Tomáš Vrábel
2. prosince 2014 • 04:40

Francouz v Litvínově září. Mrzí mě, že nezůstal v Plzni, říká Straka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE
Plzeň ho vychovala, teď ale září v barvách Litvínova. Brankář Pavel Francouz je jedním z hlavních strůjců tažení týmu, který je po polovině hokejové extraligy na druhém místě. Navíc by neměl chybět v další nominaci reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky na ruský Channel One Cup.


Francouz v Litvínově chytá třetí sezonu, jeho první hokejové roky ale byly v rodné Plzni. Odsud však 24letý gólman před čtyřmi roky odešel do Ústí nad Labem. Teď toho na západě Čech litují. „Měli jsme Cháberu a za ním se tlačil Mazanec. Pavla jsme chtěli, ale ne za podmínek, které chtěl on. Zkrátka jsme se nedokázali dohodnout,“ popsal pro iSport.cz majitel plzeňského klubu Martin Straka .

Historická smůla! Brankář Francouz dal gól do prázdné těsně po siréně
Video se připravuje ...

I Francouz přiznal, že pokračování v Plzni selhalo na podmínkách smlouvy. „Původně jsem chtěl jít do Ústí na hostování, ale nakonec se to vyvrbilo tak, že jsem tady na přestup,“ prozradil pro klubový web Ústí. „Jsem rozený Plzeňák, takže to víte, že to zamrzí.“

Mazanec loni vychytal Plzni titul, navíc ve čtvrtfinále pomohl vyřadit Litvínov právě v bráně s Francouzem. „V té chvíli jsem toho nelitoval, ale teď je to nejlepší gólman v extralize, takže mě mrzí, že tu není. Tenkrát jsme se tak zkrátka rozhodli a teď toho lituju,“ dodal Straka.

Hodný a pracovitý kluk

Už tehdy Straka viděl, že ve Francouzovi dřímá talent. Netušil však, že se z něj stane jeden z nejlepších gólmanů v extralize. „Je úplně nejlepší a všem to dokazuje. Navíc je to výborný, hodný a pracovitý kluk, proto měl velké předpoklady k tomu, aby se prosadil.“

V Ústí nad Labem se Francouz potkal se Zdeňkem Orctem, který ho začal dál rozvíjet. Po dvou sezonách se pak přesunul do Litvínova. „Já si myslím, že mu odchod z Plzně ale pomohl. Kdyby zůstal doma, byl by pod daleko větším tlakem,“ myslí si Straka.

Tlak už ale nyní Francouz zvládá, což dokazuje i v národním týmu.

Vzhůru do oblak! Brankář Francouz ukázal, jak umí řídit letadlo
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud