Zdeněk Janda
4. května 2023 • 22:45

Český tým je komplet. Bez Zachy. Opět! Kam se poděla čest, o které mluvil?

Autor: Zdeněk Janda, inf
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zázrak se nestal. To, co už v předešlých dnech avizoval deník Sport, se potvrdilo. Hokejové reprezentaci museli s lítostí říct NE jak David Pastrňák, tak David Krejčí. Hvězdné duo z Bostonu, které sice mělo chuť mužstvo posílit, ale zranění byla proti. Omluvu vyslal i Pavel Zacha, k týmu se naopak připojí Filip Chytil. Češi ve čtvrtek v rámci domácího turnaje EHT prohráli s Finy (2:3 v prodloužení). Teď už zbývají jenom dvě víkendová utkání, aby někteří hráči přesvědčili: I my patříme na MS!



Už v minulých dnech probublávaly v zákulisí informace, že slavní Davidové z Bostonu nebudou k dispozici. Stejné informace měl i deník Sport. Což se potvrdilo.

Když ve čtvrtek dopoledne předstoupil před novináře v útrobách sídla brněnské Komety generální manažer Martin Havlát, s kšiltovkou zaraženou hluboko do čela, oznámil očekávané. Pastrňák a Krejčí nepřijedou. „Měli velkou chuť. Viděli jsme loni, že oba dorazili. Kdyby byli zdraví, přijeli by si zahrát. Aby měli šanci ještě v sezoně o něco bojovat,“ uvedl někdejší skvělý útočník.

Oba forvardy Bruins zastavila zranění, s nimiž dohrávali sezonu. Nebýt zdravotních komplikací, žal z nečekaného vyřazení by ještě spláchli. Ovšem tělo bylo proti.

Národní tým se musí obejít bez nich. „Nedá se nic dělat, takový je život,“ reagoval smířlivě kouč Kari Jalonen s tím, že může být dobře, že se tým už delší dobu před mistrovstvím stabilizoval. Nechystají se žádné velké změny, maximálně v případě vyřazení některého hráče ve druhém kole Stanley Cupu.

Nedorazí ani Pavel Zacha. Klasicky… Na šampionátu ještě nikdy nestartoval, také tentokrát, po životní sezoně, stroze vzkázal, že se omlouvá z osobních důvodů. „Na mistrovství světa ještě nebyl, ne? Takže to je otázka na něj. Nám řekl, že se k nám nepřipojí. Nezbývá nám nic jiného, než to respektovat,“ řekl k tomu Havlát.

Deník Sport se snažil hráče kontaktovat, ale na zprávu zatím nereagoval.

Zacha říkal: Byla by to čest

Trenéři se mění, stejně jako generální manažeři. Ovšem Zachův postoj zůstává stejný.

Přitom prošel všemi mládežnickými reprezentacemi. Jenže co se pak stalo? Těžko říct. Zvlášť, když si připomeneme jeho vlastní slova. I když rozhovory českým médiím téměř neposkytuje, pro časopis xHOCKEY udělal výjimku.

V listopadu 2021, před olympijským turnajem, pronesl: „Kdybych dostal šanci hrát, tak bych moc rád reprezentoval. Záleží na tom, jak se mi bude dařit a jestli vůbec budu vybraný do týmu, protože konkurence je u nás vysoká. Byla by to velká čest si zahrát za reprezentaci,“ uvedl tehdy Zacha.

Ovšem realita pokulhává. Přišlo další ne. Po životní sezoně, v níž se zařadil k lídrům Bruins. „Podle mého je nepochopitelné, že takový hráč ještě nebyl na mistrovství světa. Je to škoda, protože je v nejlepších letech. A není to dobře ani pro jeho hokejový růst,“ uvedl ve studiu České televize Jakub Voráček, někdejší kapitán reprezentace.

Právě on se během utkání ujal nové role. O přestávkách přidával svoje trefné poznatky, vtipkoval. O první pauze se šel podívat mezi hráče, kteří tentokrát dostali volno. Na tribuně se pozdravil i s Davidem Jiříčkem, talentem z Columbusu.

„Podívej. Málem jsem nezapnul sako!“ ukázal si směrem na břicho. Třetí nejproduktivnější Čech v historii NHL musel na čas skončit s hokejem kvůli přetrvávajícím problémům po četných otřesech mozku.

Voráček na Havláta: Nebuď diplomat

Ve studiu se v živém přenosu zeptal Havláta, kde vidí místo pro Filipa Chytila, posilu z NHL. „To je otázka na trenéry,“ řekl opatrně. „Hele, nebuď tak diplomatický!“ opáčil rozšafně Voráček. Pak se dočkal odpovědi, že by pro něj bylo ideální místo v centru.

Dá se očekávat, že to tak i dopadne. Mohla by se pro šampionát rýsovat úderná formace: Kubalík, Chytil, Červenka.

Mimo hru je i další útočník z české kolony v Bruins. Tomáš Nosek. „Nemá smlouvu, ale to nebyl hlavní důvod. I tak by přiletěl, kdyby byla možnost. Ale bohužel má něco s nosem, musí jít na operaci, kterou odkládal spoustu let,“ vysvětlil Havlát další absenci.

K mužstvu se naopak připojil obránce Jakub Zbořil, jenž ale dobře ví, že nemá nic jistého. Musí o svůj flek ještě zabojovat. Stejně jako ostatní. Je dost hráčů, v čele s Červenkou nebo Kubalíkem, kteří mají svoje místo jisté. Ale je i řada dalších, kteří mají ještě dva víkendové zápasy, aby dokázali, že by na mistrovství neměli chybět.

Boj o nominaci vrcholí. V současném výběru je velký přetlak. Před nedělní nominací musejí trenéři vyřadit celkem osm hráčů. Tři obránce a pět útočníků.

„Ale nemyslím si, že je kvůli tomu v týmu nějaká přehnaná nervozita. Partu máme výbornou, navzájem si přejeme,“ uvedl už před utkáním kapitán Roman Červenka, který i při čtvrtečním utkání ukázal svoji velikosti. I když říká, že přes celoobličejový kryt nevidí ideálně, moc to nebylo znát.

Dal gól na 2:1, jenže Češi ztratili zápas v posledních sekundách. Finové, úřadující světoví šampioni, srovnali v čase 59:28. Zrovna, když na trestné seděl Červenka. „Bylo hrozné to sledovat,“ uznal střelec 50. gólu v reprezentaci, čímž překonal Jaromíra Jágra (49).

„Závěr jsme měli hrát chytřeji,“ přidal svůj pohled kouč Jalonen.

Reprezentace takový test před mistrovstvím potřebovala. Narazila na elitního soupeře. „Což je určitě dobře,“ přikývl trenér. O víkendu se Češi utkají se Švédy a Švýcary.

Finální nominace na šampionát, který startuje příští pátek, zazní v neděli večer.

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud