Jaroslav Kalina
14. května 2017 • 21:15

Horák starší o Francii: Dochází jim šťáva, nebál jsem se jich

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napětí, dojetí a hrdost. Pro hokejové fanoušky všech zemí, které se účastní mistrovství světa, jsou tyto emoce nedílnou součástí. Není tomu jinak ani během letošního turnaje. Ještě speciálnější je však šampionát v Paříži a Kolíně nad Rýnem pro Romana Horáka staršího. Někdejšího reprezentanta, který s národním týmem vybojoval v roce 1993 bronz, velmi těší jeho syn, který se stejným jménem dělá čest českému hokeji. "Jsem hrdý na to, jak si všechno vybojoval sám," dojatě přiznal šťastný otec po výhře 5:2 nad Francií.  



Tak jako věří svému synovi, vkládá Roman Horák naděje i české hokejové reprezentaci. Zápas s Francií se mu velice líbil. Těšila ho skvělá práce Pavla Francouze v bráně a české odolávání francouzských přesilovek. "Kluci to zvládli dobře. Nepochyboval jsem nad tím, že by na nás Francie vyzrála," měl jasno odchovanec českobudějovického hokeje.  

Jak byste zhodnotil českou výhru 5:2 nad domácí Francií? 
"Myslím, že jsme celý zápas byli lepší než Francie. Podle mě bylo nejdůležitější, že jsme ubránili naše častá oslabení, samozřejmě i ta dvojnásobná. Navíc Michal Řepík vstřelil gól po uplynutí trestu, což také hrálo velkou roli."

Z houževnaté Francie, která si hravě poradila s Finskem a potrápila Kanadu, jste neměl obavy?
"Vůbec ne. Vezměte si, že šampionát už je za půlkou a Francie není zrovna tým s nejlepší kondicí. Klobouk dolů před tím, jak smetli Finsko. Úžasní jsou i francouzští fanoušci, kteří je také ohromně ženou. Nebojím se však říct, že jim už dochází šťáva. Proti nám to bylo vidět."

První gól vstřelil David Pastrňák . Na šampionátu se trefil vůbec poprvé. Ulevilo se vám, že už to tam padlo nejlepšímu českému střelci letošní sezony v NHL?
"A jak! Potěšilo mě, že se konečně prosadil. Jsem rád i za něj, protože je to moc šikovný hráč, měl už spoustu šancí a hromadu střel, ale gól mu padl až proti Francii. Věřím, že se od tohoto zápasu odrazí. Nicméně je úplně jedno, kdo v týmu bude střílet branky. Kluci v kabině to určitě taky neřeší. Vytvořili skvělou partu, která drží pospolu a to je hlavní."

Co jste říkal na výkon gólmana Pavla Francouze ?
"Pavel nám skvěle zachytal. Hlavně v úvodu měl hodně práce a obstál v ní výborně. Byl to základ k naší první brance, která nás dostala do pohody."

Francie - Česko 2:5. První třetina je varováním, Francouz byl skvělý, míní redaktor Sportu
Video se připravuje ...

Nelze se nezeptat na počínání vašeho syna Romana Horáka. Na jeho premiérovém šampionátu patří k nejproduktivnějším hráčům mužstva...
"Jsem nadšený z Romana. Byl jsem moc rád už jen z toho, že se Roman vůbec dostal na finální soupisku. A nyní hraje dokonce přesilovky. Jsem hrdý na to, že si všechno vybojoval sám."

V jednom rozhovoru Roman přiznal, že je rád, když ho okolí porovnává s vámi. Berete to stejně?
"Kdepak. (směje se) Nemůžu ho porovnávat se mnou, protože během mé kariéry se hrál úplně jiný hokej. Nyní je to hlavně o svižnosti a bruslení. Těší mě, že ho syn takhle ovládá."

Vše o MS v hokeji 2017 najdete zde: 

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 16:15
Francie
Francie
2:5
ONLINE
14. května
16:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 20:53. S. Da Costa, 50:38. Roussel

Hosté: 08:32. Pastrňák, 26:52. Řepík, 37:01. Rutta, 48:03. Řepík, 58:56. T. Zohorna

Sestavy

Domácí: Hardy (Quemener) – Auvitu, Hecquefeuille (A), Manavian, Besch, Janil, Dame-Malka, Raux – S. Da Costa, Roussel, Bellemare (A) – Fleury, Treille, T. Da Costa – Meunier (C), Lamperier, Perret – Ritz, Douay, Rech – Claireaux. Trenér: Dave Henderson.

Hosté: Francouz (Mrázek) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Kundrátek – Plekanec (A), Sobotka, Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Radil, R. Hanzl, T. Zohorna – Horák. Trenér: Josef Jandač.

Rozhodčí

Oliver Gouin (CAN), Jozef Kubuš (SVK) – Alexander Otmachov (RUS), Hannu Sormunen (FIN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž (kapacita: 13 500 míst)

Návštěva

13 003 (96 % celkové kapacity) diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

  

  

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud