16. dubna 2024 • 19:00

Češi v zámoří a MS: zájem o duo ze San Jose, Vrána bude volný. Co další?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
12
  • Video se připravuje ...

    Událost roku pro české hokejové fanoušky se kvapem blíží. Reprezentační mančafty se začínají sjíždět na přípravné kempy před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Mezitím ke svému finiši spějí základní části zámořských soutěží. Pro národní tým jsou stěžejní NHL a farmářská AHL, ve kterých působí několik desítek Čechů. V posledním díle seriálu iSport.cz se podívejte, kteří krajané by mohli dorazit na šampionát a naopak koho by se měly týkat vyřazovací boje. O českých hokejistech a jejich situaci jsme psali už v prvním a ve druhém díle.

  • Filip Chytil, Matěj Pekař

    New York Rangers/Hartford Wolf Pack

    Organizace Rangers zažívá úspěšný ročník na obou frontách. Tým v NHL si zajistil zisk Prezidentovy trofeje a navíc nedávno začal s týmem opět trénovat Filip Chytil. Ten vinou zdravotních problémů většinu základní části vynechal.

    Do vyřazovacích bojů postoupí i Hartford Wold Pack v AHL, za které v 18 zápasech nastoupil útočník Matěj Pekař.

    Ani jeden tedy nebude po základní části volný pro potřeby hokejové reprezentace.

    Filip Chytil v dresu New York Rangers Filip Chytil v dresu New York RangersFoto profimedia.cz

  • Dominik Kubalík

    Ottawa Senators

    Už několik týdnů si zřejmě přeje Kubalík, aby základní část NHL skončila. Čekému rodákovi angažmá v Ottawě vůbec nevychází. Nebyl o něj zájem ani před uzávěrkou přestupů. Senators do play off nepostoupí a lze očekávat, že Dominik Kubalík bude nominován na MS v Praze. Radim Rulík si je dobře vědom, jak skvělé výkony podával minulý rok na šampionátu a věří, že pro národní tým by opět mohl být výraznou posilou.

    Dominik Kubalík na tréninku malých hokejistůFoto Michal Beránek/Sport

  • Radim Zohorna

    Pittsburgh Penguins/Wilkes-Barre/Scranton Penguins

    Sedmadvacetiletý útočník si stále nevybojoval stabilní místo v hlavním týmu Penguins, v organizaci si ho ale cení. Ve Wilkes-Barre/Scranton Penguins patří k nejdůležitějším hráčům. Ve 29 utkáních zapsal 25 bodů a farmářský celek už má zajištěný postup do play off.

    Když bylo třeba, byl povolán do hlavního týmu. V Pittsburghu naskočil do 33 utkání, ve kterých vstřelil 4 branky a přidal 3 asistence. Tým okolo Sidneyho Crosbyho má před sebou poslední utkání v základní části a stále bojuje o postup do vyřazovacích bojů.

    Radim Zohorna po základní části volný nebude.

    Radim Zohorna má ze čtyř utkání v NHL na kontě stejný počet bodů (2+2) Radim Zohorna má ze čtyř utkání v NHL na kontě stejný počet bodů (2+2)Foto Profimedia.cz

  • Jan Myšák, Tomáš Suchánek

    San Diego Gulls

    Myšák začínal sezonu v organizaci Montrealu Canadiens, ovšem před uzávěrkou přestupů byl vytrejdován do Anaheimu. Na farmě v San Diegu tvoří české duo s brankářem Tomášem Suchánkem.

    Suchánek na farmě podává dobré výkony, díky čemuž si i během sezony vysloužil nováčkovský kontrakt s Ducks.

    Byť Gulls do play off nepostoupí, neočekává se, že by Myšák či Suchánek měli obdržet pozvánku na reprezentační sraz.

    Jan Myšák v dresu juniorské reprezentace Jan Myšák v dresu juniorské reprezentaceFoto Profimedia.cz

  • Filip Zadina, Jan Rutta, Vítek Vaněček

    San Jose Sharks

    Sharks potvrzovali roli outsidera během celé sezony a už v listopadu se dalo odhadnout, že do vyřazovacích bojů se San Jose nedostane. Dobrá zpráva pro národní tým, neboť v týmu působí hned tři Češi.

    Tomáš Hertl byl sice před uzávěrkou přestupů vytrejdován, ovšem přišel Vítek Vaněček z New Jersey. Ten ale vinou zdravotních důvodů už do tohoto ročníku nezasáhne.

    Ve hře pro šampionát v Praze tedy jsou Filip Zadina a Jan Rutta. O oba hráče má realizační tým zájem.

    Jan Rutta v dresu San Jose Jan Rutta v dresu San JoseFoto profimedia.cz

  • Jakub Vrána

    St. Louis Blues/Springfield Thunderbirds

    Tohle by mohla být zajímavá volba směrem k nominaci na šampionát. St. Louis Blues se totiž do play off nepodívají. A byť jsou stále ve hře, to stejné lze říci i o Springfieldu Thuderbirds, farmě Blues.

    Jakub Vrána bude tedy po základní části volný. Ten se v St. Louis neprosadil, ovšem na farmě předvádí solidní výkony. Ve 40 utkáních nasbíral 34 bodů (15+19). Tuto situaci bude jistě zajímavé sledovat.

    Český útočník Jakub Vrána Český útočník Jakub VránaFoto profimedia.cz

  • David Kämpf

    Toronto Maple Leafs

    Maple Leafs už mají několik dní zajištěný postup do vyřazovacích bojů, což znamená jediné – David Kämpf po základní části NHL k dispozici na šampionát nebude.

    Čech David Kämpf slaví svou branku se spoluhráči z Toronta Čech David Kämpf slaví svou branku se spoluhráči z TorontaFoto ČTK

  • Filip Hronek

    Vancouver Canucks

    Hronek se ve Vancouveru zařadil mezi nejdůležitější postavy týmu a výraznou měrou se podílel na včasném postupu Canucks do play off.

    Nejlepší český obránce tedy k dispozici trenéru Radimu Rulíkovi po základní části nebude.

    Filip Hronek věří, že se změnil v obousměrně zaměřeného obránce Filip Hronek věří, že se změnil v obousměrně zaměřeného obránceFoto profimedia.cz

  • Tomáš Hertl, Jiří Patera, Jakub Brabenec

    Vegas Golden Knights/Henderson Silver Knights

    Vegas si před pár dny zajistil postup do play off jako poslední tým ze Západní konference. To znamená, že Tomáš Hertl ani Jiří Patera, který v organizaci plní roli brankáře číslo tři, volní po základní části nebudou.

    To však neplatí o Jakubu Brabencovi. Henderson Silver Knights se do play off AHL neprobojují a dvacetiletému útočníkovi tedy skončí klubová sezona. Nemá ovšem ani minimální šanci, aby byl nominován na šampionát.

    Centr Tomáš Hertl v průběhu svého premiérového startu za Vegas Centr Tomáš Hertl v průběhu svého premiérového startu za VegasFoto ČTK

  • Finiš sezony v NHL a AHL

    V NHL základní část oficiálně končí 18. dubna. Pro Evropany v podstatě devatenáctého. Z noci ze čtvrtka na pátek se odehraje posledních šest utkání. První kolo play off mělo původně začít v pondělí 22. dubna, ovšem vedení ligy se v minulém týdnu rozhodlo pro změnu. Startovat se bude už v sobotu 20. dubna.

    Sezona v AHL končí o pár dní později, a sice 21. dubna. Systémy postupujících do vyřazovacích bojů jsou pak v těchto dvou soutěží výrazně odlišné.

    V NHL je 32 týmů a 16 z nich se podívá do play off. Soutěž je rozdělena do 4 divizí po 8 týmech, přičemž Atlantická a Metropolitní spadají pod Východní konferenci. Centrální a Pacifická patří do Západní konference. Z každé divize postupují automaticky tři nejlepší týmy. Poslední dvě volná místa v každé konferenci zaujmou nejlepší zbývající mančafty, které se neumístili v top 3 své divize.

    Ve farmářské soutěži si boj o Calderův pohár zahraje výrazně více týmů. V Atlantické divizi působí 8 týmů, dále postupuje nejlepších 6 z nich. V Severní i Centrální divizi působí 7 týmů, postupuje jich 5. V Pacifické skupině je týmů hned 10, přičemž do play off se podívá 7 z nich.

    V AHL tedy do play off postupuje hned 23 týmů ze 32. I vinou toho jsou však upraveny pravidla ve vyřazovacích bojích. První kolo se hraje pouze na dva vítězné zápasy. Druhé kolo na tři vítězné zápasy. Až finále konferencí se hraje na čtyři vítězná utkání.

    A které české hráče tedy čeká boj v play off? A kteří naopak budou případně k dispozici trenéru Radimu Rulíkovi už za tři týdny?

    Kanadské bodování
    Hráč
    Tým
    G
    A
    KB
    Z
    +/-
    TM
    S
    1.
    Nikita Kučerov
    Tampa
    43
    98
    141
    79
    10
    22
    302
    2.
    Nathan MacKinnon
    Colorado
    52
    86
    138
    81
    34
    42
    407
    3.
    Connor McDavid
    Edmonton
    31
    99
    130
    74
    33
    30
    260
    4.
    Artěmij Panarin
    Rangers
    49
    70
    119
    81
    16
    24
    297
    5.
    David Pastrňák
    Boston
    47
    62
    109
    80
    23
    47
    372
    6.
    Auston Matthews
    Toronto
    69
    38
    107
    79
    35
    8
    356
    7.
    Leon Draisaitl
    Edmonton
    41
    63
    104
    79
    25
    76
    215
    8.
    Mikko Rantanen
    Colorado
    41
    62
    103
    79
    18
    50
    268
    9.
    J.T. Miller
    Vancouver
    36
    66
    102
    80
    31
    58
    186
    10.
    William Nylander
    Toronto
    40
    57
    97
    80
    6
    24
    311

Vstoupit do diskuse
12

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud


Články odjinud