9. února 2019 • 15:15

Finsko - Česko 1:3. Triumf po 25 letech, zářili Zohornové i Will

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na severu proti Seveřanům by to šlo skvěle! Čeští hokejisté zvítězili i v druhém utkání Švédských hokejových her, když porazili výběr Finska rozdílem 3:1. O vítězný gól se postaral útočník Hynek Zohorna ve spolupráci se svým bratrem Tomášem Zohornou. Na druhém triumfu v řadě týmu kouče Miloše Říhy výrazně přispěl i reprezentační debutant Roman Will v brance. Vzhledem k tomu, že Rusové prohráli v zápase s domácím Švédskem 2:4, oslavila česká hokejová reprezentace celkové vítězství v Beijer Hockey Games, což se České republice naposledy povedlo před 25 lety.



Svěřenci trenéra Miloše Říhy uzavřou vystoupení ve švédské metropoli v neděli v poledne proti Rusku. Mohou vyhrát turnaj Euro Hockey Tour poprvé od loňského dubna, kdy ovládli domácí Carlson Hockey Games v Pardubicích. Na následujících třech akcích EHT skončili shodně čtvrtí. V tabulce evropské série aktuálně poskočili Češi na druhé místo o skóre před Finy.

V české sestavě se objevil i Rudolf Červený, který po zranění Tomáše Filippiho doplnil nominaci. Útočník Slovanu Bratislava se zařadil z pozice třináctého útočníka i do hry.

Už po 86 sekundách se Češi museli bránit po vyloučení Hynka Zohorny. Finové měli i po přesilovce převahu, ale do šancí je Říhův výběr nepouštěl. Až v osmé minutě vystihl Douderovu přihrávku Sallinen, ujel sám, ale debutující Will ukryl jeho bekhendový blafák v lapačce. Český gólman si poradil i s Pesonenovou tečí.

V polovině úvodní části zahrozila Kovářova formace, vzápětí musel Tirronen krýt Kundrátkův pokus. Finové odolali při Björninenově trestu. V 16. minutě finský gólman zlikvidoval teč Horáka. Will si poradil s pokusem Kaskiho a Tirronena zase nepřekonal Hynek Zohorna.

V úvodu druhé části se ocitl po přihrávce Tomáše Zohorny v šanci Doudera, ale usměrnil puk vedle. Potom ohrozili Tirronena Lenc a Musil. Při Tyrväinenově vyloučení po Kvapilově přihrávce neprostřelil finského gólmana z pravého kruhu Tomáš Zohorna.

V polovině utkání otevřeli skóre Češi. Po Junttilově chybě na útočné modré čáry si v úniku vyměnil Holík puk se Sekáčem, a když se mu snažil přihrávku vrátit před prázdnou branku, srazil si tam kotouč Pokka. Další možnost měl Kvapil.

Ve 34. minutě se Říhův výběr prosadil ve vlastním oslabení při Horákově pobytu na trestné lavici. Kaski upadl na útočné modré čáře, v přečíslení Tomáš Zohorna předložil puk před branku bratrovi Hynkovi, který se v 10. duelu v národním týmu radoval z premiérové branky.

V pokračující početní výhodě Finů Will efektně lapačkou kryl Lehtonenův pokus. Při dalším Horákově vyloučení zkrátil přesilovku Finů jen na minutu faul Ojamäkiho a Češi drželi dvoubrankový náskok.

V úvodu závěrečné části Hynek Zohorna uvolnil bratra Tomáše, který blafákem na Tirronena nevyzrál a z dorážky minul odkrytou branku Koblížek, vedle Willa druhý český debutant v utkání.

Ve 46. minutě při přesilové hře zvýšil Sekáč, který mezi kruhy tečoval Kundrátkovu střelu. Dočkali se i Finové, kteří potrestali už třetí Horákův faul v utkání a Pokka z pozice mezi kruhy překonal Willa. Ten vzápětí nedovolil snížit na rozdíl jediného gólu Sallinenovi.

V čase 51:38 putoval do kabiny s trestem na pět minut a do konce utkání za krosček na Hakulinena Jan Kovář, ale Češi dlouhé oslabení ubránili. V závěru ještě při power play Finů trefil tyč prázdné branky Tomáš Zohorna.

Góly

Domácí: 48:00. Pokka

Hosté: 29:56. P. Holík, 34:00. H. Zohorna, 45:12. Sekáč

Sestavy

Domácí: Vehviläinen (Tirronen) – Lehtonen (A), Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen – Pesonen (C), Ruohomaa, V. Leskinen – Junttila, Mustonen, Ojamäki – Hakulinen, Tyrväinen, Jo. Nättinen – Sallinen (A), Björninen, Luostarinen – Kalapudas.

Hosté: Will (Hrubec) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Horák, M. Kvapil – Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, Stránský – Červený.

Rozhodčí

Christoffer Holm, Mikael Nord – David Laksola, Ludvig Lundgren

Stadion

Hala Hovet, Stockholm (Švédsko)

Návštěva

1891 diváků

Tabulka Švédských hokejových her 

1. ČR 2 2 0 0 0 8:3 6
2. Švédsko 2 1 0 0 1 6:7 3
3. Rusko 2 0 1 0 1 5:6 2
4. Finsko 2 0 0 1 1 3:6 1

Tabulka Euro Hockey Tour 

1. Rusko 8 4 2 0 2 29:16 16
2. ČR 8 3 1 0 4 23:24 11
3. Finsko 8 3 0 2 3 15:20 11
4. Švédsko 8 3 0 1 4 17:24 10

Čeští hokejisté se radují ze vstřelené branky
Čeští hokejisté se radují ze vstřelené branky

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud