Pavel Bárta
19. března 2024 • 09:10

Pět věcí, kterými Litvínov ničí Kometu: Tomek, bránící obrana a britský Kane

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Litvínovský brankář Matej Tomek v akci proti KometěLitvínovský brankář Matej Tomek v akci proti KometěFOTO: ČTK / Uhlíř Patrik

    Proměnili se ve válec. Hokejisté Litvínova nešli do čtvrtfinále s Brnem jako favorité. Ve dvou zápasech však semleli Kometu a po vítězstvích 2:1 po nájezdech a 5:1 vykročili do půle cesty k postupu, což se nečekalo. Klíčová byla z jejich strany disciplína, herní kázeň a důsledná obrana. Zde jsou některé další důvody, proč se Vervě tak dařilo.

  • Nefárají jen Kašovi

    Ondřej Kaše ještě v play off nedal gól ze hry, ale v prvním čtvrtfinále rozhodl nájezdy. První pokus promarnil, ale šel do toho znovu a dvakrát mazácky proměnil. Litvínov nestojí jen na bratrech Kašových s Hlavou. Bylo jasné, že právě na druhý útok se soupeři hodně zaměří, místo nich se však prosadily další lajny. Jediní nepřispěli k pětigólovému výprasku ve druhém duelu. Play off však není jen o tom, aby sbírali body po hrstech. Fárali zase skvěle.

  • Bez nuly, ale za obranou

    Ani tentokrát to pro černožluté nedopadlo s nulou. Brankáři Vervy celou základní část jako jediní neuhájili ani jednou čisté konto a tohle čekání trvá už přes rok. Matej Tomek si ovšem opět vedl skvěle. Dominik Furch ve druhém střetnutí střídal, ale rozdíl nespočíval v brankářích. Spíš v tom, jak pracovaly bojové jednotky před nimi. Když v prvním dějství brněnští nájezdníci příliš dotírali na gólmana, beci ve druhém utáhli šrouby a nikoho k němu nepustili. S klidem a bez faulů.

    Litvínovský brankář Matej Tomek v akci proti KometěFoto ČTK / Uhlíř Patrik

  • Kirk to zase sype

    Před sezonou si přišel vyzkoušet jinou soutěž, britský původ pro někoho vyznívá pořád trochu exoticky. Ale nejlepší střelec MS 2021 po přeřazení do první brázdy ožil. V předkole zaťal třikrát, ve druhém čtvrtfinále nasypal páreček gólů a sahal po hattricku, k tomu je výtečný bruslař. Při fotbálku na rozcvičení si počínal jako Jude Billingham, na ledě jako Harry Kane. Nebo Patrick Kane? S pěti trefami vede tabulku střelců play off, určitě ještě neskončil.

  • Otvírák čtvrté lajny

    V prvním zápase otevřel skóre trochu zbloudilou střelou obránce Radim Šalda, druhý měl dlouho podobný průběh, než Kometu poprvé nalomila nově sestavená čtvrtá lajna Litvínova. Po zranění Michala Guta a trestu Martina Havelky se rozpadla, vedle Pawla Zygmunta poprvé naskočili Matěj Maštalířský s Lukášem Válkem. Na ledě strávili celkem šest, sedm minut, ale k rozvážné kombinaci ostatních přidali víc energie, na ledě dělali rozruch a zajistili důležitý první gól.

    Hokejisté Litvínova se radují z gólu Pawla Zygmunta ve druhém čtvrtfinále proti KometěFoto ČTK / Uhlíř Patrik

  • Údery v pravou chvíli

    Krušnohorce nezlomilo v prvním utkání pozdní vyrovnání ani promarněné šance v prodloužení. Vítězství v deváté sérii nájezdů bylo obrovskou vzpruhou. Když si Kometa myslela, že se bude stavět na zadní, zpražily ji Tomkova neotřesitelná jistota a údery z druhé strany. Litvínov překlopil výhodu na svou stranu, Kudrnova nechytatelná šleha rozsekla domácí vejpůl. Verva musí nastavený trend udržet i doma. Hrát stejně: bez faulů, zodpovědně, nenechat se strhnout a nejančit.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud