Tomáš Vrábel
7. dubna 2016 • 13:35

Nová příprava, kultura i systém. Liberecká revoluce se vyplácí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Suverénní podívaná v základní části a teď v play off všech osm zápasů zakončených vítězným pokřikem. Liberecký vlak jede naplno od začátku sezony a jenom čtyři vyhrané zápasy dělí Bílé Tygry od historického titulu. Změny, které začal loni v létě zavádět trenér a sportovní manažer Filip Pešán, mohou přinést blyštivý výsledek nečekaně brzy.



Ještě nekončíme. Takové varování se linulo z liberecké kabiny po zvládnutém semifinále 4:0 s Mladou Boleslaví. Stejným poměrem odehráli i předchozí sérii s Chomutovem. Aby se Bílí Tygři po letech neúspěchů dostali poprvé v historii do finále, museli přijít s novou vizí. Jejich kádr je velice silný, avšak hráči, kteří dřív hráli o záchranu, podávají nadprůměrné výkony. Na severu Čech všichni novou filozofii přijali. Pochvalná slova sklízeli i z úst kouče Bruslařského klubu Františka Výborného.

„V létě jsem měl rozhovor s Filipem Pešánem a řekl mi, že by to na české poměry rádi změnili. Ne na světové, ale na české. Ta vize se mi líbila a teď je vidět, že jdeme správným směrem,“ těší Martina Ševce, který severočeský celek posílil před sezonou společně s Janem Stránským a Michaly Birnerem a Řepíkem. „Filip je mladý a chce dělat hokej, jak se dělá venku. Zase nechci tvrdit, že v Česku děláme všechno špatně, ale občas není na škodu vzít si z venku dobré věci a aplikovat je do místních podmínek,“ dodal Ševc.

Pešánova představa byla taková, že rozbourá extraligové stereotypy a aplikuje trendy ze světa. První změnu hráči poznali už v létě, kdy letní přípravu překopal kondiční kouč Aleš Pařez. Vynechal výjezdy na kole a dlouhé výběhy, tréninky zkrátil a zintenzivnil. Někteří hráči měli dokonce v určité fázi přípravy volnou ruku a připravovali se sami. „Tato forma letní přípravy je na Česko úplné sci-fi, ale jinak v zahraničí normální věc,“ přiznal Ševc.

Na taktickou přípravu má Pešán zase videokouče Aleše Vladyku. Jeho odbornost v herní a statické analýze je dalším dílkem puzzle, jehož konečnou podobou by měl být obrázek poháru T. G. Masaryka.

Zásadní proměnu v Liberci prodělala i klubová kultura. Viditelným prvkem je i to, že hráči na domácí zápasy chodí v oblecích. A nejen borci z prvního týmu. Delší pobyt v zázemí Bílých Tygrů vám odhalí, že tak chodí i mládežnické celky. Další části zmíněné kultury je například i strategie při vystupování během vypjatých zápasů play off.

SESTŘIH: Boleslav - Liberec 2:5 (semifinále play off, 4. zápas)
Video se připravuje ...

„Není to tak, že jsme přišli my, noví kluci a všechno se otočilo. Trenérskému štábu a managementu patří velký dík za to, co tu budovali. Všechny ty střípky, nová letní příprava, klubová kultura a videoanalýza stojí za naším úspěchem. Já některé věci zažil v Americe, ale jsou kluci, pro které je to nové, a je vidět, že to funguje. Management pracuje, my jako hráči makáme a jen doufám, že to dotáhneme do konce,“ přeje si Řepík.

Pro Pešána je tohle třetí působení na střídačce Bílých Tygrů. Ale až tento pokus je průlomový, velkou důvěru v něho měl a má majitel Petr Syrovátko. Osmatřicetiletého kouče před sezonou jmenoval i sportovním ředitelem.

„Úplně na vrchol té proměny proto stavím majitele pana Syrovátka, protože on se nových metod nebál a Filipovi (Pešánovi) dal kompetence, protože mu věřil, chvála bohu. Ale pořád nám chybí ještě čtyři vítězství,“ upozornil Radivojevič.

I bez nich je však Liberec na správné cestě.

Hokejisté Liberce se radují z historického postupu do finále extraligy
Hokejisté Liberce se radují z historického postupu do finále extraligy

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud