22. května 2016 • 21:55

Kanada na MS obhájila titul! Ve finále porazila Finsko 2:0, rozhodl McDavid

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase jsou nejlepší! Hokejisté Kanady vrátili ve finále mistrovství světa Finsku porážku ze skupiny a po výhře 2:0 opanovali šampionát v Rusku. Tým kapitána Coreyho Perryho tak dokázal obhájit zlaté medaile z Prahy, o jejich triumfu ve finále rozhodl zázračný mladík Connor McDavid. Do prázdné branky pak vítězství jistil Matt Duchene. Kanaďané byli během zápasu lepší a svému soupeři dovolili pouze 16 střel.



MATCH OVERVIEW LEGACY
22. 5. • 19:45
Finsko
Finsko
0:2
ONLINE
22. května
19:45
Kanada
Kanada
Góly

Domácí:

Hosté: 11:24. McDavid, 59:59. Duchene

Sestavy

Domácí: Koskinen (Saros) – Hietanen, Jaakola, Pokka, Lindell, Kivistö, Ohtamaa – Komarov, Koivu, Granlund – Laine, Barkov, Jokinen – Aho, Koskiranta, Pyörälä – Rantanen, Sallinen, Pihlström – Pulkkinen, Lajunen

Hosté: Talbot (Pickard) – Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba – Duchene, McDavid, Marchand – Stone, Scheifele, O'Reilly – Perry, Brassard, Hall – Gallagher, Reinhart, Jenner – Domi

Rozhodčí

Wehrli (SUI), Gofman – Lazarev (oba RUS), McIntyre (USA)

Stadion

Ledový palác, Moskva

Kanada oplatila Finsku, které dosud procházelo turnajem bez jediné ztráty, porážku ze základní skupiny z Petrohradu 0:4. Dosáhla tak na 26. triumf na světových šampionátech v historii a má o jeden méně než lídr Rusko, pokračovatel Sovětského svazu.

"Kanada dnes odehrála nejlepší zápas na turnaji. Dali jsme do toho všechno, ale oni hráli opravdu chytře," řekl smutně finský útočník Jussi Jokinen. "Kanada hrála zodpovědněji, lépe než ve skupině. My jsme navíc nedali gól. Musím je ocenit, hráli dobře. Byl to pro nás skvělý turnaj, prohráli jsme jen jeden zápas, ale teď je vše historie. Poslední zápas jsme prohráli," doplnil kapitán Suomi Mikko Koivu.

Kanadský útočník Corey Perry se stal po triumfu 27. hráčem, který vstoupil do Triple Gold Club. V něm jsou majitelé zlatých medailí z olympijských her, světových šampionátů a zároveň prstenů za triumf ve Stanleyově poháru.

"Je to něco ohromného. Každý den mi to na turnaji někdo připomínal, takže jsem to pořád někde vzadu v hlavě měl. Ale nikdy nevíte, co se může v zápase přihodit. Jsem rád, že se to povedlo," řekl novinářům Perry, který podobně jako loňský nový člen vybrané společnosti Sidney Crosby přebíral pohár pro mistra v roli kapitána. Dostal jej od prezidenta IIHF Reného Fasela a ruského prezidenta Vladimira Putina.

VIDEO: Sestřih zápasu Kanada - Finsko 2:0

Úvod patřil Kanadě, ale vyložené šance chyběly. Ve třetí minutě stačil puk před volným Scheifelem odvrátit obránce Pokka. Na druhé straně se dral před branku Granlund. Kanaďané byli aktivnější a ve 12. minutě se dostali do vedení. McDavid se dostal před Koskinena a po šikovné kličce uklidil puk pod horní tyč. Devatenáctiletý útočník Edmontonu, loňská jednička draftu NHL, se radoval po osmi asistencích z první trefy na turnaji.

Kanada následně odolala při Jennerově vyloučení a ve 16. minutě měl největší šanci na vyrovnání Laine. Osmnáctiletý nejproduktivnější hráč Suomi na turnaji ale ztroskotal na Talbotově betonu. Na druhé straně měl možnost Marchand.

Finové se snažili tlačit za vyrovnáním, ale naráželi na obranný val soupeře. Naopak Koskinena prověřili nebezpečnými pokusy O'Reilly, Hall či Matheson. Tým bývalého kouče Lva Praha Kariho Jalonena se ubránil i při Komarovově vyloučení. Při trestu Scheifeleho málem zvýšil v oslabení Jenner, ale Granlund jej stihl v úniku atakovat. Talbota zase zblízka nepřekonal Koskiranta.

Kanaďané ani v závěrečném dějství prakticky nepouštěli při plném počtu hráčů na ledě Finsko k ohrožení Talbotovy branky. K tomu se dostali až při závěrečné power play, ale puku se zmocnil Marchand a výsledek pečetil Duchene, který spolu s Hallem a O'Reillym byl i u loňského zisku zlata. Finové na třetí zlato po triumfech v letech 1995 a 2011 nedosáhli a získali poosmé stříbro.

Podle Matta Ducheneho si Kanada, která přestřílela Finy 33:16, výhru zasloužila. "Oproti minulému vzájemnému zápasu jsme hráli lépe v našem obranném pásmu. Nevím, kolik bylo střel, ale myslím, že jsme jich měli dvakrát víc než oni. Brankář byl opět skvělý, ale dali jsme první gól a byl to úplně jiný zápas," uvedl Duchene.

Duel byl podle něj nebyl atraktivní pro diváky, ale užíval si především výsledek. "Proto se nebude hrát NHL nikdy na velkém hřišti, aby byly zápasy pořád 1:0 nebo 2:0. Oni hráli velice dobrý systém, ale byli jsme lepší tým a zasloužili jsme si vyhrát," dodal Duchene.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Finsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.)- Lazarev (Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 11.509.

Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Hietanen, Jaakola, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Stone, O'Reilly, Scheifele - Duchene, McDavid, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - Domi. Trenér: Bill Peters.

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Finsko, 3. Rusko, 4. USA, 5. ČR, 6. Švédsko, 7. Německo, 8. Dánsko, 9. Slovensko, 10. Norsko, 11. Švýcarsko, 12. Bělorusko, 13. Lotyšsko, 14. Francie, 15. Maďarsko - sestup, 16. Kazachstán - sestup.

VÍCE O MISTROVSTVÍ SVĚTA V RUSKU ČTĚTE ZDE >>> 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud