Ondřej Kuchař
9. prosince 2021 • 16:00

Sžíravá nejistota NHL: Pešán poveze do Moskvy rezervu pro Peking

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Meč bude viset ještě měsíc. Přetnout může sen fanoušků vidět pod pěti kruhy nejlepší světové hokejisty. Desátého ledna NHL definitivně rozhodne, zda na olympiádu uvolní své hráče. Do té doby bude vládnout nejistota. Také proto vezme trenér Filip Pešán na Channel One Cup velmi zkušený tým. „Tenhle výběr by byl velmi blízko případnému evropskému týmu pro Peking,“ přiznal kouč. V nominaci nechybí David Krejčí či Milan Gulaš.



Čekání. Nejistota. „Zatím žádné zprávy z NHL nemám, budeme muset počkat,“ krčil několikrát rameny Filip Pešán na čtvrteční nominační tiskové konferenci. Na ní oznamoval tým pro ruský turnaj Euro Hockey Tour.

Podobný výběr jmen by v případě zatrhnutí účasti hráčů ze zámoří odvezl také na olympiádu. „Musíme pracovat s možností, že hráči z NHL na olympiádu nepojedou. Je pravda, že tenhle tým by byl velmi blízko případnému evropskému výběru pro Peking,“ přiznal trenér. Konference se nemohl zúčastnit generální manažer Petr Nedvěd, který je primárně zodpovědný za skladbu týmu. Aktuálně je v USA na inspekční cestě.

Nejstaršími hráči nominace na Channel One Cup jsou Milan Gulaš (35), David Krejčí (35), Vladimír Sobotka (34) a Michael Frolík (33). Krejčí však na letadlo do Moskvy nenasedne. Odehraje jen čtvrteční utkání v Praze s Finskem. „Takhle jsme se spolu domluvili. Jeho místo v útoku pak zaujme Michael Špaček, který se stejně jako Sobotka s Řepíkem připojí kvůli úternímu zápasu Ligy mistrů později,“ popsal Pešán.

Ať už budou moct do Číny dorazit borci zpoza oceánu nebo ne, Krejčí na seznamu chybět nebude. „S Davidem do nominace počítáme, i když pojedou hráči z NHL. Bude patřit k jádru olympijského týmu.“

Pondělní sraz v Praze nestihnou ani obránci Lukáš Klok a Libor Šulák, které čekají dlouhé přesuny z Ruska. Do Moskvy s týmem taky odcestují pouze dva brankáři: Roman Will a Šimon Hrubec. Třetí nominovaný Marek Mazanec se zúčastní pouze pražských tréninků.

Zkušené hráče bere Pešán z několika důvodů. „Tým je starší a zkušenější než ten na Karjala Cup. Tam se nám nedařila hra v oslabení, chceme v něm být úspěšnější.  Vzali jsme několik hráčů, kteří jsou v této herní činnosti ostřílenější.“ Doufá rovněž, že tým nezředí záplava omluvenek. Zatím nemá žádnou. Opět však chybí Roman Červenka, který stále není očkován proti covidu.

I ty nejstarší hráče chce Pešán vyzkoušet. Už kvůli nejasným vyhlídkám na únorovou olympiádu. „Frolíka chceme vidět, vyzkoušet v jaké je formě. Zda ještě bude na mezinárodní scénu stačit,“ přiznal trenér.

Totéž platí u Gulaše. Pokud zůstane zdravý a jako už mnohokrát o nominaci nepřijde vinou zdravotních problémů, obleče národní dres poprvé od roku 2019. Přesně před dvěma lety odehrál jeden zápas Channel One Cupu proti Finsku.

„Kdybychom neuvažovali o jeho nominaci na olympiádu, v týmu by teď určitě nebyl. Musíme pracovat ale i s touhle možností. Bez hráčů NHL by byl Milan velmi blízko nominace.“ S Petrem Nedvědem Pešán debatoval také o možnosti povolání Gulašova parťáka z Motoru Lukáše Pecha. „Přemýšleli jsme nad tím, ale nakonec jsme se rozhodli jinak.“

Chybí také nejproduktivnější hráč extraligy Filip Chlapík. „Nemáme důvod ho zkoušet, viděli jsme ho minule ve Finsku. Chtěli jsme teď pozvat jiné hráče, kteří se třeba tehdy omluvili. Je to poslední možná zkouška před olympijskými hrami,“ dodal Pešán.

Nominace českých hokejistů na turnaj Channel One Cup v Praze a Moskvě (15.-19. prosince):
Brankáři: Marek Mazanec (Třinec; 2 zápasy), Šimon Hrubec (Omsk/KHL; 18), Roman Will (Čeljabinsk/KHL; 14),

obránci: David Musil (Třinec; 44 zápasů/0 branek), Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL; 60/5), Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL; 32/4), Jakub Krejčík (Dinamo Minsk/KHL; 101/4), David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 56/1), Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.; 9/0), Libor Šulák (Vladivostok/KHL; 40/5), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.; 64/2),

útočníci: Matěj Blümel (19/6), Adam Musil (oba Pardubice; 18/2), Jakub Flek (Karlovy Vary; 25/6), Michal Řepík (86/27), Vladimír Sobotka (oba Sparta; 41/9), Milan Gulaš (České Budějovice; 54/5), David Krejčí (Olomouc; 34/7), Andrej Nestrašil (Třinec; 35/6), Lukáš Jašek (6/1), Jiří Smejkal (oba Pelicans Lahti/Fin.; 22/2), Michael Frolík (Lausanne/Švýc.; 49/12), Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL; 26/6), Jan Kovář (Zug/Švýc.; 139/33), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL; 9/5), Michael Špaček (Frölunda/Švéd.; 20/2).

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud