržení - 2. zápas: Francie - Švýcarsko (Magnitogorsk),
12:30 semifinále: Finsko - Švédsko (Čeljabinsk),
16:30 semifinále USA - ČR (Čeljabinsk).

Neděle 29. dubna:
10:30 o udržení - případný 3. zápas: Švýcarsko - Francie (Magnitogorsk),
12:30 o 3. místo (Čeljabinsk),
16:30 finále (Čeljabinsk).

Góly

Domácí: 53:19. Dellandrea

Hosté: 11:30. Blümel, 50:03. Čajka

Sestavy

Domácí: Rodrigue (Ellis) – Byram, Smith (C), Bahl, Merkley, Tychonick, McIsaac (A), Robertson – Lafreniere, Dellandrea (A), Lavoie – Veleno, McShane, Noel – Hillis, Foudy, Dudas – Fonstad, McBain, Wouters.

Hosté: Dostál (Dvořák) – Zábranský (C), Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek – Lauko (A), Jeník, Kvasnica (A) – Pekař, Blümel, Čajka – Gajarský, Plášek ml., Střondala – Sklenář, Pytlík, Kropáček – Teplý.

Rozhodčí

Mollard (SUI), Vikman (FIN) – Nikulainen (FIN), Shishlo (RUS)

Stadion

Návštěva

6530 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud