Zdeněk Janda
22. května 2019 • 16:19

Reichel nedal nájezd, pak ostřeloval Faksu. Bál jsem se, smál se útočník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | Proměnil nejslavnější penaltu v historii českého hokeje. Proti němu Patrick Roy, kanadská ikona. Robert Reichel předvedl rychlou střelu k tyči. Gól! Češi díky němu šli v Naganu do finále. Pak až ke zlatu. Od té doby k němu patří přívlastek: mistr nájezdů. Při tréninku si Reichel dneska taky zkusil penaltu, i když neúspěšně. „Ukázal jsem jim, jak se to dělat nemá,“ pousmál se někdejší kapitán národního týmu.



Hráči poklekli. A hokejkami klepali o led. Tak pojeď, Albi! Povzbuzovali ho. Hráči někdejšího penaltového mága vyhecovali. Reichel se rozjel, naznačil střelu golfákem. Pak chtěl udělat kličku, ale puk mu ujel. „Právě jsem jim chtěl ukázat, jak se to dělat nemá,“ smál se. „Jeden důležitý nájezd už jsem dal a tím to pro mě skončilo,“ připomněl svoji nesmazatelnou stopu v Naganu.

Právě i nácvik nájezdů byl součástí včerejšího tréninku. Je tady čtvrtfinále. Takže i na ně může dojít. Pokud zápas skončí remízou, prodlužuje se deset minut (tři na tři). A potom by na řadu přišly penalty. Někteří hráči ukázali šikovné ruce. Třeba obránce Filip Hronek .

Při jednom z minulých tréninků ukázal Reichel i to, jakou má pořád přesnou střelu. Postavil si deset puků a všechny z nich nekompromisně poslal do brány. „Byl to takový test. A prošel jsem,“ reagoval pobaveně. Dneska se pokusil o něco podobného. I když s jiným cílem.

„Faksič chtěl nějakou střelbu kolem hlavy, tak jsem mu to tam pouštěl,“ usmál se Reichel.

„Zeptal jsem se ho, jestli mi nedá pár střel na teč. Švihem to od modré nedostřelil, tak musel golfákem. Jenže to mi pak lítalo kolem hlavy, takže jsem se musel schovávat. Trochu jsem se bál o zdraví, co si budeme povídat,“ žertoval útočník Radek Faksa . I tyhle legrácky napomáhají k pohodě v národním týmu.

Pak už ale vážněji popsal, o co opravdu šlo. O nácvik tečování. „Tohle platí na každé mužstvo, když máte hráče před brankou. Když dobře cloníte a podaří se vám to tečovat, gólman nemá šanci,“ popisoval Faksa.

Nácviku tečovaných střel se národní tým věnoval i při minulém tréninku. Na zarputilé Němce by i tohle mohl být recept.

Naposledy se Češi ve čtvrtfinále šampionátu utkali s Němci v roce 1996. Tehdy u toho byl i Reichel jako kapitán. Ve Vídni jeho tým zvládnul nejenom tenhle zápas o všechno, ale celkově bral zlato. „Určitě bych se nezlobil, kdyby se stalo něco podobného,“ reagoval současný kouč.

Radek Faksa tečuje Reichlovy střely před brankouFoto Martin Sekanina (Blesk)

A varuje před tím, pokud by si třeba fanoušci mysleli, že je to nějaký snadný soupeř. „Nic takového si nemůžeme myslet. Jde o mužstvo patřící do špičky. My se na něj připravujeme stoprocentně,“ zdůrazňuje někdejší útočník.

Češi jsou každopádně rádi, že hrají v Bratislavě. Nemusejí se přesouvat na klíčový zápas do Košic. „To je jedině dobře, že nejedeme 400 kilometrů do jiné arény. Můžeme se v klidu připravit tady,“ dodal Reichel.

Zápas proti Draisaitlovi a spol. začíná zítra ve 20.15 hodin.

Robert Reichel se rozjel k nájezdu, ale neproměnil
Robert Reichel se rozjel k nájezdu, ale neproměnil

KABINA očima Dominika Simona. Kdo si maže nohy Alpou? Kdo v noci chrápe?
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Šestá česká výhra. Britové slavili záchranu kuriózním pokřikem
Video se připravuje ...

Utkání se Švýcary sledoval i trenér slovenského nároďáku Pavel Hapal. Jsem velký hokejový fanoušek, říká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud