Květoslav Šimek
8. května 2015 • 10:01

Rinne nuluje protivníky a útočí na Lašákův rekord šampionátu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na úvod turnaje se musel sklonit přes milimetrovou palbou Američanů. Pak ovšem finský brankář Pekka Rinne bránu zavřel. Třikrát za sebou uhájil čisté konto a útočí na rekord slovenského brankáře Jána Lašáka v sérii bez inkasovaného gólu na mistrovství světa. Pokud Rinne v sobotu (16.15) nastoupí proti Slovensku, může si rekord „urvat“ v přímém souboji s Lašákovým bývalým týmem.



„Tři zápasy bez gólu, to je bezpochyby především zásluha Rinneho,“ říkal uznale finský útočník Alexander Barkov. „Drží si ohromnou úroveň! Když ve vaší bráně stojí brankář světové úrovně, všem v týmu to dodává na jistotě.“

Finsko v zahajovacím duelu prohrálo s Američany 1:5. Pekka Rinne, hvězda Nashvillu, inkasoval čtyřikrát. Dalším soupeřům už ale obrovitý gólman radost z gólu nedovolil. Vynuloval Dánsko (3:0), Norsko (5:0) a Slovinsko (4:0). Dohromady na něj šlo 75 střel.

Pekka Rinne zatím v bráně Finska kouzlí.Foto EPA

„Vždy, když udržíte čisté konto, je to super pocit,“ pochvaloval si Rinne. „Ale nepřemýšlím jen o tom, jak gól nedostat. Dánové, Norové i Slovinci hrají svým vlastním způsobem, mají v týmu silné hráče, kteří si mohou kdykoliv vytvořit šanci. Takže musíte být pořád ve střehu, pořád si držet koncentraci.“

Rinne už na mistrovství světa nedostal gól 193 minut a 41 sekund. Rekord drží slovenský brankář Ján Lašák (206 minut a 26 sekund). Shodou okolností si jej připsal na stejném místě, Lašák soupeře nuloval před jedenácti lety na mistrovství světa v Praze a Ostravě.

A právě proti Slovensku hrát bude Finsko další zápas. V sobotu od 16.15 hodin. Pokud Rinne nastoupí do finské brány znovu, může Lašákovi rekord sebrat. Chybí mu k němu 12 minut a 45 sekund. Rinne rekord neřeší. „Není důležité zavřít bránu na zámek, ale vyhrát,“ dodal s nadhledem.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud