31. července 2016 • 19:05

Jandač před SP: Český fotbal se mi na EURO nelíbil! My chceme férovku

Autor: mir, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvanácti roky byli společně u toho, když vraceli České Budějovice zpět do extraligy. Uteklo mnoho let a Josef Jandač (47) s Václavem Prospalem (41) jdou bok po boku do další mise. A znovu to nebude tuctová záležitost. Český hokej se v půli září porovná s giganty na Světovém poháru. „Chceme hrát atraktivní hokej a se všemi si to rozdat na férovku,“ srší odhodláním hlavní kouč reprezentace i jeho asistent.



Češi se na přelomu září a října v torontském hokejovém dómu Air Canada Center utkají ve skupině A s Kanadou, USA a výběrem Evropy. Těžká skupina, která nabízí jistou paralelu s národním týmem fotbalistů, kteří na EURO ve Franci skončili v konkurenci Španělska, Turecka a Chorvatska poslední.

"Mně se na ten náš fotbal nedívalo dobře. Ale taky si pohraju s kdyby. Kdyby to naši se Španěly udrželi do konce na bezgólovou remízu, mohli získat klíčový bod pro postup ze skupiny. A pohled na naši hru by byl rázem jiný," vrátil se k vystoupení českých fotbalistů na EURO Jandač a svou myšlenku rozvětvil.

"Kdybychom remizovali, referovalo by se o tom, jak jsme proti gigantovi chytrou českou defenzivní hrou získali kýžený bod, s nímž jsme si vytvořili dobrý předpoklad postoupit. Jenže to nedopadlo, turnaj se vyvíjel jinak a nakonec to skončilo spíš blamáží. Padla kritika, která je podle mě potřebná," dodal hlavní kouč národního týmu. Taktiku trenérského kolegy Pavla Vrby, který po šampionátu skončil a zamířil do ruské Machačkaly, ale svým způsobem chápe.

„Jako trenér se dokážu vžít do role kouče, který jde do zápasu s jistým záměrem, v případě utkání se Španěly se pohyboval na hraně a nepovedlo se to. Najednou je v mnoha očích všechno špatně. Přitom ještě před půl rokem, nebo po kvalifikaci se na EURO jelo skoro pro medaili. Zároveň platí, že hlavní trenér musí kritiku vždy přijmout se všemi důsledky, protože největší zodpovědnost má on. Po každé velké akci přijde rozbor, kritika, otázky. I my s ní počítáme, nikdo se od nás nedočká pranýřování hráčů, jejich výkonů, mrskání bičem v novinách. Už teď to vlastně můžu zhodnotit. Pro úspěch jsme udělali maximum možného, před turnajem bychom se nepřipravovali jinak, jako trenéři máme čisté svědomí, strašně jsme chtěli uspět. A buď se vyhraje a vyhrajeme všichni, anebo se prohraje a odsere to trenér,“ je si vědom Jandač.

Václav Prospal, Josef Jandač a Radek Dvořák slaví postup Českých Budějovic do extraligy
Václav Prospal, Josef Jandač a Radek Dvořák slaví postup Českých Budějovic do extraligy

Jeho asistent Václav Prospal s ním v pohledu na věc drží basu. „Můžeme přijet a hned první zápas s Kanadou betonovat, vyhazovat kotouče. Jenže z toho by taky samotní hráči mohli být pěkně otrávení. Chceme se se všemi porovnat na férovku. Naší výhodou je, že s největšími velmocemi odehrajeme pokaždé jeden zápas, nikoli sérii na čtyři vyhrané zápasy jako v play off. Až finále je na dvě vítězná utkání. Tak proč nejet na Světový pohár s tím, že můžeme uspět? Líbilo se mi, jak za to vzali naši hráči při mistrovství světa v Moskvě. I když se ve čtvrtfinále neuspělo, lidi ocenili ten rvavý a sebevědomý projev, výhry nad Ruskem nebo Švédskem. Nikdo se nemusí bát, že od nás uvidí totální beton. To zkrátka nejde,“ říká Prospal, majitel 1108 startů v NHL.

„O to nám samozřejmě jde. Prezentovat se atraktivním hokejem, na který se bude dobře dívat. Náš fotbal na EURO se mi taky nelíbil. Naše záměry budou jiné, odvážné, chceme si to na férovku rozdat se všemi a nějak to dopadne,“ uzavřel Jandač.

Jeho ovečky začnou Světový pohár 18. září řežbou s domácí Kanadou.

Velký rozhovor s Josefem Jandačem a Václavem Prospalem čtěte v pondělním vydání deníku Sport

Ručinský: Nejsme v silné čtyřce, ale hokej se nehraje na papíře
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud