8. dubna 2023 • 20:35

Na kostce v Hradci vzkaz „pro Lakyho“. Narozeniny, nebo upozornění?

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při každé komerční přestávce se na kostce v Hradci Králové objevují vzkazy z klubové aplikace. Jeden patrně mířil k Vítkovickému útočníkovi Dominiku Lakatošovi. „Náš milý Laky. U příležitosti dnešního, pro tebe tak významného dne přejeme hodně štěstí a zdraví! Tvoji Mechováci,“ několikrát zasvítilo. Lakatoš slaví 8. dubna narozeniny a současně je i mezinárodní den Romů. Vzkaz mohl mít klidně větší hloubku, než jen popíchnutí rivala.



Dostat v Hradci vzkaz na kostku není nic extra těžkého. Stačí si nainstalovat klubovou aplikaci a zaplatit stovku. „Chcete někoho pozdravit, někomu popřát nebo třeba vyznat lásku? Přímo v aplikaci můžete vyplnit text, který se za poplatek 100 Kč bude během daného utkání pravidelně objevovat na kostce nad ledem,“ stojí v upoutávce pro fanoušky.

„Jelikož se jedná o přání, které může zaslat kdokoliv s naší klubovou aplikací, nelze identifikovat zadavatele přání. Tato přání se generují automatickým systémem přímo na kostku. Jsou však kontrolovány hanlivé a urážlivé texty,“ přiblížil generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček, jakým způsobem se vzkazy dostávají na kostku.

Můžete jen hádat, zda šlo o přátelské popíchnutí Lakatoše na jeho narozeniny, nebo o upozornění na den Romů, který se ve světě slaví od roku 1990, v Česku se začal připomínat v roce 2001. Víc autor nepřidal. Nicméně o mezinárodním dni Romů má smysl diskutovat a připomínat ho právě kvůli rasistickým útokům, které často i ve sportovním prostředí občas zaznívá.

Proto se o něm mluví a menšině například hned ráno popřál k svátku i premiér Petr Fiala. Smyslem dne je oslava romské kultury, plus připomínání problémů, kterým Romové čelí. Trable se týkají samozřejmě i rasismu, jež se týkají i hokeje. Ve čtvrtfinále proti Kometě se s ním setkal i Lakatoš, v Brně na něj příznivci Komety pokřikovali urážky s rasovým podtextem. Klub pak dostal od disciplinární komise pokutu 30 tisíc korun.

„Brněnští fanoušci při zápase pokřikovali na vítkovického hráče Dominika Lakatoše s úmyslem ho urazit. Lakatoš se v průběhu zápasu nedopustil žádné provokace vůči divákům nebo příznivcům domácího klubu, nebyl původcem žádného konfliktu a žádným způsobem nedal záminku k urážení,“ pronesl šéf disciplinárky Viktor Ujčík.

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

HC VÍTKOVICE RIDERA Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
8


Články odjinud