Michal Koštuřík
1. února 2014 • 12:00

Barinka do Soči? To by se v Americe nestalo, tvrdí Roman Hamrlík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden má olympijské zlato z Nagana, druhý extraligový titul. Oba svorně moře zkušeností s prací hokejového obránce. Není divu, že Roman a Martin Hamrlíkové mají co říct i k nominaci českého týmu do Soči. Že by v nich probudila nadšení, to rozhodně ne. Bratři se podivují zejména nad povoláním Michala Barinky z Vítkovic, zetě trenéra Aloise Hadamczika.



„Pokud by vedl tým dobrý, uznávaný a respektovaný trenér, něco takového by se v Americe nikdy nestalo,“ tvrdí Hamrlík , který před pár měsíci ukončil úspěšnou kariéru. Náleží k ní mimo jiné 1395 utkání v NHL a triumf z Nagana.

Také Hamrlíkovi je jméno vítkovického hráče na české soupisce záhadou. „Já jsem o něm v životě neslyšel. Nechápu to. Je za tím nějaká politika, bordel,“ myslí si.

„Bordel to není, je to rodina,“ reagoval suše jeho starší bratr Martin, dlouholetý zadák Zlína a hvězda extraligy. „Já ho neznám, možná je super obránce v české lize,“ pokrčil rameny Roman.

Sourozenci si při povídání o českém výběru notovali, Barinku by na vrchol sezony rozhodně nevzali. „Tím si to Lojza pokazil. Škoda, že nevzal jako sedmého nebo osmého beka Zámka (Petra Zámorského). Lidi by si řekli: super, vzal young guns (mladé pušky). Stejně se bude hrát na šest obránců a on mohl nasbírat zkušenosti pro příští roky v nároďáku,“ viděl by v kádru radši svého nedávného spoluhráče ze Zlína.

„Před Naganem přece trenéři taky vytáhli neznámého Hejduka z Pardubic anebo Jardu Špačka, který hrál ve Švédsku. Když jede hráč na olympiádu, tak by měl v extralize dominovat. A Barinka nedominuje, nevyčuhuje. Je to normální bek. Stabilní, ale abys řekl, že hraje o level výš než ostatní, tak to vůbec.“

Kaberle se přizpůsobil extralize

Podle Martina Hamrlíka je sporná také nominace Tomáše Kaberleho , který už má své nejlepší roky za sebou. „Býval to super bek, ale česká extraliga je úplně někde jinde. Přizpůsobíš se jí a oproti světu ztratíš,“ soudí současný kouč zlínských obránců.

„Na olympiádě to bude vidět, i když bude mít vedle sebe lepší spoluhráče,“ obává se, že Kaberle nebude úplně stíhat. „Já bych radši vzal Poláka, Hejdu,“ dodává.

(zleva) Roman Hamrlík, Pavel Patera a Petr Svoboda se radují z gólu do sítě Kazachů
(zleva) Roman Hamrlík, Pavel Patera a Petr Svoboda se radují z gólu do sítě Kazachů

Když nedávno dorazil do Zlína soupeř z Třince, zaujal ho hostující Marek Trončinský. Tehdy čerstvá posila Ocelářů ze Slovanu Bratislava odehrála excelentní part.

„Byl o level výš než ostatní hráči. Takový chlap tady ještě nebyl,“ zíral na jeho výkon. „Ale uvidíme, až přijede za půl roku. Jestli takto bude hrát furt a nepřizpůsobí se extralize... Doufám, že nezapadne,“ přál by si.

Brát Nedvěda jen proto, že Lojzovi všechno odjezdil...

Na závěr je Roman Hamrlík smířlivý. Týmu bude fandit, ať je v něm kdokoliv. „Trenér má právo vzít si, koho chce. On je za to zodpovědný. Jestli já si myslím, kdo by tam měl být nebo ne, to je úplně jedno. Jen bych to bral podle toho, komu se daří dva tři měsíce před olympiádou. Ne, že hrál kdysi dobře. Česku každopádně přeju to nejlepší,“ vzkázala bývalá jednička draftu NHL.

„Já zas takový fanoušek nejsem,“ zůstal u kritického tónu jeho bratr Martin.

Ten má výhrady také k Petru Nedvědovi . „Jako hráče i člověka ho mám hodně rád. Ale brát ho proto, že Lojzovi všechno odjezdil...“ kroutí nesouhlasně hlavou.

Velký rozhovor s bratry Hamrlíky čtěte v Nedělním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud