17. března 2016 • 17:00

Köhlerovi disciplinárka trest nepromine, nezahraje si ani Pilař

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bedřich Köhler z Hradce Králové neuspěl u disciplinární komise extraligy s odporem proti výši trestu za faul na mladoboleslavského kapitána Davida Výborného. Za zákrok kolenem, kterým způsobil pětinásobnému mistru světa natržení kolenních vazů a uspíšil jeho konec kariéry, mu byl potvrzen čtyřzápasový trest. Verdikt si vyslechl také obránce Mountfieldu Karel Pilař. Ten dostal za faul na Pavla Musila z Mladé Boleslavi ve druhém čtvrtfinále hokejové extraligy trest na tři zápasy.



Disciplinární komise potvrdila Köhlerovi trest na čtyři zápasy

Köhler se hájil tím, že neměl v úmyslu zasáhnout protihráče kolenem, ale tělem. "Přímý úmysl prokázat nelze, ale k zásahu zjevně došlo v důsledku aktivního vystrčení kolene, přičemž se jednalo o zásah primární," uvedla v tiskové zprávě disciplinární komise, v které se odporem vedle předsedy Karla Holého zabývali i její další členové Tomáš Jelínek, Vladimír Macholda, Viktor Ujčík a Jan Trunda.

Köhler fauloval Výborného ve 27. minutě pondělního úvodního utkání čtvrtfinálové série. Při mladoboleslavské přesilové hře ho zasáhl kolenem ze strany na koleno. V zápase dostal trest na pět minut a do konce utkání. "Vzhledem ke způsobu vedení zákroku si hráč musel být vědom možných důsledků včetně případného zranění protihráče," vysvětlili členové disciplinárky.

Komise se podle vyjádření neztotožnila s argumentem, který porovnával trest s postihem zastavení činnosti na dvě soutěžní utkání proti dalšímu hradeckému útočníkovi Tomáši Mertlovi z 10. února. A ani s dalším, že za neúmyslný zákrok Köhlera byl uložen vyšší trest než za úmyslný zákrok Tomáše Urbana ve stejném utkání. Urban jel pomstít Výborného, sekl Köhlera hokejkou a byl suspendován na dva zápasy.

Výborný po faulu kolenem nedohrál! Urban ho pomstil
Video se připravuje ...

"V prvním případě upozornila disciplinární komise zejména na rozdílný způsob, kterým byl zákrok veden. Zatímco u Tomáše Mertla byl zákrok veden čelně na protihráče v přímém držení puku, při zákroku Bedřicha Köhlera byl veden bočním nájezdem a na protihráče, který měl minimální možnost se střetu ubránit," stojí v tiskové zprávě.

Disciplinárka také zohlednila zranění, které Köhlerův faul způsobil. "Ve všech případech upozornila komise také na zásadně rozdílné zdravotní důsledky, k nimž zákroky vedly. Skutečnost, že hráč nebyl v posledních dvou letech disciplinárně trestán, na kterou se v podaném odporu odvolává, byla podle názoru komise vzata v potaz již v původním rozhodnutí," uvedli členové disciplinárky. Sazba za podobné zákroky je dva až pět zápasů a v závažnějších případech až na 10 utkání.

Köhler nehrál už v úterním druhém domácím duelu a nezasáhne ani do dalších tří utkání série, která se za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy ještě s jistotou budou hrát.

Obránce Hradce Králové Karel Pilař si nezahraje tři zápasy

Obránce Hradce Králové Karel Pilař dostal za faul na Pavla Musila z Mladé Boleslavi ve druhém čtvrtfinále play off hokejové extraligy zákaz startu ve třech zápasech. Osmatřicetiletý mistr světa z roku 2001 tak může přijít o zbytek série, v níž je stav vyrovnaný 1:1.

Pilař v závěru druhé třetiny úterního duelu narazil Musila na mantinel, mladoboleslavský útočník pak ze zápasu kvůli zranění hlavy odstoupil. Domácí obránce za zákrok nedostal od rozhodčích Martina Fraňa a Alexandra Pavloviče žádný trest. Předseda disciplinární komise Karel Holý dnes potrestal Pilaře dodatečně na podnět Mladé Boleslavi.

"Zákrok byl veden na protihráče, který krátce před tím odehrál kotouč. Před střetem se hráč prokazatelně odrazil a použil při něm ruku od těla. Ačkoli nelze prokázat přímý úmysl, zasáhl protihráče, který podle zápisu o utkání zápas kvůli zranění hlavy nedokončil, loktem do hlavy a krku," uvedl Holý v tiskové zprávě.

Čtvrtfinále mezi Mladou Boleslaví a Hradcem Králové bude pokračovat v pátek a sobotu.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud