16. května 2023 • 22:10

SESTŘIHY: Švýcarská jízda pokračuje. Maďaři překvapili, slaví i Seveřané

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní program na mistrovství světa v hokeji 2023 vyplnily čtyři zápasy. Dánští hokejisté získali třetí výhru v řadě proti Rakousku (6:2). Veledůležitý duel o záchranu mezi Slovinskem a Norskem zvládli lépe Seveřané, kterým stačil jediný gól k premiérovému vítězství. Poté nastoupila Francie proti Maďarům a outsider vydřel dvoubodový zisk v prodloužení. Švýcarsko, které na turnaji zatím ani jednou neinkasovalo, přidalo třetí úspěch v řadě po výsledku 5:0 proti Kazachstánu. Byla u toho i nová posila z NHL Kevin Fiala. Sledujte SESTŘIHY na iSport.cz.



Skupina A 

Dánsko - Rakousko 6:2

Dánští hokejisté porazili Rakousko 6:2 a na mistrovství světa vyhráli i třetí zápas. Gólem a dvěma asistencemi se na vítězství podílel útočník Niklas Andersen. Seveřanům se povedla zejména třetí třetina, v níž skórovali čtyřikrát. Dánsko je ve skupině A v Tampere druhé, Rakušané prohráli i potřetí a s jedním bodem jim patří šesté místo.

Oba týmy v úvodu zápasu nevyužily přesilovou hru. Dánové otevřeli skóre v 10. minutě, když se k Nikolaji Ehlersovi mezi kruhy odrazil puk a útočník Winnipegu prostřelil Kickerta. Na světovém šampionátu dal už čtvrtou branku. V závěru první části rakouský obránce Heinrich nastřelil tyčku.

Rakušané srovnali v 28. minutě z přesilové hry. Schneider vypálil a kapitán Raffl odrazem od brusle dostal kotouč za Dichowa. Vzápětí mohl Dánům vrátit vedení Poulsen, nadvakrát však Kickerta nepřekonal. Poté jel Ehlers sám na Kickerta, jenže se zakončením mezi betony neuspěl. Krátce nato Andersen pomocí odrazu od břevna posunul Dánsko do vedení 2:1.

Na konci prostředního dějství Rakousko soupeře zatlačilo a podobně začalo i závěrečnou třetinu, vyrovnat se mu však nepodařilo i proto, že Nissnerovu střelu zastavila tyč. Místo toho v 47. minutě udeřili Seveřané po dělovce Jensena Aaba, která se odrazila od tyčky.

Za 123 vteřin snížil Schneider po Rossiho bekhendové přihrávce před branku. Dánové si vzali dvougólový náskok zpět o tři minuty později po Jensenově trefě v přesilovce. Seveřané využili šestou početní výhodu na turnaji. O 76 sekund později zadák Lassen přidal pátý zásah svého týmu. V 58. minutě stanovil konečný výsledek Russell.

Svěřenci trenéra Heinze Ehlerse navázali na triumfy proti Maďarsku (3:1) a Francii (4:3 po prodl.).

SESTŘIH: Dánsko - Rakousko 6:2. Jasná záležitost, Dánové dorážejí na čtvrtfinále
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 09:32. Ehlers, 33:27. Andersen, 46:37. Jensen Aabo, 51:46. N. Jensen, 53:00. Lassen, 57:03. Russell

Hosté: 27:15. Raffl, 48:40. Schneider

Sestavy

Domácí: Dichow (Sorensen) – Lassen, M. Lauridsen, A. Koch, Jensen Aabo (C), Krogsgaard, O. Lauridsen, Gammelgaard – N. Jensen, Russell (A), Ehlers – Boedker (A), Poulsen, Storm – Scheel, Mølgaard, Andersen – Bau Hansen, Wejse, Olesen – Aagaard.

Hosté: Kickert (Starkbaum) – Nickl, Wolf, Zündel, Heinrich (A), Maier, Brunner, Strong, Wimmer – M. Huber, Wukovits, P. Huber – Schneider, Nissner, Raffl (C) – Haudum, Rossi, Zwerger – Thaler, Achermann, Ganahl (A).

Rozhodčí

Fernandez, Hunnius – Hofer, Zunde

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

3131 diváků

Francie - Maďarsko 2:3p

Hokejisté Maďarska porazili na mistrovství světa Francii 3:2 v prodloužení. Maďaři dvakrát prohrávali, ale nakonec jim první body i výhru v Tampere zajistil po 82 sekundách nastavení útočník István Bartalis. Nováček mezi elitou tak poslal v průběžné tabulce skupiny A na dno místo sebe Němce.

Hned v úvodu prověřil Ylönenovu pozornost pozdější hrdina Bartalis. Krátce nato si maďarský tým zahrál i přesilovku, ale bez gólového efektu. V sedmé minutě nevyužil šanci Galló. Když pak dostali první početní výhodu Francouzi, byli úspěšní a v polovině 17. minuty otevřeli skóre. Po 50 sekundách trestu poslal Stipsicze předčasně zpět do hry Bertrand. Sám hříšník vše napravil v čase 19:39, kdy dalekonosným pokusem vyrovnal.

Na začátku druhé části vychytal Ylönen Terbócse. Ve 26. minutě měli Maďaři k dispozici minutu a čtvrt přesilovky pět na tři, na Ylönena však recept nenašli. Jen co se Francouzi nadechli, před polovinou základní doby jim vrátil těsný náskok z úhlu dorážející Boudon. Jenže ve 34. minutě chyboval Gallet, místo spoluhráči nahrál jen rozjetému Gallóovi a ten tváří v tvář překonal Ylönena.

Ve třetí třetině Maďaři nejprve nevyužili přesilovku. Ve 49. minutě po zmatcích Francouzů ve vlastním obranném pásmu zakončoval dobře mířenou ranou přečíslení tří na dva Gergö Nagy, ale Ylönen byl pozorný. Oba celky pak už byly s vidinou jistoty bodového zisku čím dál opatrnější. A když Texier poslal svou tečí puk vedle maďarské branky, bylo zřejmé, že základní hrací doba o vítězi nerozhodne.

V prodloužení nevyužil další příležitost Texier, když ho vychytal Bálizs. Uběhlo jen pár sekund a zisk bodu navíc bouřlivě slavili Maďaři. Po Erdélyho ráně bez přípravy z mezikruží byl ve správný čas na správném místě Bartalis a dorážkou do odkryté branky zápas v čase 61:22 rozhodl.

SESTŘIH: Francie - Maďarsko 2:3p. Nováček dokázal překvapit, v prodloužení rozhodl Bartalis
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 16:28. Bertrand, 29:31. Boudon

Hosté: 19:39. Hári, 33:05. Galló, 61:22. Bartalis

Sestavy

Domácí: Ylönen (Junca) – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Guebey, Crinon, Thiry – Boudon, Texier, T. Bozon – Bertrand, Claireaux (A), Perret – Leclerc, Addamo, Rech – Ritz (A), Treille (C), Fabre – K. Bozon.

Hosté: Bálizs (D. Horváth) – Stipsicz, Fejes, Szabó, Hadobás, Kiss, M. Horváth, Pozsgai (A), Garát – Sebok, Galló, Hári (A) – Sofron, Bartalis, Erdély – G. Nagy (C), Papp, Terbócs – K. Nagy, Csanyi, Vincze.

Rozhodčí

Frandsen (DEN), Langin – Mackey (oba CAN), Hautamaki.

Stadion

Nokia Arena, Tampere.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Skupina B

Slovinsko - Norsko 0:1

Norští hokejisté zdolali na mistrovství světa v Rize nováčka Slovinsko 1:0 a ve třetím utkání na turnaji si připsali první výhru. Rozhodl o tom v 15. minutě útočník Thomas Berg-Paulsen. Brankář Henrik Haukeland díky 18 úspěšným zákrokům udržel čisté konto. Slovinci, kteří budou ve čtvrtek od 15:20 SELČ dalším soupeřem české reprezentace, zůstávají bez bodu.

V úvodní šanci Norů se ocitl v 6. minutě Markus Vikingstad, ale minul. V čase 14:05 už se Norové dočkali vedení. Berg-Paulsen si našel ideální střeleckou pozici a z levého kruhu překonal Gašpera Krošelje, který posledních pět sezon hájil branku extraligové Mladé Boleslavi. Slovinci mohli vyrovnat v 18. minutě při vyloučení Johannese Johannesena. Po střele Jana Drozga se dostal k dorážce Jan Urbas a mířil do odkryté části branky, ale Henrik Haukeland zasáhl lapačkou.

Ve druhé třetině neměl přesnou mušku po kombinaci s Drozgem Nik Simšič. Krošelj si poradil s ránou Ludviga Hoffa z levého kruhu. Norové se ubránili při vyloučení Mathiase Trettenese. V 37. minutě se sice Slovinci radovali z branky, ale předčasně, protože před zakončením Roka Tičara fauloval Bine Mašič. Na druhé straně při hře čtyř proti čtyřem nastřelil Trettenes brankovou konstrukci.

Na přelomu druhé a třetí třetiny odolali Slovinci při trestu Roberta Saboliče. Už při plném počtu hráčů na ledě si Krošelj poradil se střelou Emila Lilleberga. Norové se ubránili při vyloučení Mattiase Nörsteböho a ještě si při něm vynutili Urbasův faul. V posledních vteřinách při power play Slovinska měl možnost zařídit prodloužení Sabolič, ale nezamířil přesně.

SESTŘIH: Slovinsko - Norsko 0:1. Dietní zápas rozhodl jediným gólem Berg-Paulsen
Video se připravuje ...

Góly

Domácí:

Hosté: 14:05. Berg-Paulsen

Sestavy

Domácí: Krošelj (Gračnar) – Gregorc, Pavlin (A), Magovać, Čepon, Crnovič, Mašič, Štebih – Urbas (C), Jeglič, Verlič – Sabolič, Tičar (A), Kuralt – Drozg, Simšič, Ograjenšek – Pance, Čimžar, Tomaževič – Zajc.

Hosté: Haukeland (Arntzen) – Lilleberg, Nörstebö, Johannesen (A), Bjorgvik Holm, Krogdahl, Kasastul, Engeland Andersen – Berg-Paulsen, Vikingstad, Valkvae Olsen – Olden, Trettenes (A), Martinsen – Haga, Olimb (C), E. Salsten – Vesterheim, H. Salsten, Hoff – Steen.

Rozhodčí

Bloski, Holm – Constantineau, Hynek

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

2167 diváků

Švýcarsko - Kazachstán 5:0

Švýcaři porazili Kazachstán 5:0 a zůstávají i po třech zápasech v základní skupině B bez ztráty bodu. Svěřenci trenéra Patricka Fischera ještě ani jednou neinkasovali a dostali se do čela tabulky. Gólman Leonardo Genoni vychytal druhé čisté konto na turnaji. Gól a asistenci si připsal Fabrice Herzog. Kazachstán má dva body a klesl na sedmé místo.

Do sestavy Švýcarska se poprvé zařadil útočník s českými kořeny Kevin Fiala z Los Angeles a v 5. minutě se radoval se svými spoluhráči z úvodní branky. Po střele Gaëtana Haase překonal Andreje Šutova z dorážky z levého kruhu Tobias Geisser.

Další možnost měl Damien Riat. Kazachstán zahrozil v rychlém sledu, ale Genoniho nepřekonali Alichan Omirbekov, tečí Abaj Mangisbajev ani Arkadij Šesťakov. Švýcaři se neprosadili při vyloučení Dinmuchameda Kajyržana a potom neproměnili šance Denis Malgin a Fabrice Herzog.

V úvodu druhé části měli příležitost Enzo Corvi a opět Malgin, který potom po přihrávce Andrese Ambühla zase ztroskotal na Šutovovi. V 28. minutě už se Fischerův výběr radoval.

Střelu Michaela Fory od modré čáry tečoval bruslí Herzog. Snížit se nepodařilo Nikitovi Michajlisovi ani Maximu Muchametovovi. Naopak v polovině utkání skórovali opět Švýcaři. Tanner Richard nabil zpoza branky Riatovi, který ozdobil svůj první zápas na turnaji po dopsání na soupisku gólem.

Na startu závěrečného dějství využil přesilovou hru při vyloučení Samata Danijara už po 14 sekundách Nino Niederreiter a v 50. minutě dovršil výsledek po střele Svena Sentelera z dorážky do odkryté branky Romain Loeffel. O chvíli později Šutova vystřídal Nikita Bojarkin, který už neinkasoval.

SESTŘIH: Švýcarsko - Kazachstán 5:0. Švýcaři ještě nedostali gól! Poprvé hrál Kevin Fiala
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 04:48. Geisser, 27:34. Herzog, 30:59. Riat, 40:44. Niederreiter, 49:31. Loeffel

Hosté:

Sestavy

Domácí: Genoni (van Pottelberghe) – Marti (A), Kukan, Loeffel, Fora, Geisser, Glauser – Niederreiter (C), Corvi, Ambühl (A) – Fiala, Malgin, Bertschy – Miranda, Haas, Simion – Herzog, Richard, Riat – Senteler.

Hosté: Šutov (51. Bojarkin) – Beketajev (A), Danijar, Orechov, Polochov, Gajtamirov, Koroljov, Dichanbek, Butěnko – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Muratov, Muchametov, Michajlis (A) – Savickij, Omirbekov, Rachmanov – Musorov, Mangisbajev, Kajyržan.

Rozhodčí

Macfarlane, Sewell – David, Wyonzek

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

2792 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud