Luboš Brabec
5. června 2020 • 14:26

Tichonovovo výročí: strůjce vítězné mašiny i diktátor s tvrdými metodami

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Včera uplynulo 90 let ode dne, kdy se v Moskvě narodil Viktor Tichonov. Jeden z mužů, který významně ovlivnil historii mezinárodního hokeje. Už nikdo asi nezíská tolik titulů jako on (osm), už nikomu se nepoštěstí, aby trénoval tři generace hvězd, jejichž symboly byli Charlamov, Larionov a Bure.



Kdo pamatuje Viktora Tichonova z 80. let jako onoho věčně zachmuřeného, lehce šedivějícího pána stojícího u mantinelu, ten možná dnes nevěří, že zase tolik křížků tenkrát sovětský trenér na zádech nenesl. Když v roce 1977 sbornou přebíral, bylo mu teprve sedmačtyřicet. Méně než dnes Jaromíru Jágrovi…

Dostal tehdy povolávací rozkaz s jasným úkolem. Vrátit sovětský hokej na trůn, který předchozí dvě sezony obsadili Čechoslováci a svoji dominanci v Evropě potvrdili i na premiérovém Canada Cupu v roce 1976. Povedlo se mu to až nečekaně rychle.

Mistrovství, kdy nadělili všem debakl

Na prvním šampionátu, navíc v Praze, slavil zlato. A za rok před tribunami stadionu v Lužnikách ho obhájil. Naprosto drtivým způsobem. Sověti všem soupeřům nadělili debakl: československý tým porazili 11:1, Švédy 11:3, Kanadu 9:2… Osm zápasů, osm výher, celkové skóre 61:14. Jako partyzáni, kteří neberou zajatce.

Reprezentaci vedl v letech 1977-94, pak se ještě vrátil na sezonu 2003/04. Jeho cesta byla lemována velkými výhrami (osm titulů mistra světa, dvě olympijská zlata, vítězství 8:1 nad Kanadou na Canadu Cupu 1981) i slavnými porážkami („Miracle on Ice“ v Lake Placid 1980, finále Canada Cupu o sedm let později).

Pod rukama měl to nejlepší z historie ruského hokeje: koučoval ještě Charlamova a jeho druhy, vytvořil slavnou Larionovovu pětku, na světovou scénu uvedl Bureho či Fjodorova. Ale kdybyste chtěli postavit do řady hráče, kteří na jeho éru a metody vzpomínají s dojetím, příliš dlouhý zástup by to nebyl.

Historie světového hokeje zná zástup nesmlouvavých, tvrdých koučů, ovšem u Tichonova bylo vše ještě podtržené možnostmi, které mu nabízel sovětský režim. V CSKA Moskva i v reprezentaci byl pánem nad životy hráčů. Vyžadoval naprostou loajalitu i oddanost hokeji, jako odměnu nabízel nadstandardní zajištění.

Samozřejmostí byla sezona dlouhá jedenáct měsíců. Zápasy, tréninky, nekonečná soustředění a odloučení od rodiny. Komu se to nelíbilo, ten byl odklizený do zapomnění. Když se v časech perestrojky druhé poloviny 80. let začala Larionovova generace ozývat s přáním odejít do NHL, narazila na odpor Tichonova.

Diktátor začal ztrácet půdu pod nohama

Kdysi poslušní hráči se však zastrašit nenechali a cestu do zámoří si vyvzdorovali, dokonce nátlakem v médiích. Brzy vypověděli poslušnost i mladší hokejisté a někdejší diktátor ztrácel půdu pod nohama. S rozpadem sovětského systému po roce 1990 jako by začalo mizet i jeho trenérské kouzlo.

Už neplatilo, že co šampionát, to útok na titul. Mladší hráči si žádali jiné zacházení. Zejména ti, kdo v zahraničí poznali jiný svět. A řada starších rovnou odmítala reprezentovat. Posledním záchvěvem slávy Tichonova bylo olympijské zlato v roce 1992. O dva roky později u reprezentace skončil, krátce nato byl potupně zbaven moci i v CSKA.

Chvíli pak dokonce trénoval v druhé lize. Návrat na scénu a dodatečné ocenění v nových časech přišly symbolicky s érou prezidenta Putina. Tichonov se stal celebritou, jeho názorům se opět pozorně naslouchalo a šéfoval CSKA, teď už opět bohatému a ambicióznímu klubu. Nic se na tom nezměnilo až do jeho smrti v roce 2014.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud