Jakub Hlaváč
25. září 2016 • 06:39

Crosby v semifinále zničil Rusko: Ale rivalita zůstává. Navždy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TORONTA | Považují ho za boha a on jim k tomu dává jeden důvod za druhým. Zas a znovu je Sidney Crosby hrdinou celé Kanady, v noci na neděli jeho kousky vedly k triumfu 5:3 nad úhlavním soupeřem. Ruskem. Domácí tým jde v Torontu do finále Světového poháru. Jeho kapitán pro další trofej.



Sotva si mohl užít nějaké léto. Vždyť do června pracoval v Pittsburghu dovedl ho ke svému druhému Stanley Cupu. Oslavy ve městě pomalu ještě neskončily a Sidney Crosby měl před sebou další akcičku – Světový pohár. Reprezentace. Doma.

“Moc času nebylo, pravda. Ale strašně jsem se těšil a to mi pomohlo,” povídal v noci po triumfu nad Sbornou. Zničil ji. Nejprve lstivě skóroval a otevřel gólové účty, pak připravil vyrovnání na 2:2 i akci před brankou na 3:2.

V roce 2010 ve Vancouveru jeho rána rozhodla finále Her, teď se vytáhl v podobně důležitém klání. “Vždycky vyroste v podobných chvílích. A právě proto je tak dobrý. Nejlepší,” vysvětloval Brad Marchand, který dvě asistence čísla 87 proměnil.

Nebyla to pro domácí snadná šichta. Crosby jim dal vedení, střelecká převaha byla drtivá. Jenže najednou prohrávali 1:2. “Bylo to těžké, ale tihle chlapci byli v podobné situaci už mnohokrát předtím. Věděli jsme, co máme dělat,” popisoval Marchand.

Na druhou pauzu se šlo za vyrovnaného stavu, ostatně zásah na 2:2 je označován za zlomový. V kabině budoucích vítězů bylo ticho. Žádné velké proslovy. Místo toho soustředění. “Nepotřebujete silná slova. Všichni věděli, co musíme udělat,” popisoval forvard Bostonu.

V posledních dvaceti minutách si spolu se svými spoluhráči převzal nad utkáním kontrolu. Rusko bylo znovu poraženo. Na Kanadu už pár let nestačí, na těch největších akcích za ní zaostává. Ve Vancouveru, v Soči a teď v Torontu se poroučí moc brzy.

“Ale ta rivalita bude vždycky obrovská. Nic nekončí. Podívejte se, co mají za kluky ve svém týmu. Hrát proti nim bylo nejvíc v juniorech, teď… Vždycky se před vzájemným střetnutím cítím zvláštně. A bude tomu tak dál,” ujistil Crosby.

Čeká ho finále. Série na dva vítězné a po pár měsících se může mazlit s dalším pohárem. Alex Ovečkin a spol. se vrací do svých klubů. Zase budou čekat na svou šanci, upínat se k olympijským hrám. Nebojte, rivalita tam znovu užije.

Ačkoliv teď má tenhle historický souboj vládce jen jedny. Z Kanady.

Vše o Světovém poháru v Kanadě čtěte zde >>> 

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud