13. dubna 2023 • 13:20

ANALÝZA: Výhoda semifinalistů? Že se na výkony gólmanů mohou spolehnout

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Historické příběhy gólmanů se často píšou ve vyřazovacích bojích. V pozitivním i negativním smyslu. A bez kvalitních výkonů brankáře se jen stěží stanete mistrem. Byť mezi semifinalisty si zatím nejhůř stojí Roman Will z Pardubic, tak ani o něm nelze říci, že by podával špatné výkony. Který z nich si naopak vede nejlépe?

  • Hradec Králové

    Tomáš Martinec je doposud nejodvážnějším trenérem v play off. A vyplácí se mu to. Jedním z důvodů je razantní změna v brankovišti ihned po prvním utkání ve vyřazovacích bojích.

    V poslední třetině základní části totiž byl Henri Kiviaho jedním z nejlepších gólmanů extraligy. Měl obrovskou zásluhu na tom, že Mountfield skončil na čtvrtém místě, díky čemuž postoupil přímo do čtvrtfinále.

    Finskému gólmanovi se ovšem nepodařil první duel proti Liberci a Martinec se rozhodl dát důvěru Matěji Machovskému. Svého rozhodnutí určitě nelituje.

    Machovský v osmi dosavadních zápasech chytil 6,77 branek nad očekávání (2. nejlepší hodnota mezi všemi brankáři). Při přepočtu na 60 minut hry chytí 0,9 branek (2. místo). Vynikající hodnoty.

    Vyniká i proti vysoko nebezpečným střelám. Úspěšnost 80 % ho opět řadí na druhou příčku.

    Matěj Machovský v play off

    • Zápasy: 8
    • Chycené góly nad očekávání: 6,77
    • Úspěšnost zákroků: 94,2 %

    Mountfield HK - Vítkovice: Machovskému vypadl puk, pak přežil další závar
    Video se připravuje ...

  • Pardubice

    V Dynamu je jasnou jedničkou Roman Will, který odchytal všech deset utkání Pardubic. Ve čtvrtfinále pomohl Pardubicím k jasnému postupu 4:0 na zápasy proti Olomouci.

    V celkovém měřítku si vede průměrně. Za svá záda pustil o 0,22 gólů navíc oproti očekávání, pochytal 91,4 % všech střel.

    V semifinále jsou jeho výkony jako na houpačce. S nadsázkou by se dalo konstatovat, že výsledky Dynama v prvních pěti duelech závisely na Willovi. Jakmile totiž zapsal v kolonce chycených gólů oproti očekávání pozitivní hodnoty, zvítězily Pardubice.

    Když se ale dostal do minusových hodnot, vítězili Oceláři. Až v šestém utkání se tento trend změnil. Will zapsal sice negativní hodnotu 0,67, ovšem Pardubice po výhře 5:3 posunuly sérii do rozhodujícího sedmého duelu.

    Roman Will v play off

    • Zápasy: 10
    • Chycené góly nad očekávání: -0,22
    • Úspěšnost zákroků: 91,4 %

    Třinec - Pardubice: Kuriozita! Will zasáhl až za čarou, po zásahu videa 3:4
    Video se připravuje ...

  • Třinec

    Kdyby se v Česku udělovalo ocenění pro nejužitečnějšího hráče play off jako v NHL (Conn Smythe Trophy), Ondřej Kacetl by momentálně byl největším favoritem, byť v šestém utkání proti Dynamu střídal.

    Oceláři se odhodlali k podobnému kroku jako Hradec Králové. Marka Mazance po prvním utkání proti Spartě ve čtvrtfinále nahradili právě Kacetlem. Vydařený tah.

    V jedenácti utkáních Kacetl chytil už více než 12 gólů! Suverénní lídr statistiky, která je v současné době považována za nejsměrodatnější mezi brankáři.

    Při přepočtu na 60 minut hry chytí 1,3 branek. Opět nejlepší hodnota.

    A jak si Kacetl vede v semifinálové bitvě proti Dynamu? V šesti utkáních pochytal 4,96 gólů oproti očekávání. Zastavil 94,2 % všech střel Pardubic.

    Kacetl potvrzuje, že chytat ve vyřazovacích bojích opravdu umí. Bude ale zajímavé sledovat, koho nasadí Oceláři do sedmého duelu. Mazanec, který naskočil do šestého duelu jako náhradník, odchytal dobré utkání.

    Ondřej Kacetl v play off

    • Zápasy: 11
    • Chycené góly nad očekávání: 12,63
    • Úspěšnost zákroků: 95,1 %

    Třinec - Pardubice: Kacetl se stačil fantasticky přemístit proti dorážce Ciencialy!
    Video se připravuje ...

  • Vítkovice

    Ostravané odehráli vynikající základní části a na své výkony navázali i ve čtvrtfinále proti Kometě, kterou vyprovodili v šesti zápasech.

    Na postupu se velkou měrou podílel i Aleš Stezka, který v sérii pochytal více než 4 góly nad očekávání a zapsal 94,6% úspěšnost zákroků.

    V podobných výkonech pokračoval i proti Hradci Králové. V prvních třech duelech chytil 1,42 gólů oproti očekávání, zastavil 94,9 % všech střel soupeře, ovšem nestačilo to. Vítkovice ve všech třech utkáních prohrály a na čtvrtý duel dostal příležitost náhradník Lukáš Klimeš.

    A ten předvedl jeden z nejlepších brankářských výkonů v dosavadním play off. Za 60 minut chytil hned 1,43 gólů oproti očekávání, zastavil 97 % střel Mountfieldu, přičemž za svá záda nepustil ani jednu z vysoko nebezpečných. Famózní představení!

    V pátém utkání dostal logicky Klimeš opět přednost, ovšem v první třetině dvakrát inkasoval. Do brány se vrátil Stezka, který za svá záda nepustil jediný puk a Vítkovice si vynutily šestý zápas.

    Aleš Stezka v play off

    • Zápasy: 10
    • Chycené góly nad očekávání: 6,75
    • Úspěšnost zákroků: 95,2 %

    Vítkovice - Mountfield HK: Smoleňák během zkoumání videa přijel za Stezkou, byla z toho potyčka
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud