Ondřej Kuchař
19. května 2022 • 05:00

Spočítali jsme to, Kari. Čtrnáct superšancí? Nebyla jich ani polovina

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Česko se stále vzpamatovává z historicky první prohry s Rakouskem na mistrovství světa. Nebyl to klasický duel obra, který dupe do trpaslíka, jenž využije každou svou šanci. Češi si jich v úterý zdaleka tolik nevytvořili. O to víc překvapil kouč Kari Jalonen, když hned po utkání a následně i s denním odstupem tvrdil, že jeho tým měl podle něj čtrnáct superšancí ke skórování. Redaktoři deníku Sport znovu zhlédli celý duel a příležitosti spočítali.



Čtrnáct superšancí. Takové numero na novináře vytasil kouč Jalonen po utkání s Rakouskem. Trval na něm i ve středu odpoledne, když byl dotázán, zda to opravdu myslel vážně.

„Ano, měli jsme jich čtrnáct. Počítal jsem je. Nebudu vám v ničem lhát. Mám statistiky a bylo to čtrnáct superšancí. Dvakrát jsem to počítal, vím, že mi nevěříte, ale i soupeř měl několik podobných příležitostí. Musím ocenit soupeřova brankáře, odvedl dobrou práci a dal jim možnost vyhrát zápas. Nelžu vám v ničem,“ stál si finský trenér za svým.

Pokud trenér do termínu „superšancí“ počítal střely od modré čáry, rány do břicha gólmana Starkbauma nebo zavezení puku ze strany do betonu brankáře, tak prosím. Podle nás ale o opravdové příležitosti ke skórování nešlo.

Redaktoři deníku Sport přímo v Tampere znovu zhlédli celé utkání, aby šance spočítali. Za „superšanci“ považovali opravdovou možnost, při níž bylo blízko ke vstřelení branky. Nebezpečnou střelu z prostoru před brankou, z mezikruží (ze slotu) či ránu po křížném pasu, kdy byli obrana i brankář soupeře rozhození.

Celkem jsme napočítali opravdových šancí ŠEST. Zde jsou popsány.

1.      Filip Hronek ve 14. minutě

Běžela česká přesilovka, když dostal Filip Hronek přes osu hřiště skvělou křížnou přihrávku od Jakuba Vrány. Do střely se opřel, ideálně mu nesedla, stejně však mířila na poloprázdnou branku. Skončila na tyči.

2.      Roman Červenka v 18. minutě

Jediná superšance, která skončila gólem. Tomáš Kundrátek u mantinelu udržel puk, posunul ho na Matěje Blümela, ten ho rovnou nasměroval na Romana Červenku. Kapitán s ledovým klidem propálil Starkbauma.

3.      Jakub Flek ve 27. minutě

Pohyblivý diblík vyplaval před brankou úplně sám, kde si ho všiml Hynek Zohorna. Poslal mu přesnou přihrávku. Flek se otočil kolem své osy a bekhendem zakončil, těsně minul klec.

4.      Matěj Stránský ve 30. minutě

V polovině utkání dostal výbornou přihrávku Matěj Stránský od Jiřího Černocha. Trápící se střelec však v koncovce selhal. Puk mu podjel pod hokejkou, Stránský ho jen lehce škrtnul a trefil oblouk branky.

5.      David Krejčí ve 34. minutě

Zpoza branky dostal puk ideálně mezi kruhy od Matěje Blümela. Kotouč si zpracoval a pak zvolil střelu krátkým svižným příklepem. Orazítkoval však levou tyčku Starkbaumovy branky.

6.      Filip Hronek v 62. minutě

Zjevil se sám před brankou Rakouska, kam dostal přesnou přihrávku. V jízdě ze strany zvolil efektní, leč neefektivní zpětnou kličku mezi nohama. Brankář mu šanci lapil.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
3

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud