Pavel Bárta
6. května 2021 • 04:40

Skaut Tichý ostře o osmnáctce: Každý bude za kašpara. Neberou nás vážně

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvacítkách i šampionát osmnáctiletých ukázal, v jakém sebeklamu český hokej žije. Ze dna se neodrazil, dardy od Rusů a Kanady jsou důkaz, že k němu pořád ještě klesá. Přitom předtím slušně navnadily vyrovnané zápasy s Finy a Američany, byť ztracené v závěru. „Oba týmy měly slabší ročníky, naopak za Kanadu jezdila spíš béčka,“ připomíná Milan Tichý. Jako skaut Columbusu není zatížen poměry, vidí věci s odstupem a z nadhledu.



Trenér Jakub Petr před čtvrtfinále s Kanadou povídal, jak má soupeře přečteného, jak se svým týmem překvapí svět. Po těchto výrocích pak přišel druhý dvojciferný nášup v turnaji, který se stal terčem vtipů na sociálních sítích, jinak ale potvrdil smutnou a tragickou realitu. „Co říká, je jeho věc. Ale trenérů je mi líto. Na víc prostě nemáme. Ať si tam stoupne, kdo chce, bude za kašpara,“ tvrdí Milan Tichý v rozhovoru pro iSport Premium.

Ve skupině Češi napřed porazili Němce, s Finy a Američany těsně prohráli. Slibné, jenže potom následovaly dva tvrdé nárazy. Čím si vysvětlujete takový zvrat?
„Každý rok je jiný. Letos mají Finové slabší ročník, Američani taky. Tedy slabší než obvykle. Taky proto po mnoha letech zůstali bez medaile. Kanada s Ruskem se ve špičce pořád relativně drží, o Kanadě se tvrdilo, že je schopná po dlouhé době v osmnáctce něco udělat. Většina nejlepších hráčů totiž ve stejnou dobu pokračovala v soutěžích, nepouštěli je a na šampionát jezdila spíš béčka. Teď jsou tam opravdu nejlepší kluci, co mají.“

Někteří našli náhradní útočiště v Evropě, že?
„Sledoval jsem hlavně právě ty, co působili ve švýcarském Oltenu a Nových Zámkách na Slovensku. Tedy Clarke, Othmann a McTavish. Větší část sezony hráli v Evropě dospělý hokej a patřili k nejlepším. To svědčí o tom, že jsou fakt výborní hráči.“

Čeští junioři jako Jiříček, Svozil, Moravec už se taky prosadili v soutěži dospělých. Pár individualit by se přesto našlo. Na mezinárodní scéně však jako tým k nejlepším ani zdaleka nepatříme. Čím to je?
„Extraligu nehrají náhodou, jenže co je to platné. Třeba Svozil je dobrý hokejista. Oni si na šampionátu odehráli svoje, nevedli si špatně. Když si vytáhnete jejich výkony, jsou z našich hráčů pořád nejlepší. Z útoku by se dalo taky vybrat pár jedinců, kterých si všimnete. O zbytku vůbec nevíte.“

Je to tedy tak, že zbytek týmu nestačí a nedokáže je podpořit, nenajdou v něm víc rovnocenných partnerů?
„Stoprocentně. Ti kluci si navzájem nepomůžou. Zbytku kdybyste oblékli

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud