Ondřej Kuchař
29. května 2019 • 12:50

Král o důvěře v Říhu i jeho pláči. Jak vnímal trenérova syna u týmu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem touhle dobou sháněl nového trenéra pro český národní tým. Chtěl mladého, progresivního kouče. Nakonec si ale prezident Českého hokeje Tomáš Král plácl s prošedivělým bouřlivákem Milošem Říhou. A nelituje toho. „Jsem mile překvapený,“ přiznává hokejový boss v rozhovoru pro Sport. Prozradil také, proč už se nebojí o budoucnost a čím ho Říha vytočil.



Platilo u něho totéž, co u trenérů i hráčů. Smíšené pocity. Radost z předvedené hry i postupu do elitní čtyřky. Zároveň ale taky velký smutek, že po letech zase nezacinkala medaile. I když k ní bylo hodně blízko. Obecně byl však prezident Českého hokeje Tomáš Král spokojený. „Vznikla parta, která může teoreticky jezdit příštích sedm let pospolu,“ říká.

Jak vám bylo, když na tiskové konferenci po příletu z MS začal Miloš Říha plakat?„Překvapilo mě to. Na druhou stranu i tohle je pro mě určitý znak toho, jak k tomu přistupuje. Věřil, že medaili přiveze, dal tomu všechno. Měl z toho stejný pocit jako my všichni. Byla tam výborná atmosféra, kluci byli absolutně bezproblémoví. Ve všech směrech to fungovalo. Asi mu to udělalo radost, o to víc ho ale mrzel výsledek.“

Byla právě srdečnost, zápal a emoce tím, co vás na Říhovi lákalo, když jste mu z pozice šéfa Českého hokeje nabízel místo hlavního kouče?
„Abych neříkal něco, co není pravda… my jsme se prakticky neznali, nepotkali jsme se. Poznávám ho až teď. Historicky jsem s ním o tomhle angažmá mluvil, ale to bylo ještě v době, kdy měl smlouvu v Rusku. Musel by dělat klub i reprezentaci najednou, což pro nás bylo tehdy nepřijatelné. Teď se o sobě víc dozvídáme takhle za běhu. Samozřejmě jsem ale věděl, jakého trenéra typově bereme. Neříkám, že jeden extrém je dobře a druhý špatně, někdy si to ale sedne líp. Miloš je bez urážky stará škola, která dává větší prostor individualitě hráčů, dává jim větší volnost. Potkala se parta kluků, kterým tohle vyhovovalo. Kdyby to byl tým, jako měli Finové, kde měli hlavně mladé hráče bez zkušeností, musel by být přístup jiný. Klady, které jsem si představoval, se ale u Miloše potvrdily.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud