Miroslav Horák
1. srpna 2013 • 05:00

Ujčík válí v Jihlavě, Vítkovice chtějí odstupné. Je to prasárna, zlobí se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z tribun jihlavského zimáku se snáší aplaus, Viktor Ujčík v dresu Dukly právě skóruje do pardubické branky a fanoušci nadšeně skandují jméno domácího střelce. V úterním podvečeru to byla příjemná podívaná, v přípravném zápase si prvoligová Jihlava vyšlápla na loňského mistra extraligy 5:2. Ale říkejte to Vítkovickým, ty dopálil Ujčíkův start, stále totiž na něj vlastní práva. „Od Jihlavy je to prasárna!“ vzteká se generální manažer Husička.



Je jedno, co si o tomto specifiku myslíte, podstatné je, že forma tabulkového odstupného v českém hokeji trvá. Jinde sice platí, že po ukončení smlouvy se stáváte volným hráčem, na tuzemském ledě nikoli. Nový zájemce se musí vyrovnat s vaším bývalým zaměstnavatelem. Nejde o drobné, v tomto případě o 314 tisíc korun.

Jednatel Jihlavy Bedřich Ščerban vítkovický pohled na věc nesdílí. „Viktor je hráč bez smlouvy, nikdo ho nemůže omezovat v tom, co může a nemůže kde dělat. Litera hokejových zákonů praví, že přechod do jiného klubu musí být zaplacen před prvním mistrovským utkáním, jinak se jedná o neoprávněný start.“

Husička nemá nic proti tomu, aby se mistr světa připravoval na Vysočině, ovšem ostrý test na ledě, to už je podle něj příliš. I proto, že eventuální zranění by mohlo ohrozit předpokládaný přítok peněz do vítkovické pokladny. „Dost mě zarazilo a překvapilo, že Ujčík nastoupil. Hokej dělám dvacet let, ale s tímhle jsem se ještě nesetkal. Budu žádat potrestání Jihlavy. Tohle není normální,“ zlobí se generální manažer Vítkovic.

Podstatné nyní je, co si o tom všem myslí na svazu. „Z našeho pohledu se start v takovém druhu utkání považuje již za působení v klubu,“ reaguje ředitel extraligy Josef Řezníček. „Je něco jiného běhat s týmem po trávě, než hrát za něj přípravný zápas.“

V případě, že se Ujčík rozhodne za Duklu hrát, tak Ščerban věří, že potřebných 314 tisíc sežene. „ V tuto chvíli mi ale snad každý dá za pravdu, že nemohu platit za práva na hráče už v den, kdy s námi začne trénovat. Aby mi pak koncem srpna řekl, že kvůli zdravotním potížím končí s kariérou? Já mám zodpovědnost ke klubu, na to nemohu přistoupit. A ani jsem se s tím ještě nesetkal,“ dodává Ščerban.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud