Tomáš Vrábel
10. listopadu 2014 • 12:04

Bídná bilance: tři porážky a jen bod. Čím ale Češi zaujali?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace na turnaji Karjala nedokázala ani jednou zvítězit. Vytěžila jen bod po prohře v nájezdech se Švédy (3:4). Výkony mladého výběru Vladimíra Růžičky ale byly více než povedené. Co se národnímu týmu povedlo a na čem by naopak měl zapracovat do dalšího dílu Euro Hockey Tour v Soči?



Čím Češi zaujali

Odvaha trenérů
Trenérský štáb v čele s Vladimírem Růžičkou měl ve Finsku s věkovým průměrem 23,8 let nejmladší tým, který byl složený převážně z hráčů z extraligy. V minulých pěti letech se přitom průměr české reprezentace na Karjale pohyboval přibližně kolem 27 let. Růžička je známý z pražské Slavie tím, že umí pracovat s mladými. V posledních letech však v klubu neměl moc na výběr – vzhledem k finanční situaci musel sázet na mladíky. V reprezentaci však volbu měl. „Záměrně jsme vybrali mladé, je to filozofie svazu,“ přiznal hlavní kouč. A sázka mu vyšla. Národním tým hrál atraktivní hokej a papírově silnější soupeře dokázal i přehrávat.

Čeští mladíci po návratu z Karjaly: Ukázalo se, že to jde!
Video se připravuje ...

Bojovnost
Češi hráli bojovně, i když to kolikrát bylo na škodu. Několik zbytečných útočných faulů totiž vyplynulo z přemotivovanosti. Důležitější ale je, že se mužstvo nikdy nevzdalo a dokázalo se zvednout. I po první třetině s Ruskem (0:3) a nezlomily ho ani první dva slepené góly Švédů, na které dokázalo rychle odpovědět. Při aktivním forčekinku byli Růžičkovi svěřenci agresivní a protihráče tvrdě dohrávali. 

„Nejvíce si na turnaji cením právě té bojovnosti,“ přiznal Růžička. „Přál jsem si, abychom tu ze všech zápasů odešli se vztyčenou hlavou a to se nakonec i povedlo. Kluci do toho dali všechno, hráli to srdcem a to, co jsme chtěli hrát, ukázali.“

Taktika
Český tým měl na Karjale výpadky – především v úvodní dvacetiminutovce proti sborné, ve které inkasoval tři branky, a na začátku druhé části proti Švédsku, kdy ho srazily dva góly během dvaadvaceti vteřin. Jinak ale soupeře dokázal i přehrát a vytvořit si souvislý tlak – jeho zbraní bylo buď aktivní napadání hluboko v útočné třetině, nebo obrana středního pásma. „Soupeř s tím měl problémy a nečekal to. Největším důkazem je to, že brankář Hrubec čekal na první zákrok až do poloviny úvodní třetiny,“ zhodnotil po utkání se Švédskem pro iSport.cz trenér Václav Sýkora, který naposledy působil ve Lvu Praha v KHL.

S dodržováním taktických pokynů byl spokojený i Vladimír Růžička. „Klukům nemám co vytknout. Naší představu přenášeli na led, byli v tom disciplinovaní.“

Tah na branku
Národní tým hrál v každém utkání velice aktivně a dle pokynů trenérů se tlačil do branky. Každého soupeře také přestřílel – proti Finsku 29-23 na střely, Švédsku 28-23 a s Ruskem 28:25. V sobotu výběr Tre Kronor zaskočil dokonce střeleckou převahou v úvodní třetině 11-4.

Brankáři
Pavel Francouz odchytal duely s Finskem (1:2) a Ruskem (2:4) a Šimon Hrubec stál v brance proti Švédsku (3:4sn). Jen ve čtvrtečním utkání se Suomi dokázal Francouz dostat úspěšnost zásahů přes 90 procent, statistiky tak extraligoví gólmani neměli příliš lichotivé. Přesto tým mnohokrát podrželi a byli jeho oporou. Například Hrubec v 56. minutě skvělým zákrokem udržel nerozhodný stav 3:3 a zachránil tak bod. „Klečel jsem u tyčky, Švéd to přihrával přes brankoviště a střelec asi sám nevěřil, že bych se stihl přesunout. Ale stihl jsem to,“ popsal Hrubec.

Co musí zlepšit?

Disciplína
Mnoho českých vyloučení bylo zbytečných. Některá vyplynula z přílišné snahy, další z výpadku koncentrace. Proti Finům byly tři z pěti faulů útočné a oba góly dal soupeř z přesilové hry. Jednou se v početní výhodě prosadili i Švédové a Rusové. Právě proti sborné Češi dvakrát pykali za vyhozený puk do hlediště z obranného pásma.

„Zbytečných faulů, anebo vyhozených kotoučů ze hřiště ven bylo příliš. Tito soupeři mají přesilovky velice dobře sehrané. Najdou si klid, umí to sehrát. Nás stojí bránění spoustu sil, navíc po nich je naše hra rozháraná tím, že řad hráčů je unavených z vytížení a ostatní jsou studení,“ pravil Růžička.

Přesilové hry
Naopak český výběr v početních výhodách moc nebezpečný nebyl. Některé zahrál skvěle: proti Švédsku ji využil Zámorský, když střílel od modré čáry z osy hřiště a před brankou výborně clonil útočník, ale mnoho z nich zahrál také mizerně. Se štěstím ji proměnil i proti Rusům, ti si však puk srazili do vlastní sítě sami. Celkem jich z třinácti proměnil dvě.

Zklamání ve tváři českých mladíků po závěrečné prohře s Ruskem
Zklamání ve tváři českých mladíků po závěrečné prohře s Ruskem

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud