Jan Denemark
13. listopadu 2021 • 20:42

Češi tvořili, Finové dávali góly. Střídající Lukeš dal šanci, řekl Pešán

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HELSINEK | Prásk! Prásk! Prásk! 3 povedené pokusy, a národní tým se v Helsinkách dostal do neřešitelného srabu. Úvodní třetina duelu s Finskem skončila třígólovým vedením Finů, přestože Češi na střely vyhráli 16:3. „Vůbec jsem to Mírovi Svobodovi nezáviděl, ani za to nemohl. Dostal gól a pak tam 15 minut mrznul,“ popisoval trápení z pohledu brankáře Štěpán Lukeš, jenž kolegu vystřídal a v premiéře v reprezentaci skvělým výkonem vrátil tým do hry.



Tady duněly rány. Našlapaná Hartwall Aréna se na sobotní představení svých miláčků řádně nachystala. Hlasitým zpěvem hymny, nebo rachotem při jakémkoliv náznaku akce. A Suomi jim dali v úvodní části hned třikrát důvod si zařvat ještě o frekvenci výš. Následný hlasitý lomoz strhl českou sochu Svobody v brance. Tři pokusy Finů, tři branky v české síti, jedno střídání brankářů. Takový byl účet české reprezentace v první třetině. Po třetí trefě se reprezentace zdála být na ručník, ramena hráčů dole, pohledy do prázdna.

„Připomnělo to duel se Švédskem. My jsme neodehráli špatný začátek, ale pak jsme inkasovali. Nezkušenost a nezvládnutí klíčových osobních soubojů,“ mračil se po utkání trenér Filip Pešán. „Po první části, jsme ale klukům řekli, aby neměnili hru, kterou hrají, protože nebyla špatná,“ dodal jedním dechem.

Měl pravdu, jeho parta na ledě tvořila a střílela, ale soupeř dával branky. Pešánova slova ale zafungovala. Češi následně předvedli nejlepší třetinu na turnaji, i samotní hráči soupeře byli překvapení. „No jo, zaskočilo nás to. Češi tam měli momentum, přehrávali nás tam. Klobouk dolů, že se dokázali vrátit po takovém začátku,“ přikývl hvězdný obránce soupeře Sami Vatanen.

Hokejisté prohráli i druhý zápas Karjala Cupu
Hokejisté prohráli i druhý zápas Karjala Cupu

Jedním z důvodů byl i viditelný přínos Štěpána Lukeše v brance. Hradecký gólman odchytal poslední utkání 26. října. Do brankoviště vpadl za stavu 0:3 a přetěžký úkol zvládl výtečně. Chytil několik samostatných nájezdů soupeře, tým uklidnil, podržel. „Dal nám šanci na slušný výsledek,“ chválil trenér nováčka. „Prostě jsem do toho vletěl a neměl jsem žádný čas nad tím přemýšlet. Prostě jsem tam musel jít. Už na konci úvodní části mi bylo naznačeno, ať se trochu rozhýbu,“ okomentoval situaci, když se dozvěděl, že ho čeká reprezentační premiéra.

„Individuální výkon asi dobrý, ale strašně mě štve ten obdržený gól. Chytnu střelu z jedničky a pak zapomenu dát beton na led a ono to propadne,“ štvalo ho. To už se odehrálo v době, kdy se národní celek góly Petra Kodýtka a Matěje Blümela dostal na dosah jediné branky. Dokonce měl i šance na vyrovnání. Jenže, zase, jako už poněkolikáté, selhali hráči v jasných příležitostech. „Víme o tom. Těžko v národním týmu ale učit hráče zakončovat, tam už je pozdě hráče měnit, s tím se musí začít dřív,“ řekl natvrdo trenér Pešán. I opakovaná nemohoucnost v zakončení však neodstřihla Čechy kompletně od bodové naděje. „Ale musím zároveň přiznat, že Finové si za stavu 3:0 možná mysleli, že mají duel pod kontrolou. A když jim začalo téct do bot, zase do toho šlápli,“ doplnil český šéf střídačky smutným hlasem.

Skandinávský turnaj zatím přináší jen takové rozhovory. Žehrá se na slabé zakončení, vždyť Češi na turnaji vstřelili jen tři branky. Hůř je na tom jen mladičký ruský celek, který se trefil dvakrát. Alespoň jednu výhru budou chtít Češi v neděli urvat znovu se Štěpánem Lukešem v brance. „Ano, bude pokračovat. Zaslouží si to, chytal dobře,“ uzavřel rozhovor po utkání Pešán alespoň jedním pozitivem.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud