28. dubna 2022 • 19:23

Klenot Šalé válí na MS. V Brně vymetl víko už ve 14 letech, Mueller byl paf

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáctka hladce postoupila na MS do semifinále (8:0 se Švýcarskem), čeká ji rvačka o medaile. Jedním z klenotů týmu je Edurard Šalé (17), talent z Komety. Když mu bylo 14, Peter Mueller nevěřil, že je tak mladý a ptal se majitele klubu Libora Zábranského, kdy kluk s košíkem naskočí v extralize. Na mistrovství Šalé zazářil hlavně proti Kanadě, kdy se na výhře 6:5 po prodloužení podílel 4 body (1+3). „Dělá mi radost. My budeme dělat všechno proto, abychom Edovi pomohli do NHL,“ říká boss Komety.



Z Brna už delší dobu zní, že po Martinu Nečasovi má klub další poklad. Eduard Šalé je další útočník s velkým potenciálem, na draft by měl jít za rok. V Brně dobře znají možnosti mladého útočníka: šikula s velmi jemnýma rukama, technický borec. „Je jedním z největších talentů u nás, je teprve ročník 2005, takže bude muset jíst přes léto hodně masa, aby přibral,“ pousmál se majitel Komety Libor Zábranský. Šalého vypustil do extraligy v končící sezoně, kdy mu bylo ještě 16 let.

V nevyšší české soutěži posbíral útočník za 10 zápasů 3 body (2+1). Když ho slyšíte mluvit, působí vyspěle, ví, že ho dost lidí bude srovnávat s Martinem Nečasem, kterého Kometa taky nechala hrát extraligu takhle brzy. Postupně ho draftovala Carolina, teď hraje stabilně NHL. Eduard Šalé už nějakou chvíli musí pracovat s tím, že ostatní o něm tvrdí, jak je dobrý, že něco umí. Jeho reakce? „Snažím se to moc nepřipouštět, jít hrát svůj hokej. To je všechno, co můžu dělat,“ odpoví v klidu.

A srovnání s Martinem Nečasem? „Určitě, je jedním z mých cílů hrát NHL, dívám se na Nečiho, jak hraje za mořem, sledoval jsem, jak se mu vedlo tady v Brně. Snažím se dělat všechno proto, abych se dostal do extraligy taky a udržel se v ní,“ pokorně se usmál v březnu, když nakoukl podruhé do extraligy. Libor Zábranský se do porovnání dvou talentovaných hráčů moc nehrnul. Ale přesto pár shodných rysů našel. „Eda má taky obrovský talent a současně i vynikající zázemí v rodině. No a je ve vynikajícím klubu jako Martin,“ rozchechtal se. „Ne, to berte s nadsázkou. Plán s Edou máme stejný, ať mu usnadníme, co nejvíc usnadníme přechod do extraligy,“ přidal.

Když Zábranský mluví, tak vnímáte, že chce svůj poklad ochránit jako velký medvěd. Pomalu ho posouval do áčka Komety, aby si zvykal na hvězdy kolem sebe, nebyl pak překvapený, až ho jednou vystrčí do extraligy. Mezi vlčáky do prvního týmu Šalého vytáhl už ve 14 letech. „Ano, pamatuju si,“ přikyvuje Zábranský. „Ještě mu nebylo ani 15 a přivedl jsem Edu na trénink áčka. Dal jsem jim cvičení 3 na 3 a on tam vymetl víko. Petr Mueller za mnou přijel a ptal se, kdy bude hrát. Tak jsem mu řekl: ´Sorry, nemůže, ještě mu není 15´,“ vybaví si Zábranský.

Martinu Nečasovi na začátku kariéry pomáhali na ledě Martin Erat s Markem Kvapilem. Podobný mód by Zábranský rád najel i se Šalém, rád by ho v Kometě nasadil ke zkušeným borcům, kteří ho podrží. Zároveň mu ale neplánuje umetat cestu. „Jedna věc je, že má někdo talent. Druhá, že si účast v týmu musíte zasloužit. Když Edu pozorujete, jak pracuje, jak na sobě maká, tak ano, předpoklad, že bude v základu Komety, tam je. Ale slibovat to nebudu, to jsem nedělal u žádného hráče. Vždycky si to musí zasloužit.“

Góly

Domácí: 02:00. Soukup, 08:18. Šapovaliv, 10:20. Becher, 15:11. Slavíček, 21:32. Slavíček, 24:53. Kulich, 34:39. Soukup, 45:41. Kulich

Hosté:

Sestavy

Domácí: Schnattinger (Špunar) – Hamara, Prčík (A), Čech (A), Tůma, Dvořák, Němec, Puchala – Šalé, Šapovaliv, Kulich (C) – Melovský, Becher, Bareš – Rymon, Sapoušek, Slavíček – Plos, Polák, Soukup – Gaspar.

Hosté: Beglieri (11. Uberti) – Füllemann, Mazzola, Terraneo (C), Voegeli, Christe, Moser, Meile – Liechti, Kilchenmann, Pauli – Rod, Reinhard (A), G. Weber – Fiebiger, Pont, Guignard – Greuter, Naber, Lurati (A) – Schild.

Rozhodčí

Magnusson (SWE), Suominen (FIN) – Hautamaki (FIN), Nyqvist (SWE)

Stadion

Fanatec Arena, Landshut

Návštěva

505 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud