21. května 2016 • 21:40

Kanada se zaskočit nenechala. S USA si poradila, ve finále se utká s Finskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Kanady zdolali v semifinále mistrovství světa v Moskvě Spojené státy americké 4:3 a budou útočit na obhajobu zlata z Prahy. Ve finále je čeká v neděli od 19:45 SELČ souboj s Finskem. USA nastoupí od 15:15 k duelu o bronz proti domácímu Rusku.



Kanada vedla po první třetině 2:0, ve druhé třetině po obratu Američanů prohrávala 2:3, ale nakonec strhla vítězství na svou stranu. Ve 42. minutě rozhodl obránce Ryan Ellis svou první trefou ve čtvrtém vystoupení na turnaji.

Tým kouče Billa Peterse, který byl loni při triumfu v Praze asistentem Todda McLellana, bude útočit na 26. zlato pro Kanadu na světových šampionátech. Američané budou obhajovat bronz z loňska. USA opět neukončily čekání na první finálovou účast od zlata z roku 1960, kdy se jako výsledky MS započítávaly olympijské hry ve Squaw Valley.

"Máme mladý tým. Oni v součtu berou v NHL asi 90 milionů dolarů a myslím, že my se neblížíme ani 10 milionům dolarů na platech. Přesto jsme je přehráli a zasloužili si víc. Je to pro nás smolný výsledek," řekl americký obránce Chris Wideman.

Do utkání vstoupili sice aktivněji Američané a gólman Talbot měl více práce, ale v deváté minutě slavili vedení Kanaďané. Po Jennerově střele z úhlu otevřel skóre z dorážky Gallagher. Další možnost měl Tanev, na druhé straně mohl v 16. minutě vyrovnat Nelson, ale zblízka ani nadvakrát Talbota nepřekonal. Naopak v přečíslení dvou na jednoho si beka McCabea kombinací vychutnali Ceci s Marchandem, který se trefil k pravé tyči.

Úvod druhého dějství patřil Američanům. Brassardovo vyloučení za vyhození puku do hlediště z konce první třetiny zužitkoval po 74 vteřinách po pauze střelou z levého strany do protějšího horního rohu Matthews. Ve 24. minutě vyrovnal bek Warsofsky, který se z pravého kruhu trefil pod horní tyč a sudí si po rychlém odrazu puku potvrdili platnost gólu až u videa v následujícím přerušení.

Odpovědět mohl Perry a další šanci Američanů měl Matthews, jehož únik Talbot kryl. Ve 29. minutě už po Larkinově akci udeřil Motte a dovršil obrat. Kanaďané smazali ztrátu za sedm minut při Vatranově trestu díky Brassardově dorážce do prázdné branky. Při vyloučení Murphyho ujel sám Hall, ale Kinkaid zasáhl vyrážečkou.

Po 94 vteřinách třetí části se trefil z pravého kruhu k bližší tyči Ellis a vedla zase Kanada. "Je to neuvěřitelný hráč. Od doby, co přijel, měl na všechny velký vliv a dokázal mužstvo uklidnit pokaždé, když je na ledě. Je nebezpečný i dopředu každé střídání," řekl kanadský útočník Taylor Hall na adresu Ellise, který posílil tým po vyřazení Nashvillu ve 2. kole play off NHL.

Kanaďané pak přečkali oslabení a po něm byl blízko vyrovnání Wood. Dvě šance odvrátit porážku měl McCabe, ale Talbot svůj tým podržel. "Udělali jsme několik chyb, které nás málem stály vítězství, ale dokázali jsme je napravit," uvedl kanadský útočník Matt Duchene.

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání mezi Kanadou a USA:

Kanada - USA 4:3 (2:0, 1:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Gallagher (Jenner, Reinhart), 19. Marchand (Ceci), 36. Brassard (O'Reilly, Perry), 42. Ellis (Murray, McDavid) - 22. Matthews (Wideman, Larkin), 24. Warsofsky (Nelson, Fasching), 29. Motte (Larkin, Compher). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:2, navíc Murphy (USA) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 10.455.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Duchene, McDavid, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - Stone, O'Reilly, Scheifele - Domi. Trenér: Bill Peters.
USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Fasching, Nelson, Vatrano - Foligno, Matthews, Schroeder - Compher, Larkin, Motte - Wood, Hendricks, Maroon - Hinostroza. Trenér: John Hynes.

Z V R P Skóre B

ONLINE: Kanada - USA (semifinále, 19:15)

Vše o světovém šampionátu v Rusku čtěte ZDE>>>


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud