Květoslav Šimek
18. března 2023 • 13:20

Co ukázaly Vítkovice: Muellerovy rány, hokej táhne i Stezkův pokus o gól

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V dlouhodobé soutěži Vítkovice mnohé překvapily. Urvaly druhé místo, ziskem 102 bodů překonaly klubové maximum, od suverénních Pardubic nebyly v konečném účtování daleko. Jak si tým Miloše Holaně a Radka Philippa povede v play off? Co ve čtvrtfinále Generali ČP ukáže kanonýr Peter Mueller proti svému bývalému klubu? Hned první duel mezi Vítkovicemi a Kometou (3:2) naznačil, že bitva bude vyrovnaná. Dnes se pokračuje od 19 hodin.

  • Mueller? Nejsou tým jednoho muže

    Při pohledu do statistik svítí jméno Petera Muellera po prvním čtvrtfinále s Kometou nejvýrazněji. Byl u dvou branek ze tří, zaznamenal vítěznou trefu. Na brankáře Dominika Furcha poslal šest ostrých ran, jeho formace byla nejnebezpečnější. Vítkovice už ale v základní části ukázaly, že nejsou týmem jednoho muže. Právě díky týmové dřině a hloubce sestavy dokázaly urvat druhé místo. Pokud si Ostravané udrží stejný režim a nastavení i v dalších bitvách, mohou myslet na úspěch. Kometa bude solidní prubířský kámen. Ze sedmi čtvrtfinále se dál neprokousala pouze jednou – předloni s Třincem (0:4). Mimochodem, v předkole tehdy Kometa otočila takřka ztracenou sérii s Vítkovicemi ze stavu 0:2 na zápasy na 3:2 (1:2p, 1:2, 2:1p, 2:1p, 3:1). Vítězný a postupový gól tehdy v Ostravě vstřelil...Peter Mueller.

    Vítkovice - Kometa: Mueller překonal Furcha a oslavil gól proti bývalému týmu, 3:1
    Video se připravuje ...

  • Čísla u Stezky neříkají vše

    Podle pokročilých statistik nemá Aleš Stezka za precizní vítkovickou defenzívou zase tak moc práce. Na druhou stranu, právě taková role je pro brankáře nejtěžší – v Třinci by mohli vyprávět. Gólmani nejsou v ohni střel, ale když má soupeř šanci, tak tutovku. Přesto musí být i studený brankář stále v pozoru a na špičkách. Čísla navíc neukážou ani to, že takřka v každém zápase Stezka vytáhne alespoň jeden „monstrzákrok“. Vyloženě brankářský highlight. Navíc v klíčovou chvíli, kdy se zápas láme. Příklad ze čtvrtfinále? Kometa prohrávala 2:3, hrála power play a 113 sekund před koncem dorážel Andrej Kollár ze strany do odkryté vítkovické brány. Stezka vystřihnul ukázkovou šňůru a pravým betonem puk vyrazil. K tomu se o půl minuty později pokusil vstřelit gól přes celé hřiště. Rychle vytřepal puk z rukavice, ale oblouček středem soupeř zablokoval. Do play off vlétnul reprezentační gólman zdravě sebevědomě.

    Brněnský bek Marek Hrbas se pokouší získat puk před brankářem Vítkovic Alešem StezkouFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Disciplína je (a bude) klíč

    Pouze dvě vyloučení! Na trestné lavici byl v zahajovacím duelu Vítkovic s Kometou nebývalý klid. O hity a střety přitom nebyla nouze. Za katr šli pouze Mário Grman za podrážení (a to ještě spíš za nešikovnost, než úmysl) a Luboš Horký za hákování. Jasně, našly by se na obou stranách zákroky, které mohly skončit dvojkou, ale sudí Daniel Pražák a Lukáš Květoň nasadili pro oba týmy i celkový průběh zápasu velmi slušný metr. A hlavně – drželi ho stejný celý zápas. K tomu si zástupci obou klubů plně uvědomují, co v play off rozhoduje: přesilovky. Vítkovice i Kometa je mají velmi slušné, nikdo nechce soupeři zbytečně nabíjet. „Víme, jaké jsou silné stránky soupeře,“ přikývnul vítkovický trenér Miloš Holaň a svůj tým za disciplínu pochválil. Stejná slova a věty pak zněly i z Komety. Je jasné, že emoce poletí nahoru. Kristián Pospíšil a Marek Kalus už se párkrát „potkali“. Je zřejmé, že kdo disciplínu a emoce udrží na své straně, bude úspěšný.

    Vítkovice - Kometa: Stehlík si u obraného pásma počíhal na soupeře
    Video se připravuje ...

  • Konec čekání na výhru

    Zní to neuvěřitelně, ale v regulérním play off, tedy od čtvrtfinále výš, se Ostravané dočkali vítězství po dlouhých devíti letech. Naposledy porazili v Praze Spartu 1:0 ve čtvrtfinále 19. března 2014. Hrdinou duelu byl brankář Filip Šindelář, který pochytal 38 střel, vítězný gól dal Petr Kolouch. Na ledě tehdy byli i dva současní obránci z kádru Vítkovic a Komety: Lukáš Kovář hrál za Vítkovice, Marek Hrbas za Spartu. Na postup to nestačilo, Sparta vyhrála 4:1 na zápasy. Od té doby se Ostravané do čtvrtfinále prokousali pouze třikrát a třikrát vypadli 0:4 na zápasy. V roce 2018 s Kometou, o rok později s Třincem a vloni opět s Třincem. Vítězové sérií vždy nakonec brali i mistrovský titul. V předkole play off se Vítkovice včetně roku 2014 představily šestkrát. Třikrát postoupily (2014 Liberec 3:0, 2019 Sparta 3:1, 2022 Olomouc 3:2), třikrát padly (2015 Pardubice 1:3, 2017 Plzeň 2:3, 2021 Kometa 2:3).

    Vítkovice - Kometa: Furch pouze vyrazil puk mezi kruhy, odkud dorážel do branky Kotala, 2:0
    Video se připravuje ...

  • Hokej v Ostravě táhne

    Už v základní části bývala Ostravar Arena solidně zaplněná. Vítkovice měly v průměru třetí nejvyšší domácí návštěvy (6759). Víc fanoušků chodilo pouze na domácí zápasy Sparty (10 837) a Pardubic (9047). Hned první čtvrtfinále s Kometou přilákalo do ochozů 9593 fanoušků, přestože zápas přímým přenosem vysílala Česká televize. Podle oficiální kapacity haly zůstalo pouze 240 volných míst. „Naši fanoušci nás celou sezonu podporují, chodí hodně lidí,“ pochvaloval si brankář Aleš Stezka, který v základní části diváky po zápasech bavil speciálními oslavami a různými show. „Vážíme si jich, potřebujeme je - pro nás jsou jako další hráč na ledě. Určitě je super, že můžeme sérii s Kometou začínat před našimi fanoušky.“ Zájem je i o druhý duel, který dnes v Ostravě začíná v 19 hodin. V 11 hodin dopoledne bylo na pokladnách posledních 700 lístků.

    SESTŘIH: Vítkovice - Kometa Brno 3:2. Mueller gólem na úvod play off skolil bývalý tým
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud