Ondřej Kuchař
22. května 2019 • 18:50

Slavná čísla nároďáku: Kdo navázal na Vokouna a kdo má Výborného devítku?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo momentálně nosí v národním týmu slavná čísla, se kterými dřívě hrály české ikony?Kdo momentálně nosí v národním týmu slavná čísla, se kterými dřívě hrály české ikony?FOTO: koláž iSport.cz

    Zřejmě každý si vybaví 68 Jaromíra Jágra či 39 Dominika Haška. Medaile z velkých světových akcí však Česku, potažmo Československu, v minulosti vyhrávala i jiná zvučná jména. Kdo má například na zádech numero legendárního Vlastimila Bubníka? A troufl by si někdo ze současného národního týmu na číslo Ivana Hlinky?

  • 3 Radko Gudas, Leo Gudas

    Otec a syn. Trojka byla pro Radko Gudase jasnou volbou. „Táta byl můj vzor, jako malý jsem koukal jenom na něj. Když jsem začal hrát hokej, hned jsem si vybral jeho číslo,“ říká ranař národního týmu. Táta Leo odehrál za reprezentaci 102 utkání, ve sbírce má čtyři bronzy z MS.

    Otec a syn Gudasové. Jak se tátovi dívá na svou kopii s číslem tři v reprezentačním dresu?Foto Barbora Reichová / Sport

  • 6 David Musil, Milan Nový

    Číslo šest oblékali v historii národního týmu hlavně skvělí obránci. Jaroslav Špaček nebo Bedřich Ščerban. Nejvíce branek ale nastřílel extraligový bombarďák Milan Nový. V současném repre kádru si šestku vybral David Musil, poctivý defenzivní bek.

    David Musil nosí v národním týmu číslo 6Foto Martin Sekanina (Blesk)

  • 9 David Sklenička, David Výborný

    Legendární číslo kapitána a pětinásobného mistra světa dnes nosí nadějný bek David Sklenička. „Vím, na koho navazuju. Beru to i trošku jako závazek. On byl ale útočník, takže snad úplně nemusím dosáhnout toho, co on,“ směje se obránce Lavalu v AHL.

    Reprezentační zadák David SkleničkaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • 11 Michal Moravčík, Igor Liba

    Slovenský rychlík Igor Liba byl v 80. letech pevnou součástí národního týmu. Doma má pět medailí z mistrovství světa a dvě z olympiád. V nedávné minulosti oblékal jedenáctku třeba Viktor Ujčík. Dnes na tyto jména navazuje obránce Michal Moravčík. A ostudu určitě nedělá.

    Michal Moravčík s číslem 11 se raduje ze vstřelené brankyFoto ČTK

  • 12 Dominik Simon, Vlastimil Bubník

    Jedno z tradičních numer nároďáku. Na zádech se vyjímalo třeba Bohuslavu Šťastnému nebo Františku Kaberlemu mladšímu. Nejvíc branek s tím číslem však nastřílel Vlastimil Bubník, ve 127 utkáních dal 121 gólů! Teď dvanáctku nosí centr první formace Dominik Simon.

    KABINA očima Dominika Simona. Kdo si maže nohy Alpou? Kdo v noci chrápe?
    Video se připravuje ...

  • 17 Filip Hronek, Jan Suchý

    Následovníkem fantastického obránce české historie Jana Suchého je 21letý Filip Hronek. Ten dělá na letošním šampionátu číslu sedmnáct skvělé jméno. Svými výkony nadchnul, v Detroitu si mnou ruce, že patří právě jim. Za národní tým by mohl odehrát ještě spoustu zápasů.

    Všichni tady chceme úspěch, hlásí Hronek. Na šampionátu mu chybí Zadina
    Video se připravuje ...

  • 20 Hynek Zohorna, Jiří Holík

    Beze sporu nejslavnějším nositelem dvacítky byl Jiří Holík, repre rekordman v počtu zápasů. „Vím, ji v klubu nosil Jirka Dopita. V nároďáku mě napadá hlavně Martin Procházka. Oba jsme podobní hráči. Šikovní praváci, blafák, forhend, bekhend,“ směje se současná „dvacka“ Hynek Zohorna.

    Bratrský klan Zohornů si splnili dlouho očekávaný sen a po vzoru bratrů Šťastných si v národním týmu zahrál v jedné formaciFoto Michal Beránek / Sport

  • 26 Michal Řepík, Martin Ručinský

    Také s šestadvacítkou na šampionátu hrála řada českých, nebo československých velikánů let minulých. Čtyři roky v ní brousil Peter Šťastný, na několika turnajích ji měl Robert Reichel. Neodmyslitelně je však spojená hlavně s Martinem Ručinským, dnes ji nosí Michal Řepík.

    Michal Řepík naskočil ze střídačky a v úniku se trefil podruhé v zápaseFoto Barbora Reichova / Sport

  • 29 Jan Kolář, Tomáš Vokoun

    Tohle lehce netypické brankářské číslo v tuzemsku proslavil hlavně Tomáš Vokoun. Strůjce dvou českých zlat z mistrovství světa naposledy chytal na památném šampionátu v roce 2010. Po něm numer 29 převzal obránce Jan Kolář. Tradiční opora týmu už má na kontě stovku repre startů.

    Jan Kolář je reprezentační stálicíFoto Barbora Reichová (Sport)

  • 93 Jakub Voráček, Petr Nedvěd

    A na závěr kapitán. K Jakubu Voráčkovi už rovněž neodmyslitelně patří číslo 93. Takto vysoká čísla dříve v národním týmu nebyl zvykem, poprvé ho na Světovém poháru v roce 1996 oblékl Petr Nedvěd, který je v současnosti generálním manažerem reprezentace.

    Kapitán Jakub Voráček se raduje s českými hokejisty po výhře nad Švýcarskem na závěr skupiny B MS v hokejiFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Další slavná čísla

    1 Jiří Holeček

    4 Oldřich Machač

    7 František Pospíšil

    10 Vladimír Zábrodský, Vladimír Martinec, Pavel Patera

    14 Václav Nedomanský

    21 Ivan Hlinka

    39 Dominik Hašek

    68 Jaromír Jágr

    Oficiálně vyřazená jsou z národního týmu pouze tři čísla: 4 Karla Rachůnka, 15 Jana Marka a 63 Josefa Vašíčka. Jinak si hráči mohou vybrat kterého numero od 1 do 99. Některá čísla jsou však zapovězená. Prostě se neberou. „Kdyby třeba přišel někdo, že chce 68, nebo třeba 21 Ivana Hlinky, dostal by čoud. Asi by to neprošlo,“ směje se Hynek Zohorna.

    Václav Prospal a Jaromír Jágr toho spolu hodně odehráli v reprezentaciFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud