18. září 2012 • 21:08

Druhý klenot nastoupí za Kladno. Budu hrát za korunu, smál se Plekanec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další hokejová hvězda chystá návrat do Kladna. Tomáš Plekanec, který má se slavným Montrealem podepsaný kontrakt na pět milionů dolarů ročně až do sezony 2015/16, bude hájit barvy mateřského klubu za symbolickou jednu korunu. A místo obvyklé čtrnáctky, s níž hrává za Canadiens, bude v české extralize nosit dres s prohozenými číslicemi - jednačtyřicítkou.



"Já ještě žádnou smlouvu nepodepsal, ale údajně tam má být koruna, tak uvidíme," smál se Plekanec na úterní tiskové konferenci. Jeho spoluhráč a kamarád, v nejbližších týdnech zároveň i nadřízený, Jaromír Jágr, hraje údajně zadarmo. "No jestli to říkal, tak to tak je," přikývl Plekanec.


Návrat do Kladna společně s Jágrem během výluky v NHL považuje za výjimečnou událost. Oba navíc doplní další útočník Jiří Tlustý z Caroliny a ostřílený zadák Marek Židlický z New Jersey.

"A já se na to strašně těším. Hrát tady v Kladně zase před fanoušky, může se přijet podívat i rodina. Jen doufám, že se povede posbírat co nejvíc bodů pro tým," přál si Plekanec.

Lituje jen toho, že s klubem zatím nenašel společnou řeč obránce Tomáš Kaberle. "Je to určitě škoda pro celý tým, protože Tomáš je skvělý hráč, hodí se do přesilovky, je ofenzivní, nahraje puk. Celá ta lajna by vypadla moc hezky, ale i tak to nebude problém. Mára Černošek k nám zapadne, je také výborný a zkušený hráč," myslí si Plekanec.

"Nikde ale není psáno, že tady Tomáš třeba za čtrnáct dní nebude. Třeba se nakonec domluví a bude tu hrát," přemítal.

Plekanec věří, že se obnoví úspěšná spolupráce z loňského světového šampionátu na Slovensku a ke dvojici s Jágrem do formace zapadne i Tlustý.

"Není ale zaručené, že to bude stejné jako na mistrovství světa. Je tady spousta dalších kvalitních hráčů jako jsou Pavel Patera, Honza Hlaváč a další, takže když to fungovat nebude, lajna se třeba rozhází a každý budeme hrát s někým jiným. V tom problém nevidím. Je ale jedno, zda budeme hrát spolu, nebo ne, hlavní je, aby se dařilo celému týmu," zdůraznil.

On sám se na ledě bude snažit především si vyhovět s Jágrem, což je specifické a ne všem hráčům se to v minulosti podařilo. "Ne snad, že by to bylo těžké, to není to správné slovo. Je to prostě jen něco jiného hrát s Jardou a hrát s hráčem, který má jiný styl hokeje. Je to podobné, jako když jsem hrával v Montrealu s Kovaljovem," připomněl Plekanec.

Nastupovat bude s obráceným číslem

Místo obvyklé čtrnáctky si zvolil číslici 41. "Moje číslo volné nebylo, má ho snad Michal Lukáč, ale nejsem až tak moc pověrčivý a nevíme, jak dlouho ta stávka bude trvat, tak jsem si nechtěl brát to číslo, abych ho pak měl třeba jen měsíc nebo dva. Proto jsem zvolil jednačtyřicítku," vysvětlil.

Je mu jasné, že prosadit se v extralize nepůjde tak lehce, jak si možná fanoušci představují a očekávají. "Vím, že to nebude jednoduché, ale já nepřijel proto, abych dával góly, sbíral nějaké velké body nebo se tady před někým ukazoval. Výhry týmu budou důležitější."

Zatímco mnoho dalších hokejistů bude s případným angažmá mimo Severní Ameriku vyčkávat, Plekanec si uvědomuje, že najít místo za pár týdnů nemusí být až tak jednoduché. "Budou muset najít klub, zase řešit pojistky a tak dále. Myslím, že čím déle budou čekat, tím těžší to budou mít, ale ti opravdu skvělí hráči určitě do Evropy přijdou," myslí si.

Délku výluky nedokáže odhadnout. "Nemyslím, že by to vůbec někdo věděl. Podle mého nikdo kromě Bettmana (komisionář NHL) nemá ani tušení, jak dlouho to může trvat. Vlastníci mají mezi sebou možná nějaký plán, jak dlouho to chtějí takhle držet, ale jsem taky přesvědčený, že Hráčská asociace (NHLPA) neustoupí určitým požadavkům, které má," dodal Plekanec.

Jágr, Jágr, Jágr, Jágr... Ten pravý se už brzy ukáže v extralize
Jágr, Jágr, Jágr, Jágr... Ten pravý se už brzy ukáže v extralize

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud