27. května 2023 • 15:45

SESTŘIH: Kanada - Lotyšsko 4:2. Favorit musel otáčet, rozhodl Fantilli

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadští hokejisté zvítězili v semifinále mistrovství světa v Tampere nad Lotyšskem 4:2 a budou útočit na 28. titul. Svěřenci trenéra Andrého Tourignyho sice dvakrát prohrávali, ale nakonec slavili čtvrtý postup do finále za sebou. Naposledy triumfovali předloni v Rize. Vítěznou branku vstřelil v čase 48:56 osmnáctiletý útočník Adam Fantilli a 43 sekund před koncem v power play potvrdil výhru do prázdné branky Scott Laughton.



Kanaďané se v neděli od 19:20 SELČ utkají o zlato s vítězem duelu mezi Spojenými státy americkým a Německem, který začne v 17:20 SELČ. Lotyši, jejichž maximem dosud byla 7. místa z let 1997, 2004 a 2009, budou s poraženým od 14:20 SELČ bojovat o historickou medaili.

Do první šance se dostal v 2. minutě kanadský obránce Justin Barron, který z pozice mezi kruhy Arturse Šilovse nepřekonal. Lotyšský gólman si poradil i pokusem Jacka Quinna a střelou Scotta Laughtona z otočky.

V čase 8:18 se radovali z vedení Lotyši, kteří měli i po přesunu z Rigy v Nokia Areně díky množství fanoušků opět takřka domácí prostředí. Po střele Kristapse Zileho od modré čáry z první dorážky ještě Rihards Bukarts Samuela Montembeaulta nepřekonal, ale z druhé už uspěl Dans Ločmelis.

V polovině úvodní části měl příležitost vyrovnat kapitán Tyler Toffoli, který bekhendovou střelou trefil pravou tyčku. Před první pauzou mohl zvýšit Miks Indrašis, jehož první pokus kanadský brankář vyrazil a druhý těsně minul branku.

Na začátku druhé části nabídli Kanaďané špatným střídáním Lotyšům první přesilovku v utkání a po nedovoleném zákroku Pierrea-Oliviera Josepha se museli bránit 58 sekund ve třech proti pěti. Lotyši se ubránili při trestu Rihardse Bukartse a v polovině utkání z dobré pozice z levého kruhu minul Deniss Smirnovs. V 32. minutě při vyloučení Rodriga Abolse pomohla Šilovsovi pravá tyčka po střele Fantilliho.

Po sérii vyloučení se potom stav neměnil. V 36. minutě se už Kanada dočkala vyrovnání. Po přihrávce Peytona Krebse trefil Sammy Blais skákavý puk z pravého kruhu přesně do protějšího horního rohu branky.

Za 66 sekund Lotyši znovu vedli. Rudolfs Bukarts se uvolnil přes MacKenzieho Weegara a střelou na lapačku překonal Montembeaulta. Před druhou přestávkou si lotyšský gólman po tlaku Kanady poradil s Toffoliho ránou.

Po 45 vteřinách závěrečné části smazal ztrátu Jack Quinn, který ze záporného úhlu poslal puk o Šilovsovu masku do branky. Obratu se dočkala Kanada ve 49. minutě, kdy Fantilli oklamal mezi kruhy obránce Ralfse Freibergse a střelou na lapačku poslal svůj tým do vedení 3:2.

Necelé tři minuty před koncem snížil naděje Lotyšů na vyrovnání vyloučený Oskars Batna. V přesilovce měl možnost pojistit kanadskou výhru Michael Carcone. Povedlo se to až v power play Laughtonovi, jenž z vlastního obranného pásma trefil prázdnou branku.

Góly

Domácí: 35:32. Blais, 40:45. Quinn, 48:56. Fantilli, 59:17. Laughton

Hosté: 08:18. Ločmelis, 36:41. Balcers

Sestavy

Domácí: Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar, Hunt, Barron, Joseph, Myers – Lučić (A), Glass, Fantilli – Crouse, Laughton (A), Quinn – Neighbours, Krebs, Blais – Carcone, McBain, Toffoli (C).

Hosté: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Keninš.

Rozhodčí

Kaukokari, Macfarlane – Briganti, Davis

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud