Miroslav Horák
7. září 2016 • 17:30

Manuál NHL pro Světový pohár: Řeší se banány i luxusní hotely

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé z elitní zámořské ligy a hráčská asociace vydělají na Světovém poháru 65 milionů dolarů, podle toho vypadá i manuál pro týmy. Zbývá vybrat ještě toaletní papír s předpisovou délkou či šířkou a manuál NHL pro Světový pohár je komplet. Na každém kroku se ukazuje, co znamená svět nejslavnější hokejové ligy, která honosný podnik v Torontu pořádá a kde obrat bude činit přes 3 miliardy korun. Srovnání s některými olympiádami, označovanými za vrchol všech vrcholů, vyhlíží až komicky. Kde v Riu vítala sportovce záplava vody a smrad, tam budou hráči chodit po červených kobercích.



Ta písmena budí respekt. NHL. Když se do něčeho pustí, stojí to za to. A World Cup je výstižným důkazem. Maximální profesionalita. Na každém kroku. Pro našince místy přehnaná, nezřídka otravně přesná a detailní, bez prostoru na improvizaci, zato však fungující. Deník Sport se dostal k tzv. manuálu Světového poháru a některé z generálních příkazů vám představí.

Tak třeba, až si hráči budou vybírat z ovocné mísy na hotelu a vykoukne na ně přezrálý banán, mohou jej u číšníka reklamovat. V oficiálních pokynech totiž zní, že banány pro účastníky akce musí být „nepříliš zralé“. Prostě tak akorát.

Jídelníček je vůbec samostatnou kategorií. V den utkání je rozdělený do dvou sekcí: hlavní menu a svačinové. Položek najdete na dvě stě... Výběr ze čtyř polévek, tři druhy salátu včetně seznamu čtrnácti surovin, které v nich naleznete.

Kelímek musí být neznačkový

A protože se večer či navečer hraje zápas, podávají se pouze snadno vstřebatelné pokrmy. Půlkilový krvavý hovězí steak není v nabídce, takže pokud se hráči nezařídí na tajnačku po svém, musí vzít zavděk následujícím: grilovaná vykostěná kuřecí prsa či filety lososa. Jako příloha klasické špagety, celozrnné penne nebo těstovinová rýže.

Co pití? K dispozici budou nápoje pouze od oficiálních partnerů akce, čili když vodu, tak jedině produkt Aquafina, když sladké nealko, tak od Pepsi, z drinků proti dehydrataci jsou připraveny výrobky Gatorade, navrch originální kokosová voda. Ale pozor. Pokud si budete odnášet kávu ven, kelímek musí být neznačkový, jakékoli logo je zakázané.

Veškeré pokyny od NHL platí i pro přípravná utkání, takže na základě manuálu musela česká strana zajistit vše požadované i v hotelu Hilton, kde se uhnízdil Jandačův tým a přistěhuje se sem i sborná v čele s těžkotonážními hvězdami Ovečkinem a Malkinem.

„NHL posílá do Prahy štáb asi pětadvaceti lidí, aby dohlédli na přípravu našeho zápasu s Ruskem. Veškeré naše kroky související s režií utkání projdou schvalovacím procesem,“ říká Jan Černý, manažer ČSLH pro Světový pohár.

Někdy je vše jasné, jindy se lidem ze svazu orosí čelo. Třeba když detailní představy, jak má být vybavena posilovna v O2 Areně, dorazí deset dnů před sobotní partií.

Zámořský organizátor chce mít vše pod kontrolou, nevynechá jediný detail. Důležitou oblastí jsou i média. Má to logiku. Nikdo si nepřeje, aby o nachystaném megapodniku vycházely nepřesné informace, anebo aby se novináři nedostali k tomu, co potřebují. I z toho důvodu NHL každému účastníkovi přidělila press manažera; koordinaci českých záležitostí dostane na starost Eric Tosi, ředitel komunikace Boston Bruins.

V blízkosti týmu se bude pohybovat rovněž bodyguard, jenž bude dohlížet i na dopravu autobusy. „Předepsaná je například každodenní ranní prohlídka. Najatý člověk bude mít rovněž dozor při odbavení věcí do letadla,“ pokračuje Jan Černý.

Svazu rostou náklady, v minusu však nezůstane

Na základě daných regulí vznikají svazu velké náklady, podle Černého okolo 15 až 20 milionů korun. Všechny spolkne pořádání kempu v Praze, hotelový pobyt Čechů a Rusů v metropoli, letecké přesuny do Petrohradu a zpět.

Výdaje rostou i kvůli tomu, že každý hráč má k dispozici pokoj pro sebe, to samé členové realizačního týmu. Nutností, přes kterou u NHL nejede vlak, je ubytování v pětihvězdičkovém hotelu.

A zmíněná letecká přeprava? Stroj dodává společnost Air Canada, jde o obří airbus. V letadle pro 266 osob se dnes do Petrohradu přepraví národní tým s doprovodem čítající 38 osob. „Všichni budou mít sedadla v úpravě byznys třídy,“ informuje Černý.

Svaz však nezůstane v minusu, pořadatelé posílají na konto národních federací 500 000 dolarů, asi 12 milionů korun, navrch pak procenta z prodeje vstupenek z domácího duelu s Ruskem.

Zadarmo hráči nehrají. Dostávají finanční odměny během základní skupiny i v play off. Také realizační tým obdrží od pořadatelů přilepšeno, tzv. stipends. Při posledním World Cupu před 12 lety dostávali trenéři 10 tisíc dolarů.

Cennou komoditou jsou taktéž vstupenky, každý hráč dostane zdarma pro své hosty dva lístky na duel svého týmu a možnost další dva kusy dokoupit, zhruba v ceně 5 tisíc korun.

Z HOKEJOVÉHO JÍDELNÍČKU PŘI SP
SALÁTY římský, listový, špenátový, v nich obsažené: plátky mrkve a červené papriky, nakrájená okurka, houby, plátky avokáda, vejce natvrdo
MASO grilovaná vykostěná kuřecí prsa, grilované filety lososa
PŘÍLOHY opečené brambory, vařené brambory, bílá rýže, divoká rýže
TĚSTOVINY špagety, celozrnné penne, těstovinová rýže
OMÁČKY rajská s mletým masem, čerstvě nastrouhaný parmazán
DOCHUCOVADLA kečup, hořčice, steaková omáčka, sojová omáčka, pikantní omáčka, máslo, sůl, pepř
KÁVA, ČAJ klasické, bez kofeinu, k tomu 2% mléko, odstředěné mléko, mandlové mléko, smetana, med, citron, bílý cukr, hnědý cukr, umělé sladidlo, javorový sirup, strouhané mandle, rozinky
DEZERTY čokoládová a vanilková zmrzlina, nízkotučný a plnotučný řecký jogurt, polevy: čokoládová, karamelová, jahodová, čokoládové hobliny
POKYNY podávat formou švédských stolů, vhodnější jsou s oboustranným přístupem, šálky na kávu na každém nápojovém kiosku, bez loga, neznačkové na bufetu do ubrousku zabalené stříbrné příbory, u vstupu antibakteriální gel na ruce

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud