12. května 2017 • 18:20

Česko - Slovinsko 5:1. Jasné vítězství, dvakrát se prosadil Horák

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté si spravili chuť po čtvrteční bezbrankové remíze s Norskem a po fotbalovém vítězství v prodloužení zdolali Slovinsko 5:1. Dvěma góly zazářil nejlepší hráč zápasu Roman Horák, kterého doplnili ještě Roman Červenka, Michal Kempný a Michal Řepík. Další utkání čeká Jandačovi svěřence v neděli od 16:15 proti domácí Francii.



O čtvrtou výhru nad Slovinskem, které ještě české hokejisty nikdy v historii neporazilo, se dvěma góly zasloužil Roman Horák. Střelecky se prosadili i Michal Řepík, Michal Kempný a Roman Červenka.

"První třetina byla podle našich představ, využili jsme hned první dvě přesilovky, byli jsme živí, měli tlak do branky a hráli to, co jsme si řekli. Ve druhé a třetí jsme trochu polevili, možná pod dojmem vedení. Žádná hitparáda zbylé dvě třetiny nebyly, ale zápas jsme kontrolovali," řekl trenér Josef Jandač.

Čechům, kteří se ve čtvrtek trápili proti Norsku a vyhráli 1:0 až v prodloužení, ulehčil vstup do utkání obránce Gregorc hrající v extraligovém Hradci Králové. Již po 66 sekundách se nechal vyloučit a soupeř jeho faul využil. Skóre otevřel pohotově dorážející Řepík.

"Po čtvrtku, kdy jsme vyhráli až v prodloužení a odehráli jsme těžký zápas, jsme se chtěli soustředit hlavně na začátek a zkusit dát nějaké góly, abychom se uklidnili. Zaplaťpánbůh, že se nám to podařilo," oddechl si po premiérové trefě na MS Řepík.

Brankář Mrázek, který dostal podle plánu přednost před v minulém zápase nepokořeným Francouzem, musel první vážnější situaci řešit ve čtvrté minutě. Se střelou Mušiče si ale bez problémů poradil.

Česko - Slovinsko 5:1. Pomohlo, že jsme rychle dali první branku, míní redaktor iSport.cz
Video se připravuje ...

Mnohem více práce měl Mrázkův protějšek Krošelj, jenž sice zlikvidoval šanci Pastrňáka, ale přesto inkasoval i ve druhé české přesilovce. Horákův gól však rozhodčí uznali až zpětně, neboť jeho střela se odrazila od kamery v brance zpět do hřiště a rozhodčí to nepostřehli.

O možný druhý zásah tak přišel Řepík, jenž překonal Krošelje o tři minuty později a hra mezi tím nebyla přerušena. Dvougólovým střelcem se tak později stal Horák, jenž ve 12. minutě pohotově dorazil Gudasovu ránu od modré čáry.

"Myslel jsem si, že to šlo do brány, bohužel jsem tam při té střele dostal ránu a neviděl jsem to stoprocentně. Nikdo se neradoval, tak jsem si nebyl jistý," popsal situaci Horák. Především Pastrňák měl jasno a gestikuloval hned na ledě. "Ten to asi jako jediný viděl. On mi říkal na střídačce, že to byl gól."

Slovinci mohli snížit v početních výhodách, vyloučení Kempného a Řepíka ale nevyužili. Příliš ani nezatopili Mrázkovi, jenž si v první třetině připsal jen čtyři zásahy. Jeho protějšek patnáct.

Definitivní klid zajistil českému týmu ve 23. minutě Kempný, jenž skóroval po spolupráci s Vránou a efektní přihrávce zpoza branky. O osudu utkání tak bylo rozhodnuto a obě mužstva mohla šetřit síly na další zápasy turnaje. Slovince totiž již v sobotu čeká zřejmě klíčový souboj s Běloruskem o udržení v elitní skupině MS.

Mrázek si ve druhé třetině připsal více zákroků než Krošelj, vážnou situaci ale řešil jen jednu: ve 35. minutě zlikvidoval nebezpečnou střelu Robara.

Česká radost z gólu
Česká radost z gólu

Ve 41. minutě byl blízko páté brance kapitán Voráček, svoji šanci však gólově nezakončil. O tři minuty později se branky dočkali Slovinci, když Muršakovu přihrávku od zadního mantinelu zužitkoval Verlič. Česká defenziva tak inkasovala gól po sedmi třetinách s nulou. Další branku mohl přidat z brejku Řepík, Krošelje ale překonal v identické situaci až Červenka.

"Chtěl jsem tam hlavně dojet. Pak už jsem ale docela věděl, co udělám. On byl vyjetý. Věděl jsem, že jestli tu kličku stihnu udělat, tak že by mohla vyjít. Zaplaťpánbůh jsem ji stihl," řekl Červenka, který se na turnaji mezi střelce zapsal podruhé.

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 5. • 16:15
Česko
Česko
5:1
ONLINE
12. května
16:15
Slovinsko
Slovinsko
Góly

Domácí: 02:12. Řepík, 08:20. Horák, 11:46. Horák, 22:09. Kempný, 47:15. Červenka

Hosté: 44:02. Verlič

Sestavy

Domácí: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Kundrátek – Pastrňák, Plekanec (A), Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Radil – Birner, P. Vrána, Řepík – Hyka, Horák, R. Hanzl – T. Zohorna.

Hosté: Krošelj (Pintarič) – Pretnar, Kovačevič (A), Gregorc, Robar, Vidmar, Kranjc, Podlipnik, Repe – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas (A), Muršak (C), Verlič – Rodman, Ograjenšek, Goličič – Mušič, Pem, Kuralt.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Salonen (FIN) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

2 805 diváků

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

Česká radost z gólu
Česká radost z gólu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud