10. března 2018 • 10:35

Co vyřadilo Spartu? Chyby v defenzivě, selhání opor i špatná oslabení

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Zdrcení sparťané se loučí se sezonou, která pro ně skončila bezmilostně 0:3 proti LiberciZdrcení sparťané se loučí se sezonou, která pro ně skončila bezmilostně 0:3 proti LiberciFOTO: ČTK

    Na papíře měli tým na titul, místo toho končí hokejisté Sparty aktuální sezonu jako první extraligový celek. V předkole Generali play off je už po třech zápasech vyřadil Liberec, jenž byl po celou sérii o krok napřed a slavil zasloužený postup. Parta kolem Františka Výborného naopak táhla za kratší provaz a podtrhla nevydařenou sezonu, ve které se na poslední chvíli probojovala do play off. V něm se ale vzestup nekonal. Spartu zklamaly opory a srážely ji zbytečné chyby. Co stojí za jejím brzkým vyřazením v předkole play off?

  • Nulová produktivita

    Sparťan Michal Řepík se snaží překonat gólmana Romana WillaFoto ČTK

    Tři zápasy, čtyři góly. Sparta navázala na základní část Tipsport extraligy i v předkole play off, kde se střelecky trápila. Brankář Roman Will pro ni byl neprůstřelnou zdí a ve druhém utkání na ledě Liberce ho dokonce prověřila pouze dvacetkrát. Poprvé navíc vystřelila až v průběhu šestadvacáté minuty zápasu! „První střela v 26. minutě? To nepamatuju,“ kroutil po utkání hlavou Lukáš Pech.

    Zkušený útočník si v utkání připsal jedinou trefu Pražanů, když trestným střílením zmírnil porážku 1:4. Do černého pak mířili už pouze Juraj Mikuš, Petr Vrána a Robert Říčka. Svěřenci Františka Výborného vyhořeli zejména v přesilovkách, když nevyužili ani jednu.

    Mezi střelce se tak nezapsali ani ti, od kterých se to čekalo. Na Romana Willa si nepřišli ani takoví borci jako Michal Řepík, Jan Buchtele, Richard Jarůšek, nebo nejlepší střelec základní části Andrej Kudrna. A právě jejich góly Spartě chyběly.

    Poslední zápas ve Spartě, prohlásil zklamaný Hlinka. Připustil úplný konec kariéry
    Video se připravuje ...

  • Trápení opor

    Sparťané jsou po dvou porážkách v Liberci blízko od vyřazení v play offFoto Barbora Reichová / Sport

    Plynule se přesouváme k dalšímu bodu – tahounům. Ačkoliv na papíře Sparta budila strach, na ledě působila křečovitě. Ti borci, od kterých měly přicházet góly i asistence, svůj potenciál bohužel pro Spartu nenaplnili. Kapitán Petr Vrána si ve dvou zápasech připsal jediný gól, Jaroslav Hlinka a Michal Řepík jednou asistovali a zejména u druhého jmenovaného se čekalo víc.

    Spartě chyběly i kanadské body Jana Buchteleho,který zakončil sérii s nulou a navíc měl pět minusových bodů v účasti na ledě, což je jednoznačně nejvíce z celého týmu. Jen bitkařsky byl vidět další útočník Richard Jarůšek a přísnější měřítko snesl snad jen Lukáš Pech, jenž si připsal gól a dvě asistence. Ve třetím utkání však neskóroval ani on a pro sparťany nepovedená sezona skončila už v předkole.

    „Ti hráči na to nejsou zvyklí se takhle rvát o body, je to pro ně psychicky těžší, a proto to byl takovej křečovitej obrázek,“ vysvětloval po utkání trenér František Výborný. Toho také mrzelo, že útočníci Jan Buchtele a Michal Řepík přišli do Sparty až těsně před uzávěrkou přestupů. „My jsme potřebovali ten leden, tam bylo čtrnáct zápasů v řadě. Tam jsme to rvali, nechci říct na pár lidí, ale na co jsme mohli a tam jsme tyhle hráče potřebovali,“ řekl zkušený kouč.

  • Reakce na vývoj hry

    Zklamaný výraz kouče Františka Výborného mluví za všeFoto Barbora Reichová / Sport

    Část viny na neúspěchu nesou také trenéři. V tomto souboji totiž družina Filipa Pešána široký realizační tým Sparty převálcovala. Pražané vsadili na zabezpečenou defenzivu a brejky, ze kterých v prvním duelu hrozila, ale ve druhém utkání už bylo všemu jinak. Bílí Tygři s Romanem Willem v zádech nepouštěli Spartu do výraznějších šancí a její střídačka potřebný recept nenašla.

    Zejména ve druhém utkání se mohlo zdát, že chybí potřebný impulz. Sparta poprvé vystřelila až v 26. minutě a předvedla jeden z nejhorších výkonů poslední doby. Vystřídání Samiho Aittokallia za Davida Honzíka po čtvrtém inkasovaném gólu už bylo spíše milosrdnou volbou pro finského brankáře.

    Trenér František Výborný po posledním utkání přiznal, že ho vyřazení vzalo. Také on bude ještě dlouho přemýšlet nad tím, co šlo udělat jinak. „Tohle si ponesu do hrobu, no… Sparta čeká na titul, investuje do hráčů velké peníze a pořád se to nedaří. Je to smutný. Já jsem do toho přišel v listopadu a hrozně moc jsem tomu věřil, jinak bych do toho nešel,“ řekl zkušený trenér po svém posledním utkání trenérské kariéry.

    Zklamaný Výborný v slzách: Tohle si ponesu do hrobu
    Video se připravuje ...

  • Oslabení

    Bitka sparťana Dominika Uhera a Patrika Maiera z LiberceFoto Barbora Reichová / Sport

    Bílí Tygři ve všech třech zápasech předkola play off kousali, a když Sparta povolila, působili jako pravá krvelačná šelma. Když už se Pražané dostali na koně v přesilové hře, nedokázali využít ani jednu a špatně si vedli také v oslabení. V obou zápasech na ledě soupeře totiž inkasovali po dvou gólech. V prvním utkání dokonce dostali dva tresty za příliš mnoho hráčů na ledě bezprostředně za sebou.

    „Naše chyba, to si musíme ohlídat. Poslední dobou se nám to stává docela často,“ mrzelo už po prvním utkání kapitána Petra Vránu. Jeho tým však pykal i za zbytečné fauly a Liberec je trestal. „Je to škoda. Když už jsme začali trošku hrát, tak se tímhle srážíme zase dolů, protože spousta kluků dlouho nehraje, nebo někdo zase moc a rozhodí to tempo,“ uzavřel zkušený útočník.

    Pražský celek tak potvrdil trend z průběhu základní části. V ní byl s 574 trestnými minutami šestým nejslušnějším celkem, ale jeho úspěšnost oslabení 82,7 % stačila jen na desáté místo.

  • Nedůrazná defenziva a chyby

    Sparťanský obránce Tomáš Pavelka byl po prohře v prodloužení hodně smutnýFoto Barbora Reichová (Sport)

    Obrana na papíře? Silná. Velezkušený Zbyněk Michálek, reprezentanti Arturs Kulda a Juraj Mikuš i posila ze Slovanu Tomáš Voráček. I oni ale nesou na nevydařených duelech s Libercem svůj podíl viny. Místo toho, aby dodali defenzivě potřebný důraz i klid, často chybovali a dávali soupeři příliš mnoho prostoru. Hráči Sparty však moc dobře věděli, že v tomto ohledu dostali lekci.

    „Liberci musím složit poklonu, protože hrál v obraně velmi dobře, disciplinovaně. Před brankou nám nedali ani kousek ledu, s čímž jsme si nedokázali poradit,“ přiznal po třetím duelu útočník Lukáš Pech. Na nedostatky v defenzivě upozornil už rozhodujícím zápasem také bývalý legendární obránce Josef Hořešovský, člen Klubu legend HCS.

    Také jeho nedůraz defenzivy zaskočil. „Základní věc, obsazení volného hráče před brankou nebo v nebezpečném prostoru, to obránci nezvládají. Tam nevidím dravost, agresivitou. Když se ve stejné situaci ocitnou sparťanští hráči, jsou jak ve mlýnici, ale před její brankou mají soupeřovi útočníci dost místa a někdy zadákům unikne, že tam je úplně volný hráč. To je na takové úrovni nepřijatelné.“

    Lakatoš: Je to přesně tak, jak jsme si přáli
    Video se připravuje ...

  • Psychika

    Smutná sparťanská střídačka po druhé prohře Pražanů v LiberciFoto Barbora Reichová / Sport

    V základní části to zaznělo několikrát. Série výher to zlomí. Nic. Po reprezentační přestávce to půjde. Nic. Změna trenéra? Částečný impulz. Vybojované předkolo play off to nakopne za titulem! Zase nic. Pražané za sebou mají nejhorší sezonu za poslední ročníky a důvodem je i vratká psychika.

    Spartu totiž už od základní části srážely zbytečné chyby, ztrácela body v závěrech zápasů a trápila se i v koncovce. Změnu nepřinesla ani série proti Liberci. „Všichni věřili, že se do předkola dostaneme. Kdo jste ale chodil, tak jste to viděli. Každé vedení 2:0 jsme tušili, že jak dostaneme na 2:1, že to bude 2:2 a v prodloužení to neuděláme. Mužstva, která mají sebedůvěru, tak tyto body dělají,“ přiznal po posledním utkání trenér František Výborný.

    O nepohodě Sparty svědčí i poslední duel série. Domácí v něm zásluhou Roberta Říčky snížili na 1:2 a rozbouřená aréna věřila, že to bude poslední impulz do posledních sedmi minut. Omyl. Pražané druhý dech nechytili a za patnáct vteřin je gólovým únikem srazil definitivně do kolen útočník Tomáš Filippi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud