8. září 2020 • 16:50

Další turnaj v ohrožení? Lotyšsko nechce MS s Běloruskem, žádá přesun

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední mistrovství světa v hokeji, které mělo pořádat Švýcarsko, se neuskutečnilo kvůli koronaviru. Momentálně hrozí, že bude zrušeno i to příští, tentokrát z politických důvodů. Lotyšsko již nehodlá spolupořádat šampionát společně s Běloruskem. Na vině jsou represivní akce běloruských orgánů proti demonstrantům, které se v zemi rozjely po posledních prezidentských volbách. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) dostala od lotyšské vlády dopis, ve kterém požaduje přesunutí spolupořádání turnaje do jiné hostitelské země. A to není osm měsíců před startem velké akce zrovna proveditelný úkol. 



Nelepšící se situace po znovuzvolení Alexandra Lukašenka prezidentem Běloruska má špatný dopad také na hokej. Lotyšsko, které má se svým sousedem pořádat světový šampionát v roce 2021, je podobně jako řada států ve světě šokováno tamními vládními represemi vůči demonstrujícím občanům a nezávislým médiím. Společný hokejový turnaj v Minsku a Rize je pro vládu pobaltské země momentálně nepředstavitelný.

„Prezidentské volby konané v Bělorusku dne 9. srpna 2020 nebyly v souladu s mezinárodními závazky Běloruska, světově proslulými demokratickými zásadami a zásadami právního státu. Nebyly svobodné a spravedlivé. Akce běloruských úřadů při potlačování a používání násilí vůči členům občanské společnosti a nezávislým sdělovacím prostředkům porušují mezinárodně uznávaná lidská práva a demokratické zásady. Podle názoru vlády Lotyšské republiky jsou neslučitelné s hodnotami IIHF, a proto je neslučitelný i status hlavního organizátora mistrovství světa v hokeji 2021,“ stálo v dopise od lotyšské vlády, která vyzývá k předání statusu hostitele turnaje jiné zemi.

Pokud by se situace v Bělorusku nezměnila a IIHF by nepřijala příslušná rozhodnutí, žádá lotyšská vláda o zrušení spoluorganizování mistrovství. S tímto krokem však zásadně nesouhlasí tamní hokejová federace. Prezident lotyšského hokeje Aigars Kalvitis nechce, aby vládní činitelé nezaplétali politiku do sportu. Spolumajitel Dinama Riga, klubu hrající KHL zastává názor, že pokud se Lotyšsko vzdá spolupořádání šampionátu, zničí tak autoritu svého hokeje ve světě.

„Už patnáct let jsme neměli v Lotyšsku šampionát a dalších patnáct pravděpodobně nebudeme mít. Je to pro hokej velice důležitá událost, a pokud jde o publikum, hokej je u nás číslo jedna,“ zdůraznil Kalvitis, jenž v letech 2004-2007 působil jako předseda lotyšské vlády.

V případě, že by se Riga skutečně vzdala pořádání mistrovství, vedení běloruského hokeje již v průběhu srpna oznámilo, že v případě potřeby nemá problém celý šampionát nachystat v Minsku. V hlavním městě Běloruska se před šesti lety vytvořil na turnaji nový divácký rekord (643 434 návštěvníků), který si ale o rok později vzala zpět Praha s Ostravou.

Nicméně za současného dění v Bělorusku zůstává otázkou, zda by se hokejovým reprezentacím včetně české za osm měsíců vůbec chtělo vycestovat do Minsku, pokud tam bude pořád panovat vyhrocená situace.  

Mezinárodní hokejová federace v čele s prezidentem Reném Faselem chce stále 85. mistrovství světa uskutečnit v obou zemích a dosáhnout kompromisu. S oběma pořadatelskými státy tak plánuje další jednání. V polovině září by mělo dojít na zasedání Rady IIHF, na které by se mělo diskutovat o současné (politické i koronavirové) situaci.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud